Τα Social Media των Αθλητών
Τα Social Media (Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης) έχουν κατακλύσει τη ζωή μας και πλέον δεν υπάρχει αθλητής που να μην διατηρεί κάποιο λογαριασμό σε Facebook, Instagram ή Twitter κ.α. Αυτή η κατάσταση είναι άκρως φυσιολογική καθώς οι αθλητές έχουν αρκετούς οπαδούς που θέλουν να μαθαίνουν τι κάνουν οι αγαπημένοι τους παίκτες στην καθημερινότητα τους, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν και διάφοροι χορηγοί. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις που οι παίκτες δεν διαχειρίζονται καν τους λογαριασμούς τους, αλλά πληρώνουν άλλους να το κάνουν για χάρη τους λόγω έλλειψης χρόνου.

Είναι τόσο μεγάλη η μανία του κόσμου με τα Social Media που ακόμη και μια μεταγραφή ενός παίκτη είναι ικανή να επηρεάσει μια απίστευτη μάζα κόσμου είτε θετικά είτε αρνητικά για κάποια ομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεταγραφής του Κριστιάνο Ρονάλντο απο τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Γιουβέντους και η τεράστια επιρροή της στα Social Media των δύο ομάδων.

 

Τα Social Media στη Μεταγραφή του Cristiano Ronaldo


Πριν πραγματοποιηθεί η μεταγραφή του CR7 στη Γιούβε, η Ρεάλ Μαδρίτης αριθμούσε σχεδόν 32 εκατομμύρια followers στο twitter.

Μέσα σε ένα 24ωρο μετά τη μετακίνηση του Πορτογάλου στη "Μεγάλη Κυρία" ο αριθμός αυτός  μειώθηκε με απίστευτη ταχύτητα φτάνοντας λίγο πιο πάνω από τα 31 εκατομμύρια! Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως η Ρεάλ έχασε σχεδόν ένα εκατομμύριο ακολούθους, κάτι που δείχνει τη μεγάλη επιρροή του Κριστιάνο στους Μαδριλένους!

Στον αντίποδα, την ίδια στιγμή η Γιουβέντους στο twitter κέρδισε όσους χρήστες έχασε η Ρεάλ και κάτι παραπάνω καθώς πήρε 1,1 εκατομμύρια ακολούθους ενώ και στο Facebook πήρε άλλα 500.000 likes ενώ τέλος, στο Instagram κέρδισε 1,4 εκατομμύρια επιπλέον ακολούθους!

 

social Cristiano

 

Προσοχή στο Προφίλ σας


Οι αθλητές καλό θα είναι επειδή πρόκειται για δημόσια πρόσωπα να διατηρούν στους κοινωνικούς τους λογαριασμούς ένα χαμηλό προφίλ ώστε να διατηρούν και να αυξάνουν τους οπαδούς τους. Βέβαια, βλέπουμε ορισμένες φορές και κάποιους εκκεντρικούς χαρακτήρες να έχουν αρκετούς ακόλουθους, οι οποίοι όμως δεν σημαίνει ότι εγκρίνουν και θαυμάζουν αυτά τα πρόσωπα, απλά τα ακολουθούν απο περιέργια.

Είναι πλέον γνωστό πως οι μεγάλες ομάδες και οι Scouters ανά την Ευρώπη, πριν προχωρήσουν σε μια μεταγραφή ενός παίκτη τον περνάνε απο «κόσκινο». Αυτό συνεπάγεται ότι στην προσπάθεια να αποσαφηνίσουν στο έπακρο την προσωπικότητα ενός αθλητή, εξετάζουν διεξοδικά όλες τις ενέργειες του στα Social Media και κινούνται αναλόγως. Αναζητώντας τον κατάλληλο παίκτη για την ομάδα τους, εκτός απο το ταλέντο, ελέγχονται πλέον και η κουλτούρα και ο χαρακτήρας του, ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες ο συγκεκριμένος παίκτης "να πιάσει".

facebook insta

 

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατα τη διάρκεια ενός scouting, ενώ κάποιες περιπτώσεις είχαν προκριθεί ώστε να τους γίνει πρόταση για μια πιθανή μεταγραφή, ένα "κακό" προφίλ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, έβαλε φρένο σε κάτι τέτοιο. Οι περισσότερες εξ' αυτών ήταν περιπτώσεις παικτών απο τη Λατινική Αμερική, εκεί όπου τα πράγματα είναι περισσότερο ανεξέλεγκτα, το βιοτικό επίπεδο χαμηλότερο απο της Ευρώπης και οι νέοι ποδοσφαιριστές ζουν σε ένα περιβάλλον με πολλές ιδιαιτερότητες. Μπλεξίματα με το νόμο, προσωπικές φωτογραφίες με συμμορίες, όπλα και ναρκωτικά είναι μερικές προσωπικές στιγμές στις οποίες οι ομάδες δίνουν ιδιαίτερη βάση και κρίνουν τους παίκτες πριν αποφασίσουν να κάνουν κάποια κίνηση.

Ακόμη όμως κι αν δεν έχετε τόσο σοβαρά θέματα στην προσωπική σας ζωή ως νέοι αθλητές, θα πρέπει να προσέχετε την εικόνα που εξωτερικεύετε στους γύρω σας. Ανώριμες φωτογραφίες, ποσταρίσματα, ακραίες πολιτικές πεποιθήσεις και άλλες αξιοπερίεργες καταστάσεις που μπορούν να αμαυρίσουν την εικόνα σας καλό θα είναι να αποφεύγονται. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου τα πράγματα δεν κινούνται με τον πλέον ορθόδοξο τρόπο στην καθημερινότητα, ένας αθλητής «είναι κακό» να βγεί για να διασκεδάσει μετά απο μια ήττα της ομάδας του και κινδυνεύει να λιντσαριστεί άσχημα σε περίπτωση που το επιχειρήσει και μάλιστα το δημοσιεύσει στα Social Media!

Απολαύστε λοιπόν τις υπηρεσίες των Social Media, με σύνεση και προσοχή ώστε να μην «τσαλακώνετε» την εικόνα σας προς τους τρίτους. Να θυμάστε πως έχει σημασία άν συναναστρέφεστε διαδικτυακά με άλλους επαγγελματίες του χώρου ή μόνο με τους φίλους σας, καθώς υπάρχουν άπειροι τρόποι για να ανακαλύψουν προσωπικά σας βιώματα αυτοί που ενδιαφέρονται...

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix