Το Αίσθημα της Απογοήτευσης που Βιώνουν οι Αθλητές
Πολλές φορές ακόμα και μεγάλοι αθλητές με επιτυχίες στην καριέρα τους έχουν φτάσει σε στιγμές απογοήτευσης. Μια ήττα, μια κακή εμφάνιση, ακόμα και ένας τραυματισμός είναι κάποια από τα αίτια που κάποιος αθλητής μπορεί να απογοητευτεί. Το σημαντικό όμως είναι ο αθλητής να μπορεί να διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις. Ένα σημείο κλειδί στη διαχείριση της απογοήτευσης είναι να καλλιεργήσει ο αθλητής την αισιοδοξία ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε αποτυχία.

 

Με ποιούς τρόπους εκδηλώνεται η απογοήτευση;


Η απογοήτευση είναι μια κατάσταση η οποία πολλές φορές δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αθλητής να μην σκέφτεται με την λογική και αυτό εμφανίζεται με δύο τρόπους.

-Αρχικά ρίχνει όλες τις ευθύνες στους συναθλητές του απαλλάσσοντας όλες τις ευθύνες από τον εαυτό του.

-Ο άλλος τρόπος είναι να παίρνει όλο το μερίδιο ευθύνης επάνω του, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν βοηθά τον ίδιο να ανακάμψει.

Βέβαια αυτό δεν ισχύει για αθλητές υψηλού επιπέδου που ξέρουν πότε έκαναν λάθος και πότε όχι. Ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και φυσικά γνωρίζουν πως θα βελτιώσουν τα λάθη τους. Εξάλλου καλός είναι αυτός που αναγνωρίζει πότε έσφαλε και είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε τέτοιες καταστάσεις. Λαμβάνοντας την ανάλογη ευθύνη σημαίνει ότι θα μάθουν από μια κακή απόδοση και θα «εξοπλιστούν» καλύτερα για τον επόμενο αγώνα.

 

'Ελλειψη Κινήτρου


Ακόμα ένας τρόπος εκδήλωσης της απογοήτευσης είναι η περίπτωση που ο αθλητής δείχνει να μην έχει κίνητρο, μη μπορώντας να αφήσει πίσω του μια κακή απόδοση. Οι αισιόδοξοι αθλητές είναι πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση καταστάσεων απογοήτευσης, καθώς γνωρίζουν ότι μέσα από τα λάθη γίνονται καλύτεροι. Συγκεντρώνονται και εστιάζουν την ενέργειά τους, στην προετοιμασία για τον επόμενο αγώνα. Δεν βυθίζονται στον εαυτό τους και στην απογοήτευση για έναν αγώνα που έχει μόλις τελειώσει. Το σωστό είναι να κρατάμε τα χρήσιμα σημεία από έναν αγώνα, και να προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις άσχημες στιγμές.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως ο αθλητισμός έχει τεράστια επίδραση ακόμη και στην προσωπική μας ζωή, καθώς μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε κάποιες αντίστοιχες καταστάσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι υπάρχουν και άλλα αξιοσημείωτα πράγματα στην ζωή μας που φέρνουν σε δεύτερη μοίρα τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός σίγουρα είναι σημαντικός αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως στην ζωή μας η υγεία μας είναι πρωταρχικός στόχος, αλλά και η συναναστροφή μας με αγαπημένους ανθρώπους. Όταν ο αθλητής αφήνει το αποτέλεσμα να επηρεάσει και τα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής του, τότε η απογοήτευση θα κρατήσει πολύ περισσότερο και θα του δημιουργήσει προβλήματα και στην υπόλοιπή του ζωή.

Το πραγματικό όφελος του αθλητισμού δεν είναι ούτε τα μετάλλια ούτε τα τρόπαια. Το σημαντικότερο είναι ότι μαθαίνει κανείς για τον εαυτό του και πώς μπορεί να εφαρμόσει τα διδάγματα αυτά μέσα στην καθημερινή του δραστηριότητα. Κλείνοντας θα λέγαμε ότι μέσα από την αποτυχία γίνεσαι καλύτερος και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να θυμόμαστε σε όλα τα κεφάλαια της ζωής μας.

 

Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος
Συντακτική ομάδα Athlometrix