Τι Να Κάνω Για Να Με Προσέξουν Οι Scout;

SCOUTING REPORT: Η πλέον επίκαιρη λέξη στην ποδοσφαιρική πιάτσα. Σκάουτ ή scout αγγλιστί.


Αλήθεια, ποια είναι και πως γίνεται η δουλειά ενός scout; Το sportime.gr περιγράφει τη διαδικασία και η Athlometrix σου λέει τα μυστικά.


Ποια η καθημερινότητά του, οι υποχρεώσεις του και οι απαιτήσεις του για να προκρίνει ένα ταλέντο;

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο ρόλος του scout είναι πολυσύνθετος. Ο «σκληρός δίσκος» του καταγράφει καθημερινά σωρεία πληροφοριών προς επεξεργασία.

Σκοπός, στόχος η αξιοποίησή του και η δομημένη επιλογή του.

scouts

Η πλειονότητα των ομάδων πλέον «προκρίνει» έναν ποδοσφαιριστή με γνώμονα το potential και την ηλικία. Όταν φέτος μόνο στην Ligue 1 -στη Γαλλία- έχουν λάβει το βάπτισμα του πυρός 7 ποδοσφαιριστές γεννημένοι το ’01, αυτομάτως αντιλαμβάνεται κάποιος πως χρονικά έχει προχωρήσει η διαδικασία ανεύρεσης και εξέλιξης ενός ποδοσφαιριστή. Βάζουμε κάτω τα βήματα, μπαίνοντας στο μυαλό ενός scout που θα κοπιάσει προς τα μέρη μας για να κάνει τη δουλειά του:

 

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ


1) Η πρώτη επαφή ενός στόχου γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω video–promo από την εταιρία εκπροσώπησης του ποδοσφαιριστή. Εκτός και αν το project «μιλάει» από μόνο του στο γήπεδο και ήδη η φήμη του έχει ξεπεράσει τα ελληνική σύνορα.

2) Το δεύτερο βήμα πραγματοποιείται μέσα από τις σύγχρονες πλατφόρμες ονόματι Athlometrix, Wyscout, InStat scout. Εκεί, ο εκάστοτε scout περνάει κάθε ποδοσφαιριστή από ακτινογραφία, τσεκάροντας αριθμούς, κατηγορίες στατιστικών και ότι άλλη πληροφορία είναι διαθέσιμη.

3) Μετά, έχουμε αεροπλάνο και τσεκ δια ζώσης. Αναλόγως τον παίκτη/θέση που ψάχνουν επιλέγουν και αντίστοιχα ματς (π.χ.: αμυντικός θα ‘ρθουν σε ματς που δέχεται πίεση, φορ σε ματς που η ομάδα του έχει κατοχή μπάλας και κυρίως απέναντι σε κλειστές άμυνες). Θα έρθουν τουλάχιστον 4-5 φορές μέχρι να εμφανιστεί ο επικεφαλής. Ο Chief Scout ή ο Sports Director που θα έχει τον τελευταίο λόγο για την απόφαση.

4) Μόλις ο στόχος έχει λάβει το αγωνιστικό confirmation από τους καθ’ ύλην αρμόδιους γίνεται άμεσα συνέντευξη. Η ενδιαφερόμενη ομάδα τσεκάρει τα πάντα: profile Facebook, Instagram, οικογενειακό βίο/κύκλο, φιλενάδα, γυναίκα, σχεδόν απαραίτητη γνώση ξένων γλωσσών (σ.σ.: εν αρχή, αγγλικά).

5) Επαφή των αρμοδίων ανθρώπων των ομάδων για την έναρξη των οικονομικών διαπραγματεύσεων.

  

SCOUTING REPORT ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ KAI TH SUPER LEAGUE


 

1) Στόπερ


Τι σημειώνουν:

α) Μπόι, ταχύτητα.

β) Ικανότητα σε build-up.

γ) αντίληψη, διάβασμα φάσης.

 

2) Μέσους


α) transition, συνέπεια στο recovery.

β) ευχέρεια με μπάλα, σπιρτάδα στα πόδια.

γ) πάτημα σε αντίπαλη περιοχή, διαγώνιο παιχνίδι.

 

3) Εξτρέμ


α) ταχύτητα, παιχνίδι και με τα δύο πόδια.

β) αέρας και θάρρος στο 1 VS 1.

γ) έφεση στα τελειώματα.

δ) ακρίβεια σε στημένα.

ε) ντουμπλάρισμα, συνέπεια στο αμυντικό κομμάτι.

 

4) Επιθετικός


α) γκολ, οξυδέρκεια.

β) τελειώματα και με τα δύο πόδια.

γ) ουσία στο κεφάλι.

δ) σπασίματα μπάλας, εκτόπισμα, high pressing.

 

talents

 

Το Μυστικό για να σε ανακαλύψουν


Όταν το 2007 ο Κακά κατακτούσε τη Χρυσή μπάλα δήλωνε: «Το μυστικό για να κατακτήσεις τη Χρυσή μπάλα είναι να παίζεις στους κορυφαίους. Όταν κατακτάς πολλά τρόπαια και βρίσκεσαι ανάμεσα στους καλύτερους έχεις περισσότερες ελπίδες. Γι αυτό κι εγώ θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στους συμπαίκτες μου»!

Η λογική για να ξεχωρίσεις μέσα στο πλήθος στο μάτι ενός σκάουτερ θα μπορούσε να πεί κανείς πως είναι αρκετά παρόμοια. Καλώς η κακώς οι μεγάλοι σκάουτερ παρακολουθούν περισσότερο τα παιχνίδια των μεγάλων ομάδων γιατί εκεί δεν παίζει όποιος κι όποιος αλλά επιλεγμένα παιδιά.

Τι θα γινόταν όμως αν μια τοπική ομάδα γίνοταν ξαφνικά εξαιρετικά δυνατή και με τα αποτελέσματα της κινούσε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης; Θα πήγαινε ένας σκάουτερ να δεί παιχνίδια της; Άρα και οι αθλητές της θα είχαν μια ευκαιρία να διακριθούν!

Το μυστικό λοιπόν για να σε ανακαλύψουν είναι να συμμετέχεις σε ένα πολύ καλό σύνολο και μαζί με τους συμπαίκτες σου να παίζετε ωραίο ποδόσφαιρο και να φαίνεστε στο γήπεδο σαν μια μικρή «Μπαρτσελόνα»!

  • Μην προσπαθείς να κάνεις περιττές ενέργειες στους αγώνες. Παίξε απλά.

  • Ακολούθα επι γράμμα τις οδηγίες του προπονητή.

  • Παίξε ομαδικά. Το παιχνίδι είναι ομαδικό.

  • Κράτα τη θέση σου. Γίνε τακτικά άψογος.

  • Αγωνίσου με πάθος. Βάλε τα πόδια σου στη φωτιά.

  • Δείξε τον καλό σου χαρακτήρα. Μην φωνάζεις σε συμπαίκτες, διαιτητές και αντιπάλους. Κανείς δεν θέλει έναν ταραξία στην ομαδα του.

  • Μην το παρακάνεις με τις ίδιες κινήσεις. Βάλε ποικιλία στο παιχνίδι σου. Αν είσαι καλός στις πάσες μην κάνεις μόνο πάσες. Μην κάνεις μόνο τρίπλες. Μην κάνεις μόνο σουτ. Μην κάνεις τάκλιν σε κάθε φάση. Κάνε απλά ότι χρειάζεται σε κάθε φάση.


Είναι πολλά περισσότερα τα στοιχεία που κοιτάει ένας σκαουτερ στο παιχνίδι σου από αυτά που νόμιζες. Δείξε τον χαρακτήρα σου και βγάλε το ταλέντο σου στο γήπεδο πάντα με γνώμονα το καλό της ομάδας σου... και δεν θα χάσεις.