Tο πνεύμα του νικήτη
Ο ρόλος του γονιού ενός αθλητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Εκτός απο τις βασικές παροχές προς το παιδί και τη φροντίδα των φυσικών του αναγκών, είστε υπεύθυνοι και για την ανάπτυξη της πνευματικής του δύναμης που θα το οφελήσει τόσο στην αθλητική ζωή όσο και στην καθημερινότητα. Στην πραγματικότητα, η ανάπτυξη της πνευματικής δύναμης και του πνεύματος του νικητή είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας. Το «Winning Spirit» που λεμε μπορεί να ξεπεράσει το οικονομικό υπόβαθρο, τις εκπαιδευτικές ανεπάρκειες και ακόμη και τους σωματικούς και διανοητικούς περιορισμούς! Αλλά, πώς θα αναπτύξουμε το αγωνιστικό πνεύμα του παιδιού μας;

Το μαχητικό πνεύμα χρησιμεύει στους αθλητές γιατί μαθαίνουν να μη σεμμετέχουν απλά στις αθλητικές τους δραστηριότητες αλλά να επιδιώκουν και την διάκριση. Η απλή επιμονή και εξάσκηση δεν σημαίνει απαραίτητα οτι το παιδί προσπαθεί να πετύχει σε αυτό που κάνει ή προσπαθεί να βελτιωθεί, γι αυτό και πρέπει να μάθει να αθλείται κάτω απο ανταγωνιστικές συνθήκες.

Μερικοί τρόποι ανάπτυξης του μαχητικού πνεύματος στο παιδί σας είναι οι εξής:

  1. Βάλτε ψηλά τον πήχυ.


Ο Les Brown, ένας διάσημος ομιλητής με κίνητρα, λέει επανειλημμένα στις ομιλίες του: “Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν στη ζωή όχι επειδή στοχεύουν πολύ ψηλά και χάνουν, αλλά επειδή στοχεύουν πολύ χαμηλά και δεν τα καταφέρνουν.” Αν το παιδί νιώσει ότι δεν μπορεί να κάνει ούτε τα βασικά, απογοητεύεται, αν όμως το ωθείτε προς την κορυφή συγκρατημένα, δεν θα νιώσει ηττοπαθής ποτέ. Έχετε μεγάλες προσδοκίες για τα παιδιά σας, και ακόμη και αν χάσουν, μπορούν να καταλήξουν σε υψηλότερο επίπεδο από ό, τι εάν κρατάτε τις προσδοκίες σας χαμηλές.
  1. Αφήστε το παιδί να αποτύχει


Η ήττα δεν είναι ποτέ ωραίο συναίσθημα ακόμη και για τους ενήλικους. Γι αυτό το λόγο πολλοί γονείς και αθλητικές ομάδες προσπαθούν μόνο να ενθαρρύνουν το παιδί και να ανεβάζουν την αυτοεκτίμηση του κάτι που είναι λάθος γιατί το αποτέλεσμα είναι η έννοια της απώλειας να έχει αφαιρεθεί απο πολλές περιοχές της ζωής του παιδιού. Στην Αμερική, τα σχολικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπέιζμπολ δεν έχουν πια βαθμολογία. Ακόμα και αυτές οι προκλήσεις με ελάχιστες συνέπειες απομακρύνονται όλες στο όνομα της προώθησης της αυτοπεποίθησης των παιδιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν η ζωή παράγει προκλήσεις που έχουν συνέπειες, οι πνευματικοί μύες του παιδιού δεν είναι έτοιμοι για να ανταποκριθούν. Αφήστε τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με το στέλεχος που απαιτείται για την αληθινή επιτυχία και αν αποτύχουν μερικές φορές, έτσι είναι. Αφήστε τους να μάθουν από την απώλεια και να αναπτύξουν το σετ δεξιοτήτων που συνοδεύει την κριτική αξιολόγηση της απόδοσης τους. Αφήστε τους να μάθουν πώς να επιστρέψουν από μια απώλεια και να γνωρίσουν την αυτοεκτίμηση που προέρχεται από το πραγματικό επίτευγμα, οχι απο το ψεύτικο. Πρέπει οι αθλητές να μάθουν να πέφτουν και να σηκώνονται, καθώς και να μάθουν να χάνουν.
  1. Ενθαρρύνετε το όνειρο


Το παιδί σας έχει ένα όνειρο χωρίς όρια. Πιστεύει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον αποτρέψει απο αυτό. Εσείς οφείλετε να το ενθαρρύνεται προς το παρόν με όλες σας τις δυνάμεις ακόμη κι αν το όνειρό του δεν είναι ρεαλιστικό. Μην ανησυχείτε για την καταμέτρηση του κόστους τώρα. Θα υπάρξει αρκετός χρόνος για αυτό αργότερα. Προς το παρόν, ενθαρρύνετε τα παιδιά να συνεχίσουν τα όνειρά τους με όλη τους την καρδιά. Σίγουρα, οι πιθανότητες να γίνει ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο (ή ο καλύτερος στην κατηγορία του) είναι περίπου ένα στα επτά δισεκατομμύρια αλλά αυτού του είδους όνειρα αντιπροσωπεύουν τον καθορισμό ενός υψηλού στόχου για τον εαυτό του.
  1. Ενθαρρύνετε την συνείδηση του +1


Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι το παιδί σας έχει μεγάλα όνειρα και περιμένετε να δείξει μεγάλα πράγματα, μην το πιέζετε να πιάνει το τοπ της απόδοσης του συνεχώς ούτε να αγγίζει απο την αρχή την τελειότητα. Σκεφτείτε έναν αθλητή άρσης βαρών να του βάλετε απο την πρώτη ημέρα να σηκώσει το μέγιστο της μπάρας που μπορεί. Αυτό είναι λάθος γιατί δεν θα τα καταφέρει και θα απογοητευτεί άμεσα. Από την άλλη πλευρά, προκαλώντας τον να σηκώσει ένα κιλό περισσότερο από την προηγούμενη φορά, τον αφήνει να νιώσει ότι η πρόκληση είναι εφικτή και θα συνεχίσει να προσπαθεί να βελτιώνεται. Για ό, τι είναι για τα παιδιά σας, ενθαρρύνετε τα να είναι λίγο καλύτερα κάθε φορά από ό,τι ήταν πριν. Η συσσώρευση αυτών των σταθερών μικρών αυξήσεων, ανεξάρτητα από τον τομέα μελέτης, θα οδηγήσει σε τεράστια κέρδη μακροπρόθεσμα.
  1. Αναγνωρίστε την προσπάθεια, όχι το αποτέλεσμα


Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι είστε περήφανοι για τις προσπάθειές τους. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Ο αθλητισμός δεν είναι απλή λογική ούτε μαθηματικά, ούτε σημαίνει ότι αν ένας αθλητής κάνει τα πάντα τέλεια θα διακριθεί και θα επιτύχει. Εάν το παιδί σας όμως προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις και τα δίνει όλα, πάρτε το μια αγκαλιά για επιβράβευση. Βέβαια αν το παιδί δεν προσπαθεί αρκετά πρέπει να το επισημάνετε και να το θίξετε σαν θέμα μετά τον αγώνα ώστε να καταλάβει τί έκανε λάθος και να μην το επαναλάβει.


Σε έναν τέλειο κόσμο, το αγωνιστικό πνεύμα μπορεί να μην είναι απαραίτητο. Στον πραγματικό κόσμο όμως, το αγωνιστικό πνεύμα χρειάζεται να επιτύχεις. Ακόμα κι αν ο στόχος σας είναι να κάνετε τον κόσμο μια ουτοπία, πρέπει να έχετε αγωνιστικό πνεύμα για να διαμορφώσετε τον κόσμο με τη θέλησή σας. Πρέπει να καταλάβει το παιδί αλλά και εσείς ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ αθλητή και πρωταθλητή έγκειται στο πνεύμα του νικητή.

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να αναπτύξουν το δικό τους πνεύμα μάχης, να αναπτύξουν τους πνευματικούς τους μυς και να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούν. Ας ελπίσουμε ότι η δύναμη και το πνεύμα τους θα τους κάνουν τόσο επιτυχημένους όσο έχουν ονειρευτεί.