Τα Πλεονεκτήματα Του Αθλητισμού Στην Παιδική Ψυχολογία
Είναι ευρέως γνωστό πως η παιδική και εφηβική ηλικία αποτελούν τις πιο ευαίσθητες περιόδους στη ζωή του ανθρώπου. Πρόκειται για την περίοδο κατά την οποία το άτομο διαμορφώνει την προσωπικότητα, τις αξίες και τα πρότυπα του. Οι σημερινοί νέοι μεγαλώνουν σε μια παράξενη κοινωνία που έχει στιγματιστεί από την τεχνολογία και προάγει συνεχώς λανθασμένα πρότυπα. Η ενασχόληση ενός νέου με τον αθλητισμό, αποτελεί τη μεγαλύτερη διέξοδο από την δύσκολη καθημερινότητα. Παράλληλα, προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα στη δημιουργία της προσωπικότητας του και κατ' επέκταση στην βελτίωση της ψυχολογίας του.

paidia paizoun bala psychology

 

Ο αθλητισμός επιδρά θετικά στην προσωπικότητα του παιδιού, βοηθώντας το να αποκτήσει τα εξής χαρακτηριστικά:


 • Ομαδικότητα


  Το παιδί μαθαίνει να συνεργάζεται με τους συναθλητές του για την επίτευξη των στόχων της ομάδας του. Έτσι δημιουργεί νέες φιλίες, κοινωνικοποιείται και μαθαίνει πώς να προσαρμόζεται στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο από νωρίς.


 • Σεβασμός


  Το παιχνίδι ενισχύει την ευγενή άμιλλα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και τον αλτρουισμό. Το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει τους καλύτερους αλλά και να διαχειρίζεται την προβολή όταν αναγνωρίζεται από τους άλλους για τα επιτεύγματα του.


 • Αυτοπειθαρχία


  Το παιδί που εντάσσεται σε κάποια αθλητική ομάδα με συγκεκριμένους κανόνες και έναν δεύτερο δάσκαλο εκτός σχολείου, τον προπονητή, έχει περισσότερες πιθανότητες να μάθει να αυτοπειθαρχεί και να υπακούει. Επίσης μαθαίνει να διαχειρίζεται ιδανικά τον χρόνο του και να αποκτά η ζωή του μια ισορροπία. Το παιδί που έχει ήδη την ιδιότητα του «μαθητή», αποκτώντας και την ιδιότητα του «παίκτη», καλείται να διαχειρίζεται εποικοδομητικά τον χρόνο του και να τον μοιράζει στη μάθηση, στην άθληση και στην ξεκούραση του.


 • Ψυχική Ανθεκτικότητα


  Μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες μιας αθλητικής ομάδας το παιδί παίρνει πολύ σημαντικά μαθήματα της ζωής.  Μαθαίνει να διαχειρίζεται τόσο τη νίκη όσο και την ήττα. Μαθαίνει να αναγνωρίζει το προσωπικό του λάθος που επηρέασε άλλα άτομα, αλλά και να δημιουργήσει μια θετική εικόνα του εαυτού του κάθε φορά που αισθάνεται χρήσιμος για την ομάδα. Η σωστή διαχείριση μίας αποτυχίας θωρακίζει ψυχικά τα παιδιά και τα κάνει πιο ανθεκτικά. Παράλληλα τους μαθαίνει να μην τα παρατάνε και να προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνονται.


 

school sxoleio mathites athlites

 

Η επιρροή του αθλητισμού στο σχολείο


Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω, αυτομάτως καταλαβαίνει κανείς  ότι η συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές ομάδες τα βοηθάει να βελτιώνουν και τις επιδόσεις τους στο σχολείο. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές που είναι παράλληλα και αθλητές έχουν κατά 40% μεγαλύτερες βαθμολογίες στο σχολείο. Αυτό συμβαίνει φυσικά γιατί όλα τα παραπάνω ψυχικά χαρακτηριστικά, αφενός συμβάλλουν στην κοινωνικοποίηση των παιδιών, αφετέρου μαθαίνουν να είναι πειθαρχημένα να βάζουν στόχους και να προσπαθούν να τους επιτύχουν.