Το Παιχνίδι της Μίμησης Και τα Οφέλη του
Τα παιδιά, από τη βρεφική κιόλας ηλικία μιμούνται τις κινήσεις που βλέπουν να κάνουν άλλοι άνθρωποι. Το «παιχνίδι» της μίμησης δεν σταματάει ποτέ κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι άνθρωποι στη ζωή τους έχουν διάφορα πρότυπα επάνω στα οποία πατάνε για να σταθούν στα πόδια τους ή να πετύχουν κάποιον στόχο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο λέμε πως είναι σημαντικό οι γονείς και οι προπονητές των μικρών παιδιών να αποτελούν όσο το δυνατόν καλύτερα πρότυπα. Τα παιδιά θαυμάζουν εύκολα τους άλλους και νιώθουν υπερηφάνεια όταν πετυχαίνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που πέτυχαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Εκτός όμως από τους μεγαλύτερους τα παιδιά θαυμάζουν και τους φίλους τους! Εξ ου και η φράση «πές μου τον φίλο σου να σου πω ποιός είσαι».

Τα πρότυπα των παιδιών μπορεί να είναι πραγματικά από τον κοντινό περίγυρο (γονείς-προπονητές), μπορεί να είναι φανταστικά (υπερ-ήρωες), ή να είναι πραγματικά από διάσημα πρόσωπα της κοινωνίας. Στον αθλητισμό, όπως είναι φυσικό τα παιδιά αποκτούν κάποια πρότυπα σύμφωνα με τα ερεθίσματα που λαμβάνουν. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ένα παιδί μπορεί να επιλέξει με ποιο άθλημα θα ασχοληθεί, ποια ομάδα θα υποστηρίζει ή ακόμη και σε ποιον αθλητή θα ήθελε να μοιάσει. 

Χρήσιμα Tips για τους γονείς


Οι γονείς, στην προσπάθεια τους να παρακινήσουν σωστά τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να αγαπήσουν ένα άθλημα, οφείλουν να είναι υποστηρικτικοί, ελαστικοί και ταυτόχρονα προσεκτικοί με τους τρόπους που θα δούμε παρακάτω:

 

-Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να παρακολουθεί αθλητικά δρώμενα σε κάθε ευκαιρία.


Είτε στην τηλεόραση, είτε ζωντανά. Είναι προτιμότερο τα παιδιά να παρακολουθούν ένα άθλημα ακόμη από το σπίτι, παρά να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια ζώντας μέσα σε φανταστικούς κόσμους που δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτα. Καλή είναι η διασκέδαση όμως η ενημέρωση και η πραγματικότητα πάντα θα ακονίζουν τον πνεύμα και θα βοηθούν σε διάφορους τομείς. Ένας από αυτούς πχ είναι και η κοινωνικοποίηση του παιδιού που θα μπορεί να συμμετέχει την επόμενη ημέρα σε μια συζήτηση με τους φίλους του.

 

-Όσο και να διαφωνείτε με το προϊόν που προσφέρεται στην ελληνική τηλεόραση, η επαφή των παιδιών με την πραγματικότητα είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να σέβεστε.


Αφήστε το παιδί να παρακολουθήσει αν θέλει βίαια αθλήματα (μποξ-πυγμαχία), μηχανοκίνητου αθλητισμού (φόρμουλα 1, μότοκρος), ελληνικό ποδόσφαιρο ή ότι άλλο επιθυμει. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε τα παιδιά σας να αποκτούν κριτική σκέψη και να ανοίγει το μυαλό τους για το μέλλον. Οι παραστάσεις που βλέπουν σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να μετατραπούν και σε αρνητικά πρότυπα, όχι μόνο σε θετικά. Το να απαγορεύετε στο παιδί σας να παρακολουθήσει για παράδειγμα αγώνες μοτοσυκλέτας γιατί φοβάστε μήπως ζητάει να του πάρετε μηχανάκι όταν μεγαλώσει δεν έχει νόημα. Το αντίθετο μάλιστα. Όταν το παιδί δεί μερικούς αναβάτες να πέφτουν και να τραυματίζονται σε μια δύσκολη στροφή του αγώνα, περισσότερο θα μπεί σε σκέψεις παρά θα ταυτιστεί! 

-Αφιερώστε κάποιους πόρους για να το ωθήσετε.


Αν το παιδί κλαίει γιατί θέλει να του αγοράσετε αυτοκόλλητα με φωτογραφίες ποδοσφαιριστών, η τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας μην πείτε όχι. Αν σας ζητήσει ένα ποδήλατο, ή αθλητικό εξοπλισμό, αγοράστε του με την πρώτη ευκαιρία.

panini stickers

 

Η παρατήρηση είναι το μυστικό


Αν είσαι αθλητής και αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις, δεν γίνεται να μένεις αδιάφορος στις εξελίξεις και τους μεγαλύτερους αγώνες. Άν όνειρο σου είναι μια ημέρα να αγωνιστείς στο κορυφαίο επίπεδο, είναι αδύνατον να μην επισκέπτεσαι συχνά αθλητικούς αγωνιστικούς χώρους. Είναι εντελώς διαφορετικές οι συνθήκες που προπονείσαι η αγωνίζεσαι σήμερα, από τις συνθήκες που επικρατούν σε έναν σημαντικό αγώνα γεμάτο φιλάθλους στις εξέδρες και μια μεγάλη πίεση στο μυαλό των αθλητών.

Αν θες πραγματικά να εξελίσσεσαι και να ξεχωρίσεις, πρέπει να παίρνεις παράδειγμα από τους κορυφαίους. Πρέπει να παρακολουθείς, να παρατηρείς, να αντιγράφεις και να μιμείσαι διάφορες κινήσεις. Κάθε δραστηριότητα, ακόμη και εκτός αθλητισμού, έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να διεκπονείται σωστά και με αρμονία.

 

ποδόσφαιρο tv

Το να παρακολουθείς αγώνες των κορυφαίων αθλητών, μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.


-Ο πρώτος λόγος είναι πως αυξάνεται η φαντασία σου.


Εμπλουτίζεις τις κινήσεις σου μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αποδεικνύεις γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιος μαζί σου. Αν δεν παραδειγματιστείς από τους κορυφαίους και δεν θέσεις τις βάσεις επάνω στις οποίες θέλεις να πατήσεις, δύσκολα θα μπορέσεις να σταθείς στο κορυφαίο επίπεδο. Είναι σεβαστό να έχεις τη δική σου άποψη, να προτιμάς να κάνεις τη δική σου προπόνηση με τον δικό σου προπονητή και να έχεις τη δική σου προσωπικότητα . Εξάλλου σκοπός κάθε αθλητή δεν είναι να αντιγράψει κάποιον, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο αφήνοντας το δικό του στίγμα στο άθλημα.

 

-Ο δεύτερος και εξίσου σημαντικός λόγος είναι πως διαμορφώνεται ο τρόπος σκέψης σου.


Ένας αθλητής που βλέπει και παρατηρεί συνεχώς, διαμορφώνει συγκεκριμένη άποψη και δημιουργεί τα δικά του πρότυπα. Κρατάει αυτά που θέλει, πετάει όσα θεωρεί πως δεν του χρειάζονται και προχωράει. Ακονίζει το μυαλό του, τονώνει την κριτική του σκέψη διαμορφώνει άποψη και αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας είναι πως κοινωνικοποιείται. Αυτό το προνόμιο που αποκτά να μπορεί να ξεχωρίζει πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις τον ξεχωρίζει από το πλήθος. Σε μια κοινωνία «δύσκολη» όπως η σημερινή, που τα παιδιά κατακλείζονται καθημερινά από τα ΜΜΕ, τα Social Media και ένα σωρό άλλους φορείς με σκοπό να τους γίνεται πλύση εγκεφάλου, αποτελούν εξαίρεση τα παιδιά με νοητική διαύγεια και κριτική σκέψη.

Γιατί καλοί είναι οι Ρονάλντο και Μέσι, αλλά υπάρχει και ο Εμπαπέ και ο Ντιμπάλα και ένα σωρό άλλοι που αν δεν τους δούν τα παιδιά δεν μπορούν να εκφέρουν άποψη.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix