Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σου Αν Σταματήσεις Να Γυμνάζεσαι
Ας είμαστε ρεαλιστές. Όλοι έχουμε περάσει και θα περάσουμε κάποια στιγμή εκείνες τις ημέρες που οι υποχρεώσεις μας πνίγουν και η διάθεση είναι πεσμένη και δεν έχουμε όρεξη να πάμε όχι μόνο για προπόνηση αλλά ούτε να βγούμε από το σπίτι. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή είναι που εμφανίζεται μια φωνούλα στο κεφάλι σου και για να σε παρηγορήσει σου λέει: “Εεεε δεν έγινε και τίποτα αν χάσεις μια ή δύο προπονήσεις”.

Η αλήθεια είναι πως με το να χάσεις μια προπόνηση δεν γίνεται τίποτα σημαντικό αλλά όταν αυτό αρχίζει να γίνεται συστηματικά, έχει κάποιες συνέπειες. Κάποιες φορές μάλιστα οι συνέπειες αυτές είναι πιο άσχημες από ότι θα περίμενες. Ακολουθούν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει σε κάθε στάδιο:

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για λίγες μέρες …


Δεν εμφανίζεται κάποιο μεγάλο πρόβλημα. Εάν προπονείσαι τακτικά, το σώμα σου ανυπομονεί πιθανώς για ανάκαμψη. Θα χρησιμοποιήσει το χρόνο για να επισκευάσει τους μύες σου και θα σε βοηθήσει να επιστρέψεις πιο δυνατός. Εάν όμως αυτές οι ημέρες απραξίας συνδυαστούν με ανθυγιεινή διατροφή και ποτά πιθανότατα να αισθανθείς λίγο έως αρκετά φουσκωμένος.

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για μια εβδομάδα …


Ίσως αισθανθείς λίγο «πιο υποτονικός» από το συνηθισμένο. Αυτό οφείλεται στις μυϊκές ίνες που αρχίζουν να μειώνονται. Επιπλέον το σώμα αρχίζει να διατηρεί κάποια επιπλέον υγρά. Αλλά, ως επί το πλείστον, δεν αισθάνεσαι πολύ άσχημα. Αν επιστρέψεις στο γυμναστήριο τώρα, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσεις ούτε σημαντικές αλλαγές στο πόσο γρήγορα μπορείς να τρέξεις, ούτε στο πόσα μπορείς να σηκώσεις.

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για 2-3 εβδομάδες …


Η φυσική σου κατάσταση έχει αρχίσει να παίρνει τα κάτω της τώρα. Όσο ο αριθμός των μιτοχονδρίων, οι μικροσκοπικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που τροφοδοτούν τα κύτταρα των μυών σου, μειώνονται, τόσο η καρδιακή σου αντοχή θα πέφτει αντίστοιχα. Ακόμα και το να ανεβαίνεις πολλές σκάλες μπορεί να αρχίσει να κουράζει τα πόδια σου και να τα κάνει να καίνε.

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για ένα μήνα …
Τα περισσότερα από τα καρδιαγγειακά οφέλη που είχες από την άσκηση αλλά και οι δυνάμεις από τους τελευταίους μήνες έχουν αρχίσει να κάνουν φτερά. Αποκτάς λιγότερη μυϊκή μάζα και περισσότερο σωματικό λίπος. Επιπλέον, το άγχος έχει αρχίσει να σε επηρεάζει και χωρίς άσκηση που υποστηρίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς σου, ο ήρεμος ύπνος μιας καλής νύχτας μπορεί να είναι μια πρόκληση.

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για 2-3 εβδομάδες μήνες …


Ο μεταβολισμός σου αρχίζει να πέφτει. Έτσι, εκτός από την καύση λιγότερων θερμίδων, ίσως αισθάνεσαι πιο κουρασμένος αρκετά συχνά – και γρήγορα. Η καρδιά σου πρέπει να εργάζεται σκληρότερα με κάθε κτύπο και οι πνεύμονές σου δεν απορροφούν τόσο πολύ οξυγόνο όσο παλιά.

 

Όταν δεν έχεις κάνει προπόνηση για ένα χρόνο …
Εκτός από το αυξανόμενο ποσοστό σωματικού λίπους, την πλήρη απώλεια μυών και τον αργό μεταβολισμό, διατρέχεις επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης τύπου 2, η αϋπνία και η κατάθλιψη.

Αξίζει να χάσεις όλα όσα με κόπο έχεις κατακτήσει για κάποιες στιγμές τεμπελιάς; Δεν το νομίζω, γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να παραλείψεις την προπόνηση για ασήμαντο λόγο σκέψου όλα τα παραπάνω.

 

ΠΗΓΗ