Το Τατουάζ δεν σε Κάνει Καλύτερο Αθλητή
Η μόδα των τατουάζ έχει ξεσπάσει για τα καλά και βλέπουμε σε καθημερινή βάση όλο και περισσότερους διάσημους αθλητές να γεμίζουν το σώμα τους με σχέδια από μελάνι ανεπανόρθωτα. Άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά και τους νέους αθλητές. Ως γνωστόν, τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται. Μιμούνται τους γονείς, μιμούνται τους φίλους και τέλος μιμούνται τα είδωλα τους.

Τα παιδιά προσπαθούν να μιμηθούν τους αγαπημένους τους αθλητές σε κάθε ευκαιρία. Αντιγράφουν τις κινήσεις τους στο γήπεδο, επιλέγουν τα νούμερα της φανέλας τους, αντιγράφουν τα κουρέματα τους ή ότι άλλη στυλιστική λεπτομέρεια μπορεί να υιοθετούν. Νομίζουν πως έτσι θα πλησιάσουν λίγο τους σουπερ σταρ στο ταλέντο ή την φήμη τους.

τατουαζ

 

Το Τατουάζ δεν παίζει μπάλα


Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Το μαλλί, τα τατού και ο σηκωμένος γιακάς δεν παίζουν μπάλα. Μπάλα παίζουν τα πόδια, το ταλέντο και η καρδιά. Τώρα αν σε αρκετές περιπτώσεις αυτά συνδυάζονται αποτελεί τυχαίο γεγονός. Μαντέψτε ποιος αθλητής δεν έχει ούτε μισό τατουάζ επάνω του. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο! Η μεγαλύτερη απόδειξη πως η ύπαρξη τατουάζ στο σώμα ενός αθλητή δεν υποδηλώνει απολύτως τίποτα σχετικά με την αξία του!

 

τατουάζ

 

CR7 χωρίς τατουάζ


Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ της Γιουβέντους είναι από τους ελάχιστους ποδοσφαιριστές ενγνωσμένης αξίας στον κόσμο που δεν έχουν τατού. Ο λόγος; Είναι συνεπής εθελοντής αιμοδότης και θέλει να συνεχίσει να μπορεί να δίνει αίμα τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο! Σε πολλές χώρες απαιτείται μίνιμουμ ένας χρόνος αποχή ύστερα από τατουάζ για να ξαναδώσει κανείς αίμα. Πρόκειται για κανόνες υγιεινής και θέματα ασφάλειας. Σε πολλές χώρες του κόσμου, τα τατού επηρεάζουν την επιλεξιμότητα ενός ατόμου να δώσει αίμα, λόγω του κινδύνου διασταυρούμενης μόλυνσης και ηπατίτιδας. Καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η επιλογή του Ρονάλντο γίνεται για ιερό σκοπό.

cristiano ronaldo

 

Η Ιστορία των Τατουάζ


Από την άλλη μεριά, η ύπαρξη των τατουάζ έχει γίνει αποδεκτή από όλες τις κοινωνίες του κόσμου. Δεν υπάρχουν πλέον τα ταμπού του παρελθόντος επάνω στο θέμα, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν τατουάζ με μεγάλη ευκολία. Το τατουάζ έχει από πίσω του μια ολόκληρη ιστορία και φιλοσοφία και πρέπει να γίνεται με συνείδηση και μετά από πολύ σκέψη καθώς είναι κάτι που θα σε συνοδεύει σε όλη σου τη ζωή.

Η ιστορία του τατουάζ ξεκινάει από τη νεολιθική εποχή, γύρω στο 5000 π.Χ. και ποικίλλει τόσο πολύ, όσο και οι άνθρωποι που το έχουν. H λέξη tattoo (τατουάζ) έχει δύο μεγάλα παράγωγα: την πολυνησιακή λέξη «ta», που σημαίνει κάτι το εντυπωσιακό, και την ταϊτινή λέξη «tatau», που σημαίνει «για να σηματοδοτήσει κάτι».

Αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία των τατουάζ διαχρονικά κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

 

Ξανασκέψου το!


Πριν πάρετε την απόφαση να κάνετε ένα τατουάζ, σκεφτείτε το λίγο παραπάνω. Ακόμη και ο Μέσι ή ο Λεμπρόν Τζέιμς πριν γίνουν πασίγνωστοι δεν είχαν ούτε πιτσιλιά επάνω τους. Το τατού είναι συνυφασμένο με τη μόδα, τη διαφήμιση και την εμπορευματοποίηση των αθλητών. Θα μπορούσε να πεί κανείς πως η μή ύπαρξη τατού στο σώμα ενός αθλητή είναι πλέον περισσότερο «παράλογο» παρά λογικό! Αν το αναλύσουμε ψυχολογικά όμως, η απουσία των τατού είναι δείκτης ταπεινότητας και συμβάλλει στη διατήρηση ενός χαμηλού προφίλ που χαίρει μεγαλύτερης εκτίμησης από την κοινωνία, μιας και τα τατουάζ έχουν ταυτιστεί με την ανωριμότητα.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix