Tips Για Καλοκαιρινή Αθλητική Διατροφή
Έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για την σωστή αθλητική διατροφή. Έχουμε δώσει ενδιαφέροντα Tips και συνταγές για νέους αλλά και μεγάλους αθλητές. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τις διαφορετικές τροφικές ανάγκες του οργανισμού μας το Καλοκαίρι.

Το Καλοκαίρι όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, το ζητούμενο για τον οργανισμό μας  είναι η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης. Ο ανθρώπινος οργανισμός αν δεν τρέφεται σωστά με τροφές πλούσιες σε νερό, αφυδατώνεται, εξουθενώνεται και μπορεί να φτάσει σε ανεπιθύμητες ανεξέλεγκτες καταστάσεις, μέχρι και την θερμοπληξία!

Αν ο κάθε απλός άνθρωπος απειλείται από την αφυδάτωση το Καλοκαίρι, σκεφτείτε τί γίνεται με όσους αθλούνται ή απλά ασκούνται. Ο οργανισμός μας χάνει συνεχώς υγρά τα οποία πρέπει να αναπληρώνουμε σε κάθε ευκαιρία. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι το 70% του ανθρώπινου σώματος είναι νερό...

 

Οι επιπτώσεις της Αφυδάτωσης


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε τον οργανισμό μας να αφυδατώνεται είτε αθλούμαστε είτε όχι. Συγκεκριμένα, η αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τους αθλούμενους με αρκετούς τρόπους. Προκαλεί σωματική κόπωση, μείωση της απόδοσης στις προπονήσεις και τους αγώνες, μείωση της αντοχής και εξάντληση. Γενικά ο οργανισμός σοκάρεται και αρχίζει να λειτουργεί λάθος ακόμη και το αναπνευστικό μας σύστημα. Ταυτόχρονα πρέπει να κατανοήσουμε πως το σώμα μας εκτός από την προσπάθεια που καταβάλει κατά την άσκηση, «παλεύει» να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία σε σχέση με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Τέλος αξίζει να σημειώσουμε πως η αφυδάτωση προκαλεί στις γυναίκες κυτταρίτιδα, κάτι το οποίο απεχθάνονται. 

Ροφήματα


Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε λοιπόν την αφυδάτωση είναι να αναπληρώνουμε στον οργανισμό μας τα υγρά που χάνει. Εκτός από το νερό που πρέπει να πίνετε 10-12 ποτήρια την ημέρα, καλό είναι να πίνουμε χυμούς φρούτων κάθε μορφής, ισοτονικά ποτά, γάλα κατά το πρωινό και γρανίτες στην παραλία!  Μπορεί να λένε πως το καλύτερο ποτό είναι το νερό, όμως τα άλλα αψεφήματα είναι αυτά τα οποία τονώνουν τον οργανισμό, αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και λειτουργούν καλύτερα στον εγκέφαλο.

Έτσι βελτιώνεται και η ψυχολογία μας, μιας και αν πιούμε κάτι πιο «δυναμωτικό» θεωρητικά από το νερό, αντιμετωπίζουμε την κόπωση και τη ζέστη με καλύτερη διάθεση και ενέργεια.

 

Φαγητά


Το Καλοκαίρι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα «πολλά γεύματα». Όλοι ξέρουν πως πρέπει να τρώμε μικρές μερίδες φαγητού και σνάκς ανά 2-3 ώρες αντί για μεγάλα γέυματα, όμως λίγοι ακολουθούμε αυτή την οδηγία. Μέσα στη ζέστη η ανάγκη για να τηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Tips

 • Ελαττώστε την πρωτεϊνη. Ξεχάστε τα παραμύθια του χτίσιμου των μυών το Καλοκαίρι. Προτιμήστε άλλες τροφές.

 • Αυξήστε τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες βοηθάνε στην κατακράτηση των υγρών κάτι που χρειάζεστε. Μακαρόνια ρύζι, ψωμί και πατάτες πρέπει να υπάρχουν στο μεσημεριανό σας αν έχετε σκοπό να ασκηθείτε το απόγευμα.

 • Λαχανικά, λαδερά φαγητά και Φρούτα είναι πλούσιες πηγές πρόσληψης νερού. Ειδικά το αγγούρι και το καρπούζι αποτελούνται πάνω από το 90% από νερό.

 • Τρώτε ελαφρύ βραδινό έτσι ώστε να μπορείτε να πιείτε και δροσιστικά ποτά και να νιώθετε ανάλαφροι.

 • Γενικά πρέπει τα γεύματα σας να μην είναι δύσπεπτα και «βαριά» με πολλές σάλτσες και καρυκεύματα.

 • Προτιμάτε μια διατροφή χαμηλή σε λίπος.

 • Μην αποφεύγετε το λάδι στη σαλάτα. Αποφύγετε τις βούτες όμως!

 • Μη περιμένετε να αισθανθείτε το αίσθημα της δίψας, διότι τότε θα είστε αφυδατωμένοι!

 • Πείτε ναι σε πιο αλμυρές γεύσεις. Το αλάτι περιέχει νάτριο, που αυξάνει απότομα την ώσμωση στο αίμα μας και ενεργοποιεί το μηχανισμό της δίψας! Άρα μας αναγκάζει να πίνουμε περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας!

 • Πρέπει να είστε προσεχτικοί στη συχνότητα κατανάλωσης παγωμένων καφέδων τύπου frappuccino, διότι κυμαίνονται από 300 έως 700 θερμίδες (ανάλογα με το μέγεθος) και περιέχουν πολλά λιπαρά και ζάχαρη.

 • Προσέξτε τη συντήρηση των τροφίμων, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο που οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την αλλοίωση τους.


 

Σωστές Μερίδες Φρούτων
Τρώτε φρούτα αλλά με μέτρο εάν χρειάζεται να χάσετε βάρος γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες. Μερίδες καλοκαιρινών φρούτων π.χ. 1 μέτριο φρούτο:

• 2 μεγάλα σύκα
• 12 κεράσια
• 1 μέτρια φέτα πεπόνι
• 17 ρόγες σταφύλι
• 3 βερίκοκα
• 1 μέτριο ροδάκινο
• 1 λεπτή φέτα καρπούζι
• 1 μέτριο γερμά

 

Τι να αποφεύγετε


Καφέδες Τσάι αλκοοόλ πρέπει να αποφεύγονται κατά τους θερινούς μήνες να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Προκαλούν συχνοουρία που "βοηθά" στην αφυδάτωση του οργανισμού, κάτι το οποίο θέλουμε να αποφύγουμε. Επίσης το αλκοόλ προσδίδει περιττές θερμίδες στον οργανισμό τις οποίες πρέπει να αποφεύγει ένας αθλητής. Το ίδιο ισχύει και για τα αναψυκτικά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ακολουθώντας τα παραπάνω Tips και αφού ενημερωθήκατε για τις παρενέργειες της αφυδάτωσης του οργανισμού, φροντίστε να περάσετε ένα υγιές διατροφικό Καλοκαίρι που θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τη φόρμα σας, να έχετε ενέργεια και ευεξία καθώς και να χάσετε βάρος.

Το Καλοκαίρι άλλωστε λόγω της εφίδρωσης, είναι η ιδανική εποχή για κάποιον αθλητή να μειώσει τα επίπεδα του λίπους στον οργανισμό του, οπότε τώρα είναι η ευκαιρία!