Τέσσερις Απλοί Τρόποι Για Να Βελτιώσεις Την Εκρηκτικότητά Σου
Εάν παρακολουθείτε κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις όπως το NBA ή το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, θα παρατηρήσετε ότι κορυφαίοι επαγγελματίες αθλητές όπως ο Lebron James ή ο Messi είναι τόσο εκρηκτικοί στις κινήσεις τους που σχεδόν σε κάθε παιχνίδι κλέβουν την παράσταση με αυτόν τον τρόπο. Η αλήθεια όμως είναι, ότι η εκρηκτικότητα και η ταχύτητα βελτιώνονται με την προπόνηση όσο αρχάριος αθλητής και να είσαι, και δεν χρειάζεται να μοιάζεις στον James ή στο Messi για να γίνεις ταχύτερος και καλύτερος αθλητής. Σε αυτό το άρθρο, θα σας παρουσιάσω τέσσερις απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε την εκρηκτικότητα και ταυτόχρονα την ταχύτητά σας.

 

Τρέξιμο Στις Σκάλες
 

Το τρέξιμο σε σκάλα είναι μια καλή μέθοδος για να βελτιώσεις την εκρηκτικότητά σου σε συνδυασμό με την βελτίωση του καρδιαγγειακού συστήματος. Η ανηφόρα στο ανέβασμα των σκαλοπατιών σε συνδυασμό με την κατηφόρα στο κατέβασμα, γυμνάζουν όλους τους μύες των ποδιών κι έχοντας υψηλούς παλμούς λόγω της αυξημένης δυσκολίας της συγκεκριμένης άσκησης, το όφελος είναι αρκετά μεγάλο.

 

Τρέξιμο Με Κλίση Προς Τα Πάνω


Είτε σε ένα διάδρομο γυμναστηρίου είτε σε έναν ανηφορικό δρόμο, το τρέξιμο με μια μικρή κλίση προς τα πάνω βελτιώνει αρκετά την εκρηκτικότητα. Και με αυτή τη μέθοδο οι περισσότεροι μύες του ποδιού γυμνάζονται και όταν πραγματοποιούνται αρκετά σπριντ με αυξημένη δυσκολία, όπως αυτή της ανηφόρας, η εκρηκτικότητα του ασκούμενου αυξάνεται διαρκώς.

 

Σπριντ Εναλλασσόμενης Έντασης


Όταν τρέχει κάποιος για ένα χρονικό διάστημα πχ 5 λεπτών με συνεχείς αυξομειώσεις στην ταχύτητά του, οι καρδιακοί παλμοί αλλάζουν κι αυτοί με τη σειρά τους διαρκώς. Οι συνεχείς λοιπόν αλλαγές ρυθμού, δίνουν άλλη ροή στο τρέξιμο του ασκούμενου. Αυτό μπορεί να παρακολουθείτε ακόμη και από τον ίδιο τον ασκούμενο με τη χρήση ενός απλού καρδιοσυχνόμετρου, μέσω του οποίου θα μπορεί να ελέγχει συνεχώς τους παλμούς του ανάλογα με την ένταση του τρεξίματός του, αλλά και από έναν γυμναστή ο οποίος ελέγχει την ένταση του τρεξίματος του αθλητή του.

 

Πλειομετρική Προπόνηση (Άλματα)
 

Τα άλματα χρησιμοποιούνται ευρέως από τους κορυφαίους αθλητές για την οικοδόμηση δύναμης και ταχύτητας και είναι πολύ αποτελεσματικά εάν εκτελούνται σωστά. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές, αλλά θα επικεντρωθώ σε μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές που πραγματοποιείται πολύ εύκολα. Σταθείτε σε σταθερή ανυψωμένη πλατφόρμα (π.χ. ένα ξύλινο κουτί) που βρίσκεται στο ύψος του γόνατος. Πηδήξτε από την πλατφόρμα και αμέσως πηδήξτε τόσο ψηλά όσο μπορείτε όταν τα πόδια σας αγγίξουν το έδαφος.

 

Με αυτές τις τέσσερις απλές και ανέξοδες λοιπόν μεθόδους, η εκρηκτικότητα του καθενός μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά και ο καθένας, ανάλογα με το άθλημα που έχει επιλέξει, να γίνει αυτομάτως καλύτερος και να ξεχωρίσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι στοχευμένη προπόνηση και αφοσίωση.