Υγρός Στίβος - Η Μεγάλη Ποικιλία Αθλημάτων που Προσφέρει
Ως υγρό στίβο ορίζουμε όλα τα αθλήματα που διαδραματίζονται σε πισίνα. Τα αθλήματα πισίνας προσφέρουν ιδιαίτερη ευχαρίστηση και ωφελούν σημαντικά την υγεία. Δημιουργούν προσαρμογές τόσο στο μυοσκελετικό όσο και στο καρδιαναπνευστικό σύστημα. Μερικά από τα αθλήματα υγρού στίβου μπορούν να αποτελέσουν και θεραπευτικό μέσο λόγω της έλλειψης βάρους που υπάρχει στο νερό. Αποτελούν σπορ κατάλληλα για κάθε ηλικία και προσωπικότητα γιατί δίνουν τη δυνατότητα στους αθλούμενους να αγωνιστούν, να χορέψουν, να κάνουν βουτιές και γενικά να απολαύσουν το νερό.

Ο υγρός στίβος περιλαμβάνει ολυμπιακά αθλήματα τα οποία είναι ομαδικά και ατομικά.

 

Κολύμβηση


Η κολύμβηση αποτελείται από 4 στυλ:

-Ελεύθερο: Το σώμα βρίσκεται σ' επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ' την επιφάνειά του, στον αέρα.
-Πρόσθιο: Πρόκειται για το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ' αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος.
-Ύπτιο: Ο κολυμβητής βρίσκεται σε ύπτια θέση μέσα στο νερό, με την πλάτη δηλαδή στην επιφάνεια.
-Πεταλούδα: Είναι το στιλ κατά το οποίο ο αθλητής εκτελεί τεχνική δελφινισμού με τα πόδια του, ενώ τα χέρια εκτελούν κίνηση παρόμοια με πεταλούδα.

Τα αγωνίσματα της κολύμβησης είναι πολλά. Κοινά για άνδρες και γυναίκες είναι τα εξής:

-Ελεύθερο 50μ.-100μ.-200μ.-400μ., 4 x 100μ., 4 x 200μ.
-Ύπτιο 100μ.-200μ.
-Πρόσθιο 100μ.-200μ.
-Πεταλούδα 100μ.-200μ.
-Μικτή 200μ.-400μ., 4 x 100μ.
-Μαραθώνιος 10χλμ.

Οι άνδρες επιδίδονται ακόμα σε 1500μ. ελεύθερο, ενώ οι γυναίκες σε 800μ. ελεύθερο.

Το πλεονέκτημα των αγωνισμάτων της κολύμβησης είναι πέρα από τη μεγάλη ποικιλία τους είναι το γεγονός ότι δεν καταπονεί καθόλου το μυοσκελετικό σύστημα λόγω της άνωσης από το νερό που ωθεί το σώμα στην επιφάνεια.

 

Καταδύσεις


Το άθλημα των καταδύσεων απαιτεί ιδιαίτερες σωματικές και τεχνικές ικανότητες. Οι αθλητές πηδούν από μια πλατφόρμα ή από το αναπηδητήριο και εκτελούν μία άσκηση όσο πιο τεχνικά άρτια μπορούν πριν να φτάσουν στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια βαθμολογούνται από τους κριτές για την τεχνική τους στην άσκηση και κυρίως για την κατακόρυφη είσοδό τους στο νερό.

Τα ατομικά αγωνίσματα των καταδύσεων όσο και τα συγχρονισμένα εκτελούνται από σταθερή πλατφόρμα ύψους 10μ. και από αναπηδητήριο ύψους 3μ.. Σε ορισμένα πρωταθλήματα γίνονται και ατομικοί αγώνες από αναπηδητήριο ύψους 1μ.. Οι καταδύσεις αποτελούν ένα από τα πιο θεαματικά αθλήματα.

 

Υδατοσφαίριση (Πόλο)


Το πόλο αποτελεί ομαδικό άθλημα του υγρού στίβου. Διεξάγεται από δύο επταμελείς ομάδες, δηλαδή έναν τερματοφύλακα και έξι παίκτες. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τερμάτων με την ρίψη της μπάλας μέσα στο τέρμα που φυλάσσεται από τον τερματοφύλακα. Νικήτρια είναι η ομάδα με τα περισσότερα τέρματα. Η επίθεση κάθε ομάδας διαρκεί 30"Κάθε αγώνας έχει τέσσερις περιόδους των 8 λεπτών. Ανάμεσα από την 1η και τη 2η περίοδο υπάρχει διάλειμμα 1 λεπτού, ανάμεσα στην 2η και 3η υπάρχει ημίχρονο που διαρκεί πέντε λεπτά στο οποίο οι ομάδες αλλάζουν εστίες και ανάμεσα στην 3η και 4η υπάρχει διάλειμμα ενός λεπτού.
Πρόκειται για ένα πολύ διασκεδαστικό άθλημα που θυμίζει αρκετά καλοκαιρινά παιχνίδια με μπάλα στη θάλασσα.

 

Συγχρονισμένη Κολύμβηση


Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα είδος επίδειξης μέσα στο νερό, στο οποίο οι αθλήτριες κρίνονται για την εκτέλεση ορισμένων κολυμβητικών κινήσεων που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αθλητικές αρχές. Οι αθλήτριες βαθμολογούνται για την εκτέλεση μιας σειράς από φιγούρες που αποτελούν το κολυμβητικό τους πρόγραμμα που γίνεται με τη συνοδεία μουσικής. Έχει τρία αγωνίσματα:

-Ατομικό
-Ντουέτο
-Ομαδικό

Το συγκεκριμένο άθλημα είναι πολύ απαιτητικό για τις αθλήτριες, αλλά προσφέρει ένα πολύ όμορφο και ενδιαφέρον οτπικοακουστικό αποτέλεσμα.

 

Τα ιδιαίτερα αυτά αγωνίσματα του υγρού στίβου δεν παύουν βέβαια να είναι ριψοκίνδυνα και να απαιτούν από αθλητές και προπονητές μεγάλη προσοχή και απόλυτη συγκέντρωση ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix