Το Ποδόσφαιρο Σε Αντίξοες Καιρικές Συνθήκες
Με αφορμή τα Χριστούγεννα και τον βαρύ χειμώνα που κατακλύζει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, θα δούμε πως οι αντίξοες καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το ποδόσφαιρο.

 

Πότε ένα γήπεδο κρίνεται ακατάλληλο;


Ένα γήπεδο επιτρέπεται να χαρακτηριστεί ακατάλληλο πριν ή μετά την έναρξη του αγώνα σύμφωνα με τις οδηγίες της FIFA. Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες καραδοκεί κίνδυνος τραυματισμών για τους ποδοσφαιριστές και συγκεκριμένα:

1) Όταν εξ’ αιτίας της βροχής ο αγωνιστικός χώρος έχει γίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό λασπώδης και για τον λόγο αυτό η κίνηση των ποδοσφαιριστών είναι δύσκολη και κινδυνεύει η σωματική της ακεραιότητα.

2) Όταν από την βροχή ο αγωνιστικός χώρος έχει πλημμυρίσει σε διάφορα σημεία του από νερά, σε τέτοιο βαθμό που η μπάλα να μην μπορεί να αναπηδήσει.

3) Όταν εξ’ αιτίας χιονοπτώσεως η περιφέρεια της μπάλας μεγαλώνει (κατά την κύληση της μαζεύει επάνω χιόνι) σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται αντικανονική.

4) Όταν το χιόνι που έχει πέσει στον αγωνιστικό χώρο, παγώνει εξ’ αιτίας του ψύχους που επικρατεί και δημιουργείται από αυτόν τον λόγο κίνδυνος τραυματισμού των ποδοσφαιριστών.

5) Σε άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες σύμφωνα με την κρίση του διαιτητή (χαλάζι, ανεμοστρόβιλος κ.α.)

 

snow ball

Διεξαγωγή αγώνα υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες


Το αν ο αγωνιστικός χώρος θεωρείται κατάλληλος για τη διεξαγωγή ενός αγώνα, αρμόδιος να αποφασίσει είναι μόνον ο διαιτητής. Παρακάτω θα αναφέρουμε τις παραμέτρους που μεταβάλλονται όταν ο αγωνιστικός χώρος είναι χιονισμένος αλλά είναι επιτρεπτή η διεξαγωγή αγώνα:

-Χρησιμοποιείται μπάλα χρώματος  κυρίως πορτοκαλί ή κίτρινου για να είναι υψηλής ορατότητας και να ξεχωρίζει μέσα στο γήπεδο όταν υπάρχει π.χ ομίχλη, βροχή, χιόνι, χιονόνερο ή χαλάζι.

-Tο προσωπικό του γηπέδου οφείλει να καθαρίσει τον αγωνιστικό χώρο όσο το δυνατόν καλύτερα και έγκαιρα με ειδικά μηχανήματα, που διαθέτει (πχ εκχιονιστικά).

- Απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή ενός αγώνα είναι να είναι ορατές όλες οι γραμμές του γηπέδου. Σε περίπτωση χιονόπτωσης ένα αρχικό μέτρο που οφείλουν να πάρουν οι ιθύνοντες του γηπέδου είναι να «φτυαρίσουν» όσα σημεία του γηπέδου έχουν γραμμές. Σε ακραίες περιπτώσεις που η χιονόπτωση έχει γίνει γνωστή από προηγούμενες ημέρες, γίνεται ακόμη και διαγράμμιση του γηπέδου με μάυρο χρώμα.

-Τέλος, σε περίπτωση χιονόπτωσης συνίσταται από τον διαιτητή οι εμφανίσεις των ομάδων να μην είναι λευκές ώστε να είναι ευδιάκριτες από τον κάθε ένα στο γήπεδο.

γήπεδο χιόνι

 

Τάιμ Άουτ και στο ποδόσφαιρο


Σε περίπτωση που αποφασιστεί να ξεκινήσει ένας αγώνας κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες π.χ. έντονη βροχόπτωση και χιονόπτωση οι κίνδυνοι για τους πρωταγωνιστές είναι πολλοί. Σε γήπεδο με πολύ λάσπη υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των κάτω άκρων, είτε στα γόνατα (ρήξη χιαστών) είτε στους αστραγάλους (διάστρεμμα). Άλλο καιρικό φαινόμενο μπορεί να είναι οι κεραυνοί. Δυστυχώς μερικοί ποδοσφαιριστές έχουν χάσει τη ζωή τους από αυτό το φαινόμενο στο παρελθόν αν και δεν είναι πολύ συχνό.

Τέλος, δε πρέπει να αγωνιζόμαστε ούτε κάτω από υψηλές θερμοκρασίες διότι υπάρχει η πιθανότητα θερμοπληξίας! Η Fifa, τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, έχει γίνει ιδιαίτερα ευαίσθητη σε αυτό το θέμα σε σημείο να θεσπίσει ακόμη και προσωρινή διακοπή του αγώνα από τον διαιτητή (τάιμ άουτ!) για να δροσιστούν οι παίκτες, μια φορά στα μεσα κάθε ημιχρόνου.

 

Πρόληψη και Αντιμετώπιση


Με γνώμονα όλα τα παραπάνω χτίζονται πλέον και τα περισσότερα υπερσύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης. Φυσικά και είναι δύσκολο κατασκευαστικά να «σκεπάσεις» γήπεδα άνω των 50.000 θέσεων εξ ολοκλήρου, όμως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται άπαντες ενδιαφερόμενοι. Ήδη τα γήπεδα της Βόρειας Ευρώπης (Σκανδιναβία, Ρωσία, ακόμη και Ελβετία) γίνονται με συνθετικό χλοοτάπητα αντί για φυσικό χόρτο. Αφενός είναι εκπληκτικά δύσκολη η συντήρηση του φυσικού γκαζόν σε αυτά τα κλίματα, αφετέρου κρίνεται  αρκετά κοστοβόρα αλλά και χρονοβόρα διαδικασία.

Σε περίπτωση που είναι γνωστά από προηγούμενες ημέρες τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχει η δυνατότητα από τα γήπεδα να προλαμβάνονται ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Σε ανοιχτά γήπεδα μπορεί να καλυφθεί όλος ο αγωνιστικός χώρος με τεράστια ειδικά σεντόνια. Άλλα γήπεδα διαθέτουν υπόγειους σωλήνες θέρμανσης που στεγνώνουν το χορτάρι άμεσα. Μια άλλη εξαιρετικά σπάνια μέθοδος είναι οι ειδικές λάμπες που τοποθετούνται συνήθως για την βοήθεια της φωτοσύνθεσης του φυσικού χορταριού. Σε ακραίες περιπτώσεις που το γήπεδο πιάνει πάγο, χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικά σύγχρονα γήπεδα που διαθέτουν μηχανισμούς αντιμετώπισης των δυσμενών καιρικών συνθηκών:

 

Ajax Amsterdam Arena ή (Cruyff Arena)


Amsterdam Arena

Από τα πλέον σύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης είναι αυτό του Άγιαξ στην Ολλανδία. Διαθέτει οροφή που ανοίγει και κλείνει (Όχι κατά τη διάρκεια του αγώνα), ενώ η συντήρηση του χόρτου είναι σπάνια με την τοποθέτηση αλεπάλληλων φαρμάκων! Στη βοήθεια της ανάπτυξης του συμβάλλουν ειδικοί λαμπτήρες που τοποθετούνται μεσοβδόμαδα, μιας και ο ήλιος δεν κάνει επαρκώς την εμφάνιση του.

 

Principality Stadium


Η έδρα της Cardiff City  το Principality στο οποίο έχει διεξαχθεί και ο τελικός του Champions League διαθέτει οροφή που κλείνει ώστε να αποτρέπονται δυσμενή καιρικά φαινόμενα!

 

National Stadium, Warsaw


Το κορυφαίο στάδιο της Πολωνίας, ήταν αυτό που μας έμεινε από το Euro του 2012, καθώς μιλάμε για ένα απίστευτο γήπεδο που τα έχει όλα και κόστισε ''μόλις'' 500 εκ. ευρώ. Η οροφή του ανοίγει και κλείνει σε 15 δευτερόλεπτα, ενώ χωράει 58 χιλιάδες θεατές!

 

National Arena, Bucharest


Βρίσκεται στη Ρουμανία, θεωρείται από τα κορυφαία γήπεδα της Ευρώπης και είναι 5 αστέρων. Εκτός από το ότι είναι υπερσύγχρονο, κλέβει τις εντυπώσεις και με την οροφή του, η οποία μπορεί και κλείνει.

 

Video


Δείτε στο παρακάτω βίντεο στιγμιότυπα από αγώνες που μάλλον δεν έπρεπε να έχουν ξεκινήσει ποτέ εξ'αιτίας των καιρικών συνθηκών. 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης, Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος , Μπάμπαλης Στέλιος
Συντακτική Ομάδα Athlometrix