Τρία Ευχάριστα Χειμερινά Αθλήματα που Πραγματοποιούνται στο Χιόνι
Οι χειμερινοί μήνες είναι ιδανικοί για εξορμήσεις στο βουνό. Με την εμφάνιση των πρώτων νιφάδων χιονιού, τα χιονοδρομικά κέντρα κατακλύζονται από κόσμο. Επίδοξοι σκιέρ, παιδιά με έλκηθρα και λάτρεις του χιονοπόλεμου γεμίζουν τις πλαγιές. Είναι η ευκαιρία για όλους να διασκεδάσουν και ταυτόχρονα να αθληθούν με διαφορετικό τρόπο απ΄ότι συνηθίζουν στην καθημερινότητά τους. Τα βουνά στη χώρα μας παραμένουν χιονισμένα για ένα μικρό χρονικό διάστημα γι΄αυτό πρέπει να εκμεταλλευόμαστε όσο γίνεται τα οφέλη αυτών των δραστηριοτήτων.

Σε άλλες χώρες τα χειμερινά σπορ που μπορεί κανείς να δοκιμάσει είναι περισσότερα και πολύ δημοφιλή. Στα ελληνικά χιονοδρομικά κέντρα οι επιλογές αθλημάτων είναι λιγότερες αλλά εξίσου ευχάριστες και διασκεδαστικές.

 

Σκι


Το σκι, γεννημένο στη Σκανδιναβία, θεωρείται παγκοσμίως ο βασιλιάς των χειμερινών σπορ. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός είναι τα πέδιλα, τα μπαστούνια, γυαλιά και ειδική ενδυμασία. Εάν κάποιος δεν διαθέτει όλα όσα χρειάζονται για να κάνει σκι, μπορεί να τα νοικιάσει από το κέντρο για όση ώρα επιθυμεί. Το πιο διαδεδομένο είναι το αλπικό σκι στο οποίο η ανάβαση της πλαγιάς γίνεται με το τελεφερίκ ενώ η κατάβαση πάνω στα χιονοπέδιλα. Η πιο δύσκολη μορφή της χιονοδρομίας είναι το ορειβατικό σκι. Ο χιονοδρόμος ανεβαίνει και κατεβαίνει το βουνό με τις φυσικές του δυνάμεις. Απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία και ικανότητες ενώ είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το αλπικό.

 

Snowboard


Η χιονοσανίδα (snowboard) είναι το άθλημα στο οποίο η κατάβαση της πλαγιάς γίνεται με μία ειδική σανίδα. Τα πόδια του αθλούμενου βρίσκονται δεμένα με ειδικά λουριά πάνω στη σανίδα ενώ δεν κρατάει μπαστούνια για βοήθεια. Η άβολη αυτή θέση των ποδιών κατατάσσει το σνόουμπορντ στα αθλήματα υψηλής επικινδυνότητας. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η χρήση κράνους. Οι επιρροές αυτής της δραστηριότητας είναι το surfing και το skateboard.

 

Snow Kitting


Το Kite στο χιόνι αποτελεί ένα εξτρίμ χειμερινό άθλημα που εδώ και λίγα χρόνια μπορεί κάποιος να κάνει στην Ελλάδα. Πρόκειται για την παραλλαγή του θαλάσσιου Kite Surfing. Μία ιδανική επιλογή για όσους λατρεύουν την αδρεναλίνη, αφού αποτελεί ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό σπορ στο χιόνι.

Οι συνθήκες στις οποίες λαμβάνουν χώρα αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αυτό, λόγω της ολισθηρότητας του χιονισμένου εδάφους και των υψηλών ταχυτήτων που μπορεί να αναπτυχθούν πάνω στις σανίδες και τα πέδιλα. Για να αποφευχθούν λοιπόν δυσάρεστες καταστάσεις και τραυματισμοί, καλό είναι να προηγείται κάποια εκπαίδευση.

Ας εκμεταλλευτούμε το χιόνι για να γνωρίσουμε τις παραπάνω δραστηριότητες, το βουνό και όλα τα οφέλη της άσκησης σε εξωτερικό χώρο, στη φύση.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix