Τα Οφέλη Από Το Τρέξιμο Στο Βουνό
Το τρέξιμο και γενικά η γυμναστική έχει αποδειχτεί πως παρέχουν τεράστια οφέλη στην υγεία του ανθρώπινου σώματος. Παρακάτω θα αναλυθούν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από το τρέξιμο στο υψόμετρο και συγκεκριμένα στο βουνό.

 

Αποφυγή τραυματισμών


Με το τρέξιμο στα μονοπάτια των βουνών αποκτάται μεγάλη προσαρμογή και δύναμη στα πόδια γενικότερα, λόγω του ανώμαλου εδάφους, με αποτέλεσμα οι μύες των ποδιών να αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή και ως συνέπεια να μπορέσει ο οργανισμός να αντέχει σε δυνατά φορτία και να αποφεύγονται τυχόντες τραυματισμοί.

 

Αναπνοή «υψηλού επιπέδου»


Τρέχοντας δίπλα σε αρκετά δέντρα και μακριά από τη ρύπανση των πόλεων, το αναπνευστικό μας σύστημα απολαμβάνει τον καθαρό αέρα και την αφθονία του οξυγόνου. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου αυξάνεται και η φυσική κατάσταση φτάνει σε υψηλότερα επίπεδα από ότι προηγουμένως.

 

Αύξηση ταχύτητας


Λόγω των ανώμαλων και ανηφορικών διαδρομών που υπάρχουν στο βουνό, το τρέξιμο έχει αυξημένη δυσκολία σε σχέση με το τρέξιμο σε ένα συνηθισμένο στίβο ενός γηπέδου. Μέσω αυτής της δυσκολίας λοιπόν, οι μύες των ποδιών όπως προαναφέραμε αυξάνουν την αντοχή και τη δύναμη τους και ένα τεράστιο όφελος από όλο αυτό είναι η αύξηση της ταχύτητας. Βελτιώνοντας λοιπόν τις καρδιαγγειακές προσαρμογές, ο εαυτός μας πιέζεται στο να τρέχει γρηγορότερα με λιγότερες προσπάθειες.

 

άσκηση και υψόμετρο

 

Τεράστιες καύσεις θερμίδων


Η αυξημένη προσπάθεια από τις ανηφορικές επιφάνειες και το υψόμετρο βοηθάει το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες. Έτσι, το βάρος και το σωματικό λίπος  μειώνεται γρήγορα κάνοντας εκπαίδευση υψηλής έντασης στα μονοπάτια των βουνών σε σύγκριση με τις επίπεδες επιφάνειες ενός συνηθισμένου διαδρόμου ή στίβου.

 

Βελτίωση ισορροπίας


Ο καθένας μπορεί να τρέξει ευθεία χωρίς να χάσει την ισορροπία του, αλλά το τρέξιμο στο βουνό δεν είναι τόσο εύκολο όσο πιστεύουν κάποιοι. Μαθαίνοντας να τρέχουμε γρήγορα και να ανεβαίνουμε πάνω σε βράχους, πεσμένα δέντρα και όλες τις άλλες πτυχές της φύσης προσφέρονται οι πραγματικές ικανότητες επιβίωσης.

 

Τέλος, μπορούμε συμπερασματικά να πούμε πως το τρέξιμο στο βουνό μας παρέχει μια τεράστια «γκάμα» οφελών όπως είδαμε παραπάνω τόσο στην υγεία μας όσο και στην καθημερινότητά μας γενικότερα.