Τι Είναι Τα Εργομετρικά Τεστ Και Ποια η Σημασία τους για τους Αθλητές
Στη σημερινή εποχή συνεχώς διαβάζουμε και ακούμε για τα εργομετρικά τεστ των αθλητών. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο ακούγονται συνεχώς οι φράσεις «κόπηκε στα εργομετρικά», «πέρασε τα εργομετρικά τεστ» κλπ.

Καλό είναι όμως, να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς είναι τα εργομετρικά και ποιά είναι η σημασία τους.

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε κυρίως με τις μικρές ηλικίες των αθλητών, μιας και αυτοί θα είναι οι αυριανοί πρωταγωνιστές στο χώρο του αθλητισμού.

 

reflexes legs


Ορισμός


Αρχικά, εργομετρικά είναι οι μετρήσεις στις οποίες υποβάλλονται οι αθλητές προκειμένω να ελεγχθούν οι επιδόσεις τους, στην φυσική τους κατάσταση και τη σωματική τους διάπλαση. Αρκετές ομάδες, θέτουν τα δικά τους όρια σχετικά με τα εργομετρικά τεστ, σύμφωνα με παγκόσμιες σταθερές, ή το επίπεδο που επιθυμούν οι ίδιες. Γι αυτό και κάποιες φορές ακούμε τη φράση "ο τάδε κόπηκε στα εργομετρικά", που σημαίνει ότι δεν έπιασε τα στάνταρ των αποτελεσμάτων που επιθυμεί η συγκεκριμένη ομάδα και επομένως απορρίφτηκε και χάλασε η μεταγραφή του.

 

Απο ποιά ηλικία γίνονται τα εργομετρικά;
Τα εργομετρικά τεστ στις μέρες μας γίνονται κυρίως από την ηλικία των 14 ετών και τα αγωνιστικά τμήματα των ακαδημιών. Στην πραγματικότητα όμως τα παιδιά πρέπει να κάνουν εργομετρικά τεστ από την ηλικία των 9 ετών. Σε αυτή την ηλικία έχει διαμορφωθεί κατα 98% ο σκελετικός τους ιστός και μπορεί να διαφέρει σημαντικά η μυϊκή μάζα από παιδί σε παιδί. Είναι ευκόλως κατανοητό, πως τα παιδιά από την Τρίτη Δημοτικού κι έπειτα είναι νοητικά και σωματικά πιο έτοιμα να ανταποκριθούν σε μετρήσεις και να τις εκτελέσουν σωστά ώστε να πάρουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης, η ηλικία των 9 ετών, είναι και αυτή κατά την οποία ολοκληρώνεται ο άνθρωπος σαν προσωπικότητα και έχει νόημα σύμφωνα με τους ειδικούς να μετρήσει και τα ψυχικά του χαρακτηριστικά.

Όπως παρατηρούμε λοιπόν, τα εργομετρικά τεστ μπορούν να παρουσιάσουν το αθλητικό προφίλ ενός αθλητή και κατ’ επέκταση να τον βελτιώσουν μαθαίνοντας τα αδύναμα σημεία του. Προσοχή! Η πληροφορία του αθλητή θα πρέπει να αξιολογείται και να αξιοποιείται από τους κατάλληλους ανθρώπους (γυμναστές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους κ.α.) ώστε τα παιδιά να βελτιώνονται στους τομείς που χρειάζεται.

 

Τα Εργομετρικά του Μέλλοντος


Η Athlometrix, πρωτοπόρος στα εργομετρικά τεστ για παιδιά και με υπερσύγχρονα όργανα μετρήσεων τελευταίας τεχνολογίας εξελίσσει την έννοια αυτή καθ' αυτή και παρουσιάζει τα εργομετρικά του μέλλοντος.

Η ATHLOMETRIX γεννήθηκε όπως όλες οι ιδέες σε δευτερόλεπτα όμως πήρε 2 και πλέον χρόνια για να φτάσει σε αυτό που είναι τώρα, ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο και αξιόπιστο «εργαλείο» καταμέτρησης και καταγραφής όλων εκείνων τον χαρακτηριστικών που συνθέτουν ένα νεαρό αθλητή. Ένα «εργαλείο» που έλειπε από τον αθλητισμό υποδομών και ήρθε να συμπληρώσει την υποκειμενική αξιολόγηση από «έμπειρα μάτια», με αξιόπιστα, σύγχρονα και πιστοποιημένα τεχνικά μέσα. Βιβλιογραφικές αναφορές, έρευνές και πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται από προηγμένες αθλητικές ομοσπονδίες μελετήθηκαν και αναλύθηκαν για εκατοντάδες ώρες, ώστε να καταλήξουμε σε εκείνο το θεωρητικό υπόβαθρο που στηρίζει την πράξη των μετρήσεων στο γήπεδο. Γιατί η ετερόκλητη ομάδα της ATHLOMETRIX κατάφερε να παντρέψει την θεωρία της επιστήμης με την πράξη των σπορ στο γήπεδο έχοντας κουμπάρους την τεχνολογία και το διαδίκτυο.

Η λέξη Athlometrix προκύπτει από τον ελληνικό όρο Αθλομετρία, ο οποίος έχει να κάνει με την μέτρηση των αθλητών. Στα πλαίσια της αξιολόγησης του αθλητή σε Γενικές Μετρήσεις συνθέσαμε τους Πυλώνες: Σωματομετρίας, Φυσιομετρίας και Ψυχομετρίας. Το πρόγραμμα της Αθλομετρίας έρχεται να συμπληρώσει ο πυλώνας Τεχνομετρία (Ποδοσφαίρου), όπου αξιολογείται συνολικά η τεχνική του αθλητή σε κάθε άθλημα.

 

Σωματομετρία


Με τον όρο σωματομετρία αναφερόμαστε στις διαδικασίες εκείνες που αξιολογούν τις εξωτερικές διαστάσεις του ανθρωπίνου σώµατος, τις μεταξύ τους αναλογίες και τη σχέση μεγέθους του σώµατος µε το περιβάλλον. Η ATHLOMETRIX στα πλαίσια της λειτουργίας της παρέχει όλες εκείνες της πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία και την λειτουργική ικανότητα των αθλητών που υποβάλλονται στις πιστοποιημένες και αξιόπιστες μετρήσεις της.

 

Φυσιομετρία


Η εκρηκτικότητα, η ταχύτητα, η αντίδραση, το άλμα και άλλες ικανότητες που το σώμα χρησιμοποιεί για να παράγει το μέγιστό δυνατό έργο στις απαιτήσεις μιας προπόνησης ή ενός αγώνα, αποτελεί για την ATHLOMETRIX σημαντικό πυλώνα αξιολόγησης και καταγραφής ενός αθλητή. Η εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχει η εξέλιξη της τεχνολογίας στον χώρο του αθλητισμού διασφαλίζει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων που η πλατφόρμα της ATHLOMETRIX παραθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Ψυχομετρία


Ψυχομετρία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που μελετά τη μέτρηση ψυχολογικών χαρακτηριστικών όπως είναι οι γνώσεις, οι ικανότητες, οι στάσεις, η προσωπικότητα κτλ , που συγκροτούν συνολικά ένα άτομο, με ερωτηματολόγια, δοκιμασίες (τεστ), κλίμακες κτλ. Η ATHLOMETRIX σε συνεργασία με αθλητικούς ψυχολόγους δημιούργησε ένα ψυχομετρικό τεστ με βάση τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία έτσι ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει ένα πλήρες ψυχολογικό προφίλ του κάθε αθλητή που είναι μέλος της πλατφόρμας.

 

 

Εργομετρικά Τεστ Στις Κορυφαίες Ακαδημίες
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι κορυφαίοι αθλητικοί σύλλογοι ανά τον κόσμο (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάντσεστερ Γιουνάιτνεντ κ.α.) «ελέγχουν» τους αθλητές τους από πολύ μικρή ηλικία με αρκετά μεγάλη συχνότητα, δηλαδή ανά 3 ή 6 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, έχουν τη δυνατότητα να εξελίσσουν τις ακαδημίες τους και να δημιουργούν τα λεγόμενα ταλέντα. Συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα δεδομένα και αναγνωρίζοντας το αθλητικό προφίλ του καθενός, είναι πλέον εύκολο για τους γυμναστές – προπονητές να βελτιώσουν τον κάθε μικρό αθλητή ξεχωριστά.

 

Τα Εργομετρικά δεν είναι ιατρικές εξετάσεις


Στο άκουσμα των λέξεων "εξετάσεις αθλητών", πολλές φορές το ανθρώπινο μυαλό πηγαίνει λανθασμένα σε ιατρικούς όρους. Η αλήθεια είναι όμως πως ο ιατρικός προέλεγχος των αθλητών ουδεμία σχέση έχει με τα εργομετρικά τους! Οι περισσότερες εταιρίες που εκπονούν εργομετρικά τεστ, χρησιμοποιούν στοιχειώδη μορφές προαθλητικού ελέγχου ώστε να κάνουν πιο "επιστημονικά" και ελκυστικά τα εργομετρικά τους. Αιματολογικές εξετάσεις, Καρδιογράφημα, Μυοσκελετική σταθερότητα, Πελματογραφήματα και άλλες τέτοιου είδους μετρήσεις, στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχουν με εργομετρικά! Αποτελούν ιατρικό έλεγχο του ανθρωπίνου σώματος και εστιάζουν στην ιατρική πρόληψη προβλημάτων υγείας. Πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική επιστήμη, μάλιστα τόσο λεπτή, στην οποία δεν θα έπρεπε να εμπλέκονται άνθρωποι μακριά από τις ιατρικές ιδιότητες.

Όλα τα παραπάνω είναι διαφορετικά στοιχεία μέτρησης από όσα πραγματοποιούνται γενικότερα στα εξειδικευμένα εργομετρικά κέντρα και τα οποία περιλαμβάνονται και στις Γενικές Αθλητικές Μετρήσεις της Athlometrix:

 

ιατρικές εξετάσεις

 

Τα Διαθέσιμα Προγράμματα της Athlometrix


Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα διαθέσιμα πακέτα μετρήσεων της Athlometrix πατώντας ΕΔΩ. Διαμορφώστε το πλάνο που σας ενδιαφέρει σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Μείνετε συντονισμένοι, ή ενημερωθείτε από την ακαδημία σας για τυχόν προσφορές που τρέχουν ανά περιόδους.

 

Συμπερασματικά, οι αθλητικές μετρήσεις, αλλιώς εργομετρικά τεστ, είναι ένα εργαλείο για τους προπονητές και τους αθλητές με σκοπό την αναγνώριση των πλεονεκτημάτων και τα μειονεκτημάτων τους. Σκοπός είναι, μέσω της εξειδικευμένης προπόνησης, να εξελιχθούν και να γίνουν ολοκληρωμένοι αθλητές. Άρα, είναι ή δεν είναι χρήσιμες οι συγκεκριμένες μετρήσεις για την εξέλιξη των μικρών μας αθλητών;

 

Συντακτική Ομάδα Athlometrix