Tα παχνίδια του μυαλού και η προπόνηση του αθλητή
Πολλοί αθλητές ψάχνουν το μυστικό της επιτυχίας στους μεγάλους αγώνες, εκεί που η πίεση αυξάνεται κατακόρυφα. Μια τεράστια λεπτομέρεια  που αποτελεί και την ειδοποιό διαφορά μεταξύ ενός απλού αθλητή και ενός πρωταθλητή, είναι η διαχείριση. Ένας αθλητής προετοιμάζεται σε όλη του τη ζωή για να επιτυγχάνει στους ανταγωνιστικούς αγώνες και έχει να διαχειριστεί πάρα πολλά θέματα μέχρι να καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση του σε υψηλά επίπεδα πρωταθλητισμού. Μερικά από αυτά είναι η προσωπικότητα του, τα παιχνίδια του μυαλού, η πίεση του αγώνα, το διάβασμα του αντιπάλου, η προπόνηση του και άλλα.

Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορείς να παίζεις πάντα καλά σε όλους τους αγώνες. Πόσο καλός όμως είσαι στην κακή σου ημέρα; Καταφέρνεις να μην επηρεάζεις τουλάχιστον αρνητικά την ομάδα σου; Πώς ανταποκρίνεσαι όταν κάτι δεν πηγαίνει σύμφωνα με το πλάνο που έχεις προσχεδιάσει εσύ ή ο προπονητής σου;

Η απόδοση σου στους αγώνες, πρέπει να καταλάβεις ότι εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την προπόνηση σου. Στην κορύφωση της μάχης, για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, δεν πρέπει να προσπαθείς να πιάσεις την κορυφή της απόδοσης σου, αλλά να ξεθάψεις με το μυαλό σου τις συνήθειες που έχεις αποκτήσει στις προπονήσεις σου!

Τις περισσότερες φορές που δεν παίζεις όπως θέλεις ή τα πράγματα δεν σου πάνε καλά στον αγώνα, πρέπει να μάθεις να το διαχειρίζεσαι. Όταν η μπάλα «καίει» πρέπει να ανατρέξεις με το μυαλό σου στις συνήθειες που έχεις στην προπόνηση, να χαλαρώσεις, να αποκτήσεις την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση που ίσως σου υπολείπεται και να κάνεις τις γνώριμες κινήσεις που σε καθιστούν καλό παίκτη. Πρέπει να αποδεχτείς ότι το τοπ της απόδοσης σου μπορείς να το πιάσεις κατά ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τους αγώνες που συμμετέχεις και πρόκειται για περίπου 10-20% αυτών. Στους υπόλοιπους αγώνες πρέπει απλά να βγάζεις τη δουλειά που έχεις κάνει στην προπόνηση μέσα στο γήπεδο.

Οι μεγάλοι αθλητές είναι σπουδαίοι, όχι επειδή έχουν λαμπρότητα, αλλά επειδή είναι πιο αυτο-αποδεκτοί από τα λάθη τους και είναι συνεπείς στις συνήθειες τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κέρδισαν μερικούς από τους μεγαλύτερους αγώνες τους και τα τουρνουά που παίζουν.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι κάποιοι αθλητές δεν μπορούν να διαχειριστούν κάποιες άσχημες καταστάσεις με αποτέλεσμα όταν κάτι δεν τους πάει καλά σε έναν αγώνα, να τα παρατάνε εύκολα. Οι ισχυρές προσωπικότητες όμως και οι μεγάλοι πρωταθλητές που ξεχωρίζουν είναι οι τελειομανείς αθλητές που δουλεύουν σκληρά και δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι δεν αποδίδουν καλά. Είναι καλό να στηρίζεσαι στις ικανότητες σου και στην αυτογνωσία σου σχετικά με αυτές και το μυστικό είναι αυτό που αναφέρθηκε και προηγουμένως: «Μπορείς να βελτιώσεις την απόδοση σου την κρίσιμη στιγμή απλά βγάζοντας τις συνήθειες σου από την προπόνηση και στον αγώνα. Όλα είναι στο μυαλό σου αρκεί να έχεις δουλέψει σωστά και να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου».

Εδώ είναι 6 συμβουλές για το τι κάνει ένας επιτυχημένος αθλητής:  1. Ένας επιτυχημένος αθλητής αποδέχεται ότι δεν πρόκειται να παίξει με τον καλύτερο τρόπο κάθε φορά που μπαίνει στο γήπεδο.

  2. Η επιτυχία ενός αθλητή δεν έγκειται σε μερικές συνεχόμενες καλές εμφανίσεις, ή σε μια μεγάλη εμφάνιση κόντρα σε έναν μεγάλο αθλητή. Ο αθλητής πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή έλεγχο των συνηθειών, των συναισθημάτων και της νοοτροπίας του. Εξάλλου και το γνωστό ρητό λέει ότι πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς στην κορυφή παρά να την αγγίξεις για μια ημέρα.

  3. Ένας επιτυχημένος αθλητής καταλαβαίνει ότι για να κερδίσει στις «κακές» μέρες του, πρέπει να δίνει πάντα τον καλύτερο του εαυτό και να πιστεύει πολύ στις ικανότητες του.

  4. Ένας επιτυχημένος αθλητής δεν ξοδεύει το χρόνο του συγκρίνοντας τον εαυτό του ή το εκάστοτε επίπεδο που βρίσκεται με τις μεγαλύτερες επιδόσεις του που μπορεί να πέτυχε στο παρελθόν.

  5. Η επιτυχία ενός αθλητή έγκειται στην ικανότητά του να παίζει "αρκετά καλά" για να κερδίσει μια νίκη εκείνη την ημέρα. Μια καλή απόδοση αποτελεί εμπειρία-οδηγό για το μέλλον και δίνει την ευκαιρία της βελτίωσης. Το να μαθαίνεις από τον εαυτό σου αποτελεί την νοοτροπία της αυτό-ανάπτυξης.

  6. Δεν καταστρέφει τις πιθανότητές του να κερδίσει ή να παίξει καλύτερα (ακόμα και όταν παίζει κακώς). Συνεχίζει να αγωνίζεται μέχρι το τέλος.


Δεχτείτε ότι δεν θα παίζετε υπέροχα κάθε φορά που βγαίνετε για να συναγωνιστείτε και θυμηθείτε:

«Στην κρίσιμη στιγμή του αγώνα δεν ανεβάζεις το επίπεδό σου, αλλά βυθίζεις το μυαλό σου στις συνήθειες που έχεις δημιουργήσει στις πρακτικές σου».