Τι Είναι η Φάσια Και Ποιος ο Λόγος να τη Γυμνάσεις;
Για αρκετά χρόνια, το ενδιαφέρον των επαγγελματιών που ασχολούνται με την άσκηση και την αποκατάσταση αφορά το μυοσκελετικό σύστημα. Όλα τα προγράμματα άσκησης επικεντρώνονται κυρίως σε ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και για την ενίσχυση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος. Πρόσφατα, ερευνητές ασχολήθηκαν με τη σημασία της φάσια (fascia) στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος.

 

Τι Είναι η Φάσια (fascia)


Η φάσια είναι συνώνυμο της περιτονίας, του συνδετικού ιστού. Αποτελεί ένα δίκτυο κολλαγόνων ινών το οποίο συνδέει μεταξύ τους όλα τα μέρη του σώματος και διαχωρίζει τις διάφορες δομές. Ένα αυτόνομο αισθητηριακό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού που παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην κίνηση και τη φυσιολογική λειτουργία. Όσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται σε καλή κατάσταση, τόσο περισσότερο διαρκεί και η ευεξία που αισθανόμαστε.

 

Τρόπος Εκγύμνασης


Ο Dr. Robert Schleip μέσω της έρευνάς του στο Ulm University της Γερμανίας προσέγγισε τον τρόπο εκγύμνασης του συνδετικού ιστού. Τα βήματα που κάποιος πρέπει να ακολουθήσει για να ενεργοποιήσει πιο αποτελεσματικά την περιτονία είναι τα εξής:

-Η κάθε κίνηση κατά τη διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να γίνεται με απόλυτη συνείδηση.
-Το πρόγραμμα εκγύμνασης καλό είναι να περιλαμβάνει ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση ολόκληρου του σώματος. Ιδανικές μέθοδοι είναι η γιόγκα και οι πιλάτες που γυμνάζουν ολιστικά και δεν στοχεύουν σε μεμονωμένους μυς.
-Οι κινήσεις θα πρέπει να ποικίλλουν σε ταχύτητα και ένταση. Διατατικές κινήσεις να ακολουθούν κινήσεις συστροφής και συμπίεσης.
-Ιδιαίτερη σημασία έχει η κατάλληλη ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς και η διάρκεια του διαλείμματος. Ο συνδετικός ιστός χρειάζεται χρόνο ώστε να αποκατασταθεί πλήρως και να αποφευχθούν τραυματισμοί.
-Η δύναμη και η ελαστικότητα της φάσια δεν αλλάζει απότομα και γρήγορα. Χρειάζεται αρκετή υπομονή ώστε τα αποτελέσματα να γίνουν ορατά. Οι προσαρμογές του κολλαγόνου σε αντίθεση με αυτές των μυών αργούν να φανούν αλλά διατηρούνται περισσότερο.
-Το βασικότερο βήμα για να είναι ο συνδετικός ιστός σε καλή κατάσταση είναι τα παραπάνω να ακολουθούνται στο σύνολο των καθημερινών δραστηριοτήτων.

 

Οφέλη για την Υγεία


-Ευεξία
-Δύναμη
-Βελτίωση του μυϊκού τόνου
-Σφριγηλό σώμα
-Αλτικότητα
-Αύξηση της αντίληψης του σώματος
-Αναδόμηση κολλαγόνου ιστού
-Πρόληψη τραυματισμών

Δυσλειτουργία στην κίνηση των αρθρώσεων και εμφάνιση πόνου, δηλώνει τραυματισμένο συνδετικό ιστό που έχει υποστεί φλεγμονή. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει η φάσια να βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Οπότε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για να θεωρείται ολοκληρωμένο πρέπει να περιλαμβάνει ασκήσεις εκγύμνασης της περιτονίας.

 

Επιμέλεια: Βούρου Ιζαμπέλα
Συντακτική ομάδα Athlometrix