Το Άνοιγμα Χεριών Στο Άθλημα Της Καλαθοσφαίρισης Και Η Σημασία Του
Tα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι αθλητές μπάσκετ που διαθέτουν μεγάλο άνοιγμα χεριών, είναι περισσότερο αποτελεσματικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα. Το άνοιγμα χεριών όταν είναι αρκετά μεγάλο βοηθάει του παίχτες σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Αρχικά στο μαρκάρισμα ενός αντίπαλου μπορεί πολύ πιο εύκολα κρατώντας μια καλή απόσταση από τον αντίπαλο του να απλώσει το χέρι του και να κλέψει την μπάλα. Ακόμη μπορεί να ανακόψει μια ψηλή μπαλιά η και να μαρκάρει τον πλέι-μέικερ της αντίπαλης ομάδας ώστε να δυσκολέψει τις πάσες  και ταυτόχρονα την κυκλοφορία .

Ένα  παράδειγμα Έλληνα μπασκετμπολίστα που έγινε παγκόσμια γνωστός,  λόγω της μεγάλης έκτασης  χεριών του, αλλά και λόγω της φοβερής του αμυντικής  προσήλωσης, είναι ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο Έλληνας μπασκετμπολίστας εκμεταλλεύτηκε  το σωματικό  του προτέρημα και κατάφερε για αρκετές χρονιές να αναδειχτεί ο κορυφαίος αμυντικός της Ευρώπης!

  

Υπάρχουν  βέβαια πολλοί μπασκετμπολίστες και στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ που με το μεγάλο άνοιγμα χεριών τους κατάφεραν να κυριαρχήσουν στον αμυντικό παιχνίδι. Κάποιοι  από αυτούς είναι ο Wade, παλαιότερα ο Scotti Pipen, αλλά και ο καταπληκτικός  Michael Jordan. Δε θα μπορούσαμε φυσικά να μην αναφέρουμε τον φανταστικό Γιάννη Αντετοκουνμπο που με ύψος 2,11 έχει άνοιγμα χεριών 2,21!

giannis

 

Τώρα θα αναφέρουμε τη μεγαλύτερη έκταση χεριών σε μπασκετμπολίστες με το μεγαλύτερο ύψος που πέρασαν από το  ΝΒΑ. Πάμε να δούμε λοιπόν με σειρά κατάταξης τους παίκτες με το πιο μεγάλο άνοιγμα χεριών που έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑ:

 

Manute Bol


Ο Σουδανός με ύψος 2,31 και 105 κιλά περίπου είναι ο ψηλότερος μπασκετμπολίστας που έχει παίξει στο ΝΒΑ. Ο Bol , είχε έκταση χεριών, 2,59! Πώς να μην κόψει έτσι 397 σουτ στην πρώτη του χρονιά στο ΝΒΑ;

 

Gheorghe Mureșan


2,31 ύψος, 137 κιλά περίπου και άνοιγμα χεριών 2,39μ.

 

Shawn Bradley


Υψος 2,29μ., 127 κιλά και άνοιγμα χεριών 2,29μ. όσο δηλαδή το ύψος του

 

Yao Ming


2,27  ύψος , βάρος 141 κιλά και άνοιγμα χεριών 2,26μ.

 

Chuck Nevitt


Υψος 2,26μ., βάρος 113 κιλά

 

Εκτός από τους «γίγαντες» του Μαγικού κόσμου του ΝΒΑ όμως που είναι λογικό να διαθέτουν τεράστιο άνοιγμα χεριών λόγω του ύψους τους, υπάρχουν και κάποιοι περιφερειακοί παίκτες οι οποίοι διαθέτουν τεράστιο άνοιγμα χεριών σε σχέση με το ύψος τους:

Dwyane Wade


Ύψος 1,93μ. έκταση χεριών 2,10μ.

 

Lebron James


Ύψος 2,03μ. και άνοιγμα χεριών 2,14μ.

 

Tyson Prince


2,06μ. ύψος και άνοιγμα χεριών 2,18 με 2,19μ.

 

Γιάννης Αντετοκουνμπο


Ύψος 2,11  και έκταση χεριών 2,21.

 

 

Επιμέλεια: Ντζιαχρήστος Κωνσταντίνος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix