Τεχνική Κατάρτιση - Η Ειδοποιός Διαφορά Ανάμεσα Στους Παίκτες
Το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται ως ταχυδυναμικό λόγω της δύναμης και της ταχύτητας που κυριαρχεί σχεδόν σε όλα τα επίπεδά του, επαγγελματικά και μη. Η τεχνική κατάρτιση ενός παίκτη όμως, παίζει καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη μιας νίκης και αποτελεί το στοιχείο το οποίο αν συνδυαστεί με την ταχυδύναμη που προαναφέρθηκε, μπορεί να κάνει μια ομάδα να διακριθεί και να ξεχωρίσει.

Πλέον, φυσική κατάσταση έχουν όλοι και γι αυτό η ψαλίδα στο ποδόσφαιρο ανάμεσα στις μικρές και τις μεγάλες ομάδες έχει κλείσει αισθητά, γεγονός που αποδείχτηκε και στο πρόσφατο Μουντιάλ όπου σημειώθηκαν πολλές εκπλήξεις. Επειδή όμως ώς γνωστόν το ποδόσφαιρο δεν είναι στίβος, ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ, ένας καλός τεχνίτης παίκτης θα ξεχωρίζει πάντα έναντι ενός άτεχνου παίκτη.

Αυτό συμβαίνει για 2 λόγους. Ο πρώτος είναι πως οι τεχνίτες παίκτες προσφέρουν περισσότερο θέαμα, μιας και το θέαμα είναι το ζητούμενο απο τους φιλάθλους και ο δεύτερος είναι πως ένας παίκτης πλούσιος σε τεχνική κατάρτιση έχει τη δυνατότητα να πάρει την ομάδα στις πλάτες του και με μια προσωπική ενέργεια να σκοράρει να αποτρέψει ή να δημιουργήσει ένα γκολ που θα χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του. Ένας άτεχνος παίκτης σίγουρα μπορεί να είναι χρήσιμος όμως δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά στο κορυφαίο επίπεδο.

Θα αναφερθούμε παρακάτω σε ορισμένους σύγχρονους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι έχουν καταφέρει να συνδυάσουν αυτά τα στοιχεία και μέσω της τεχνικής τους κατάρτισης κι επιδεξιότητας αποτελούν πρότυπα για τους φίλους του ποδοσφαίρου.

 

Cristiano Ronaldo


cristiano ronaldo

Ο γνωστός σε όλους CR7 χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη. Τα σωματικά του προσόντα, η δύναμη και η ταχύτητα του βρίσκονται σε τόσο υψηλό επίπεδο το οποίο λίγοι ποδοσφαιριστές μπορούν να φτάσουν και είναι κάτι το οποίο τον έχει βοηθήσει να φτάσει τόσο ψηλά και να κατακτήσει αρκετούς τίτλους, ομαδικούς αλλά και ατομικούς. Θα ήταν πολύ άδικο όμως, εάν για το συγκεκριμένο παίκτη δεν αναφερόμασταν στις τεχνικές του ικανότητες. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Ronaldo έχει αποδείξει το πόσο ικανός ντριπλέρ ή σκόρερ είναι. Άλλωστε, η ταχύτητα στην ντρίπλα ή η εκτελεστική του δεινότητα στα φάουλ και στα σουτ που εκτελεί αποτελούν «σεμινάριο» για τους αναλυτές του ποδοσφαίρου.

 

Lionel Messi


messi

Ο άσσος της Μπαρτσελόνα, Leo Messi, θεωρείται ως ο μεγαλύτερος «μάγος» που έχει γνωρίσει το άθλημα του ποδοσφαίρου. Οι επιδέξιες ντρίπλες του, η ακρίβεια στις πάσες και τα άπιαστα πλασαρίσματά του είναι κάποια από τα λίγα τεχνικά στοιχεία τα οποία ο Messi διαθέτει καλύτερα σχεδόν από όλους τους άλλους ποδοσφαιριστές στο κορυφαίο επίπεδο που αγωνίζεται. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός λοιπόν, το οποίο θρύλοι του ποδοσφαίρου όπως ο Pele ή ο Maradona τον έχουν χαρακτηρίσει ως θαύμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

 

Ronaldinho Gaucho


ronaldinho

Η εφευρετικότητα του Ronaldinho σε συνδυασμό με την απαράμιλλη τεχνική του κατάρτιση, τον χαρακτηρίζουν ως έναν από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που έχουν συναντήσει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Η ποιότητα της ντρίπλας του, η τρομερή ευελιξία και οι εξαιρετικές του εκτελέσεις στα φάουλ, εκτός από το θέαμα που απήλαυσαν χιλιάδες θαυμαστές του ποδοσφαίρου, του χάρισαν αμέτρητους τίτλους και διακρίσεις. Τέλος, δεν είναι λίγοι οι φίλαθλοι της Μπαρτσελόνα ή της Μίλαν που δήλωσαν πως περίμεναν τη στιγμή που θα αγοράσουν ένα εισιτήριο για να θαυμάσουν αποκλειστικά και μόνο τον αγαπημένο τους Ρόνι.

 

Μπορούμε λοιπόν, να εκτιμήσουμε πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο χαρακτηρίζεται ως ταχυδυναμικό, αλλά η συνολική τεχνική κατάρτιση ενός ποδοσφαιριστή είναι εκείνη που κάνει τους οπαδούς να το θαυμάσουν ως άθλημα. Για να γίνει πλέον κάποιος ποδοσφαιριστής κορυφαίος, θα πρέπει να κατορθώσει να συνδυάσει την τεχνική με τα σωματικά προσόντα. Άρα, χρειάζεται να είναι πλέον οι σύγχρονοι ποδοσφαιριστές εκτός από δυνατοί και γρήγοροι, τεχνικά επιδέξιοι;


Επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιγαρίδας
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης