Υδροθεραπεία: Μια Εναλλακτική Γυμναστική Αποκατάστασης στο Νερό
Τα τελευταία χρόνια, η άσκηση στο νερό είτε στην θάλασσα, είτε στην πισίνα αποτελεί έναν ιδιαίτερο τρόπο γυμναστικής και αποκατάστασης, για αθλητές και φυσικοθεραπευτές. Η υδροθεραπεία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, ενώ αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα για όλους.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τα οφέλη της κολύμβησης και της άσκησης στο νερό.

 

Τα Οφέλη της Υδροθεραπείας


Όταν το θέμα μας είναι το νερό τότε μόνο για οφέλη μπορούμε να μιλάμε. Φυσικά πάντα πριν μπούμε στο νερό καλό θα είναι να τηρούμε τους κανόνες ασφαλείας, όπως να μην έχουμε καταναλώσει φαγητό ή αλκοόλ. Το κολύμπι βελτιώνει την ευλυγισία αλλά και την συνολική εκγύμναση του σώματος μας, αντίθετα με άλλους τρόπους γυμναστικής. Ακόμα επιτυγχάνεται η αύξηση της μυϊκής μάζας.

Όπως είπαμε η υδροθεραπεία αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για τους φυσικοθεραπευτές. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η μείωση του πόνου, η μείωση του μυϊκού σπασμού καθώς αυξάνεται και η μελλοντική ανθεκτικότητα στον πόνο. Επιπλέον, βελτιώνεται η κίνηση στις αρθρώσεις, ενώ με την βελτίωση της περιφερικής και λεμφικής κυκλοφορίας, μειώνονται τα οιδήματα.

Τέλος όσοι χρησιμοποιούν το υγρό στοιχείο για αποκατάσταση αλλά και γυμναστική, βελτιώνουν την ισορροπία και την σταθερότητα του σώματος. Φυσικά, όλη αυτή η θετική επίδραση του νερού είναι αποτέλεσμα της αντίστασης που προσφέρει αυτό στην κίνηση του σώματος.

υδροθεραπεία

 

Παθήσεις Που Ενδείκνυται Η Ασκηση Στο Νερό


Η άσκηση στο νερό χρησιμοποιείται για όλα τα μυοσκελετικά προβλήματα όπως αυχεναλγία, πόνοι στην θωρακική αλλά και την οσφυϊκή μοίρα. Γενικά για παθήσεις της σπονδυλικής  στήλης το κολύμπι είναι ο καλύτερος τρόπος στην αποκατάσταση μας. Παρακάτω θα αναφέρουμε ενδεικτικά άλλες παθήσεις για τις οποίες υδροθεραπεία αποτελεί μονόδρομο:

 • Αρθρίτιδα

 • Οστεοαρθρίτιδα

 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

 • Νευρολογικές παθήσεις όπως εγκεφαλικά επεισόδια

 • Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

 • Νόσος Parkinson

 • Σκλήρυνση

 • Εγκεφαλική Παράλυση

 • Ινομυαλγία

 • Μετεγχειρητικές καταστάσεις

 • Αθλητικές κακώσεις και αποκατάσταση τραυματισμών


 

υδροθεραπεία

 

Αποκατάσταση 


Όλοι οι επιστήμονες καταλήγουν μετά από έρευνες ότι η καλύτερη αποκατάσταση είναι μέσα στο νερό. Μετά από κάθε οξεία φάση τραυματισμού η άσκηση στο νερό, επιταχύνει την ταχεία ανάρρωση της εκάστοτε μυϊκής ομάδας. Θετικό στοιχείο αποτελεί η αύξηση μυϊκής δύναμης καθώς και η αύξηση τροχιάς της κίνησης. Η υδροθεραπεία εκτελείται πάντα στην πισίνα υπό την καθοδήγηση, και την επίβλεψη του φυσιοθεραπευτή.

υδροθεραπεία 2

Εν κατακλειδί, ο κανόνας απαιτεί αρχικά να έχει αναταχθεί το κάθε πρόβλημα και μετά να ακολουθήσει η υδροθεραπεία. Καλό θα ήταν πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες των φυσικοθεραπευτών πριν εκτελέσουμε οποιαδήποτε άσκηση. Σε καμία περίπτωση δεν επιχειρούμε να κολυμπήσουμε εάν δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα μας, καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις αλλά και υποτροπές.

 

Επιμέλεια Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix