Τι Είναι η Σωματομετρία και Γιατί Πρέπει να Γίνεται στα Παιδιά;
Με τον ορισμό μετρήσεις σωματότυπου εννοούμε τις μετρήσεις που αφορούν τη σωματική διάπλαση. Ουσιαστικά η σωματομετρία αξιολογεί 3 σημαντικά πράγματα τα οποία είναι οι εξωτερικές διαστάσεις του σώματος, η σχέση του μεγέθους του σώματος με το περιβάλλον και το μεταξύ των αναλογιών τους. Παρακάτω στο άρθρο θα δούμε αναλυτικά τις σωματομετρικές μετρήσεις καθώς και γιατί είναι απαραίτητες για τα παιδιά.

Οι μετρήσεις σωματότυπου περιλαμβάνουν τις παρακάτω μετρήσεις:

 

Ύψος


Για να γίνει σωστά η μέτρηση χρειαζόμαστε αναστημόμετρο. Ο εξεταζόμενος για να γίνει σωστά η μέτρηση θα πρέπει να στέκεται όρθιος χωρίς παπούτσια, κοιτώντας ευθεία. Οι φτέρνες και οι ωμοπλάτες ακουμπούν πίσω στο μέτρο. Απότομες μεταβολές στο ύψος μαρτυρούν πιθανές βλάβες στη σπονδυλική στήλη.

ΎΨΟς ΜΕΤΡΉΣΕΙς

 

Βάρος


Απαραίτητο εργαλείο για να γίνει η μέτρηση του βάρους είναι η ζυγαριά. Ο εξεταζόμενος θα πρέπει να σταθεί πάνω της μένοντας ακίνητος χωρίς παπούτσια και με όσο γίνεται ελαφρύ ρουχισμό.  

ΒΑΡΟΣ ΜΕΤΡΗΣΗ

 

Δερματοπτυχές


Οι συνηθέστεροι μύες που εξετάζονται σε αυτή τη μέτρηση είναι ο θωρακικός, τρικέφαλος, μεσομασχαλιαίος, υποπλάτιος, μηριαίος και γαστροκνήμιος. Το δερματοπτυχόμετρο είναι απαραίτητο για τη μέτρηση καθώς και κάποιες συγκεκριμένες εξισώσεις που συνδυάζουν τις δερματοπτυχές. Από τις πιο σημαντικές μετρήσεις που μπορεί να γίνουν καθώς διαχωρίζει το υποδόριο λίπος και καταγράφει το πάχος του.

ΔΕΡΜΑΤΟΠΤΥΧΕΣ, ΛΙΠΟΜΕΤΡΗΣΗ

 

Μέτρηση Περιμέτρων Ανατομικών Σημείων


Για να εκτελεσθεί σωστά η μέτρηση χρειαζόμαστε μία μη ελαστική μετροταινία. Μετράμε την περιφέρεια του θώρακα, της μέσης, των ισχίων και του μηρού. Η μέτρηση στη μέση και τα ισχία μας δίνει μία εικόνα για την κατανομή του λίπους στο σώμα.

ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ

 

Χωρίς δεύτερες σκέψεις ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σωματομετρικών μετρήσεων είναι απαραίτητο για κάθε μικρό αθλητή, καθώς θα έχει μια συνολική εικόνα για το σώμα του. Θα μπορεί να δει πόσο άλλαξε σωματικά από τον προηγούμενο χρόνο και ίσως κάποιες προβλέψεις στο πόσο ακόμα θα αναπτυχθεί. Καλό είναι οι σωματομετρικές μετρήσεις να γίνονται μία φορά το χρόνο για να φαίνεται η ανάπτυξη του μικρού αθλητή. Σε αρκετές περιπτώσεις μέσα από τα σωματομετρικά τεστ μπορεί να γίνει και μια πρόβλεψη ανάπτυξης με αρκετές όμως αποκλίσεις.

Τις μετρήσεις Σωματομετρίας που διεκπονεί η Athlometrix μπορείτε να τις βρείτε ΕΔΩ.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος
Συντακτική ομάδα Athlometrix