Τα Oφέλη Tου Personal Training
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι αθλητές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προπόνησης μακριά από ένα συνηθισμένο πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Το personal training αποτελεί για αρκετούς αθλητές πρώτη επιλογή, παρόλο που οικονομικά επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη του.

Τα πλεονεκτήματα φυσικά είναι πολλά και θα τα αναλύσουμε παρακάτω. Σημαντικότερο όλων όμως είναι η ανθρώπινη επαφή του αθλούμενου με τον γυμναστή. Ένας γυμναστής που παρακολουθεί κάθε σου κίνηση στις ασκήσεις, πάντα θα αποτελεί το μυστικό σου όπλο.

 

Λίγα λόγια για το personal training
 

Βασικός στόχος της ατομικής προπόνησης, είναι η βελτίωση του αθλητή στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Ένας εξιδεικευμένος προπονητής θα πρέπει να κρατήσει τον αθλητή σε φόρμα με κατάλληλα σχεδιασμένα προγράμματα, ανάλογα με τις ανάγκες του, φυσικά χωρίς τον κίνδυνο του τραυματισμού.

 

Personal Trainer
Για να γυμνάζει κάποιος έναν αθλητή ατομικά δεν φτάνει να είναι απλά ένας γυμναστής.

O personal trainer έχει συγκεκριμένο τρόπο εργασίας, και ειδικά προγράμματα για την βελτίωση του ασκούμενου. Χρειάζεται συγκεκριμένη εκπαίδευση , στην ανατομία, φυσιολογία και εργοφυσιολογία.

Ένα επιτυχημένο πρόγραμμα ατομικής προπόνησης στηρίζεται κυρίως στην καλή σχέση μεταξύ γυμναστή και ασκούμενου. Ο ασκούμενος που νιώθει ότι μπορεί να επικοινωνήσει, αυξάνει την αυτοπεποίθηση του, βρίσκει δυνάμεις και θέτει στόχους για την βελτίωση του.

Ο personal trainer θα πρέπει να προσαρμόζει την προπόνηση του τόσο σε εσωτερικό χώρο με αντιστάσεις, όσο και σε εξωτερικό χώρο. Επίσης ένας αθλητής για να επιλέξει το personal training, θα έχει αρκετές απαιτήσεις, άρα ο γυμναστής θα πρέπει να είναι αρκετά έμπειρος, όσες γνώσεις και αν έχει.

Ακόμη, για να επιλέξουμε έναν personal trainer, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως διαθέτει και τον κατάλληλο εξοπλισμό. Κάποια από τα βασικά όργανα είναι ιμάντες, λάστιχα, σχοινιά, αλτήρες, ελβετικές μπάλες, bosu, στρώματα, foam roller κ.α.

 

Γιατι να επιλέξω το personal training;


 

Ειδικό πρόγραμμα προπόνησης
 

Η ατομική προπόνηση του κάθε αθλητή πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες του, ανάλογα με την ηλικία του, τους τραυματισμούς που μπορεί να είχε στο παρελθόν, την στάση σώματος και τον δείκτη μάζας σώματος. Ακόμα θα πρέπει να προσαρμόζεται η προπόνηση με βάση το ιστορικό του. Άνθρωποι που πάσχουν από καρδιακά νοσήματα, μυϊκές κακώσεις, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση  δεν θα πρέπει να συμμετέχουν χωρίς την έγκριση του γιατρού. Με βάση τα παραπάνω ο γυμναστής θα πρέπει να οργανώσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης. Άλλος ασκούμενος θέλει να αδυνατίσει, άλλος να γραμμώσει, άλλος να βάλει όγκο στο σώμα του, άλλος να σφίξει κλπ. Δεν είναι όλες οι προπονήσεις ίδιες.

 

Τo personal training μπορεί να γίνει οπουδήποτε
Η ατομική προπόνηση μπορεί να γίνει ακόμα και στον προσωπικό σου χώρο. Αν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος και ο φορητός εξοπλισμός από τον γυμναστή, μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή. Έτσι μένεις μακριά από το γυμναστήριο, κάτι το οποίο είναι δόκιμο τους θερινούς μήνες.  Αν δεν διαθέτεις έναν προσωπικό χώρο στο σπίτι σου για γυμναστική, δεν αποτελεί πρόβλημα καθώς μπορείς να προγραμματίσεις την προπόνηση του σε ένα πάρκο ή ακόμα και στο γήπεδο της περιοχής σου.

 

Μένουμε μακριά από τους τραυματισμούς
 

Με την ατομική προπόνηση οι πιθανότητες να τραυματιστεί κάποιος μυς είναι ελάχιστες. Το καλό είναι ότι πάντα ο γυμναστής είναι δίπλα σου, σε αντίθεση με το γυμναστήριο. Επίσης σε διορθώνει αμέσως αν παρατηρήσει κάποιο λάθος, στην τεχνική της άσκησης. Ακόμα εκτελεί την σωστή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση, έτσι ώστε να μας αποφορτίσει. Με ένα πρόγραμμα διατάσεων στο τέλος της συνεδρίας μειώνουμε τις πιθανότητες τραυματισμών. Φυσικά έχοντας και τον γυμναστή μπορεί ο ίδιος να εκτελέσει παθητικές διατάσεις, με σίγουρα αποτελέσματα.

 

Στάση σώματος
 

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που μας παροτρύνει να επιλέξουμε την ατομική προπόνηση, είναι η ανάλυση της στάσης του σώματος μας από τον personal trainer. Μπορεί να βελτιώσει την ανισοσκελία μας, που προέρχεται συνήθως από διάφορες καθημερινές συνήθειες. Η ανισοσκελία προκαλεί πολλές φορές προβλήματα στην πλάτη μας, στην στάση του σώματος και στην κακή τεχνική πολλών ασκήσεων. Ο γυμναστής λοιπόν είναι ειδικός ώστε να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας.

 

Personal Training σε προσιτές τιμές


Οι τιμές του personal training  ποικίλουν ανάλογα τον επαγγελματία, την κατάρτιση, το χώρο (personal σε γυμναστήρια, κατ’οίκον, σε υπαίθριους χώρους, ακόμα και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Το κόστος του personal training μπορεί επίσης να είναι χαμηλότερο με την ύπαρξη περισσότερων από ενός ασκούμενου.

Κλείνοντας όπως είδαμε το personal training αποτελεί μονόδρομο για όλους τους αθλητές και ασκούμενους. Πριν ξεκινήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να επιλέξουμε τον κατάλληλο γυμναστή. Θα πρέπει να είναι αρκετά εξιδεικευμένος ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση, να δημιουργήσει ένα σωστό πρόγραμμα με άκρως επαγγελματικό χαρακτήρα.

Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας και δεν θα πρέπει να την αμελούμε.

 

Επιμέλεια : Στέλιος Μπάμπαλης
Συντακτική Ομάδα Athlometrix