Τρίτη Ευρωπαϊκή Διοργάνωση Στα Σκαριά Από Την UEFA!
Η UEFA ετοιμάζει μια τρίτη διασυλλογική διοργάνωση εκτός των Champions και Europa League και δεν δίστασε να το ανακοινώσει! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή στους κανονισμούς των δύο παραπάνω διοργανώσεων μιας και θα επηρεαστεί ο τρόπος εισαγωγής των ομάδων σε αυτές.

Πρόκειται για ένα 2ο Europa League δηλαδή, όπου θα συμμετέχουν οι ομάδες δεύτερης και τρίτης ταχύτητας των περισσότερων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία μιας και ο κος Ανιέλι, επικεφαλής των διοργανώσεων της UEFA, τόνισε ότι : «Το πράσινο φως έχει δοθεί».

Η καινούρια αυτή διοργάνωση θα αποτελεί την τρίτη σε σειρά ευρωπαϊκή διοργάνωση και θα αποτελείται από 32 ομάδες. Το συγκεκριμένο πλάνο δεν θα επηρεάσει το Champions League, αλλά αντιθέτως θα συρρικνώσει το Europa League που αντί για 48 φιναλίστ θα αποτελείται κι αυτό από 32 ομάδες.

 

Οι Λόγοι Αυτής Της Αλλαγής
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους η UEFA θέλει να εντάξει αυτή την 3η διοργάνωση : Ο πρώτος είναι εμπορικός και ο δεύτερος είναι τα σκανδιναβικά κράτη αλλά και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης να βρίσκουν ευκολότερα διέξοδο στις διεθνείς διοργανώσεις. Όσον αφορά το εμπορικό κομμάτι της διοργάνωσης, η UEFA πιστεύει πως θα κερδίσει περισσότερα χρήματα μέσω της τηλεόρασης και της εύρεσης χορηγιών.

Ακόμη, τον τελευταίο καιρό οι μικρότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι είναι δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση της UEFA με όλους αυτούς τους προκριματικούς γύρους που αναγκάζονται να συμμετέχουν και την αυξημένη δυσκολία για την ένταξή τους σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση. Μία νέα ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ακόμα και τρίτη στην ιεραρχία, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως σε λίγα χρόνια ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός χάρτης θα παρουσιάσει αρκετές αλλαγές και οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων θα είναι μεγαλύτερες. Αρκετοί μικροί σύλλογοι θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε αυτή την τρίτη διοργάνωση και το Champions League αλλά και το Europa League ίσως είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικές διοργανώσεις.

 

Επιμέλεια : Παναγιώτης Τσιγαρίδας
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Προπονητής Φυσικής Κατάστασης
Συντακτική Ομάδα Athlometrix