Ύπνος: Ένας Σημαντικός Παράγοντας Επιδόσεων Των Μικρών Μας Αθλητών
Χριστούγεννα, τέλος. Γυρίσαμε όλοι από διακοπές. Και έφτασε η ώρα οι μικροί μας αθλητές να επιστρέψουν στις προπονήσεις ενώ παράλληλα ξανανοίγουν τα σχολεία.  Και είναι βάρβαρο αυτό το πρωινό το ξύπνημα. Αλλά το τρίψιμο των ματιών και το συνεχές χασμουρητό, είναι σημάδια ότι μάλλον το παιδάκι μας δεν κοιμάται αρκετά.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως κακές βαθμολογίες, λιγότερη όρεξη για παιχνίδι και δραστηριότητες, μειωμένες επιδόσεις στην προπόνηση ακόμη και προβλήματα συμπεριφοράς. Μακροπρόθεσμα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, τη μνήμη του και μπορεί ακόμα να συνδέεται και με ξαφνική απώλεια βάρους.

Τα παιδάκια μέχρι δημοτικό πρέπει να κοιμούνται 10 με 11 ώρες το βράδυ ενώ για τους έφηβους, 9 ώρες είναι αρκετές. Πως, όμως, μπορείς να ακολουθήσεις μία συγκεκριμένη ρουτίνα για να ξαναπροσαρμοστεί το παιδί,τώρα που γυρίσατε από διακοπές; Μία καλή λύση είναι να ξυπνάς το παιδί σου ακριβώς την ίδια ώρα κάθε μέρα και να μετακινείς νωρίτερα την ώρα που πέφτει για ύπνο. Θα σου γκρινιάξουν, δεν θα σηκώνονται, θα γίνει πόλεμος, αλλά πρέπει να τους δώσεις να καταλάβουν ότι πρέπει να ετοιμαστούν για το σχολείο.

Αν τα παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο, η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος, θα σας βοηθήσει. Φροντίστε το δωμάτιο να είναι αρκετά σκοτεινό, με την κατάλληλη θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι και να μην έχει θόρυβο! Αν, για παράδειγμα, ακούγεται η κίνηση από τον δρόμο ή σκυλιά που γαβγίζουν, θα πρέπει κάτι να σκαρφιστείς για να μειώσεις τον θόρυβο.

Κάτι επίσης πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρεις είναι πως καλό θα ήταν να μειώσετε την «ηλεκτρονική ώρα». Μία ώρα πριν κλείσετε τα φώτα και πείτε καληνύχτα, θα πρέπει να έχετε απενεργοποιήσει οποιαδήποτε υπολογιστή, Blackberry, iPhone. Η φωτεινότητα που εκπέμπουν οι συγκεκριμένες συσκευές, εμποδίζουν τον εγκέφαλο να «κλείσει» για να μπορέσουν τα παιδιά να κοιμηθούν.

Προσπαθήστε να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας όσο πιο ομαλά γίνεται, ούτως ώστε οι μικροί σας αθλητές να είναι έτοιμοι σωματικά και πνευματικά να αποδώσουν στις δραστηριότητες του όπως και πρίν, χωρίς ιδιαίτερες απώλειες ενέργειας.