Τα Μοναχοπαίδια, τα Παιδιά με Αδέρφια και η Σχέση τους με τον Αθλητισμό
Οι οικογένειες στην χώρα μας κάποια χρόνια πριν συνήθιζαν να αποκτούν και ένα δεύτερο παιδί με το σκεπτικό πως το πρωτότοκό τους θα έχει μια καλή παρέα και θα κοινωνικοποιηθεί ευκολότερα. Πλέον, λόγω των δύσκολων εποχών σε οικονομικό επίπεδο, είναι συχνό το φαινόμενο η οικογένεια να μένει σε ένα παιδί.

Ένα μοναχοπαίδι θα αναπτύξει διαφορετικά χαρακτηριστικά και προσωπικότητα από ένα παιδί με αδέρφια. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ικανά να επηρεάσουν και την ενασχόληση τους με τον αθλητισμό στο μέλλον. Παρακάτω θα εξετάσουμε με λεπτομέρεια τις διαφορές τους στον τρόπο που μεγαλώνουν και στην αλληλεπίδρασή τους με άλλους ανθρώπους.

Έρευνες έχουν δείξει πως τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον από ότι τα παιδιά με αδέρφια. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύσσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άλλα από αυτά θεωρούνται προτερήματα, ενώ άλλα ίσως να αποτελέσουν αγκάθι για τις μετέπειτα σχέσεις με πιθανούς συμπαίκτες σε κάποια ομάδα.

brothers

 

Μοναχοπαίδια


Έχουν μάθει να συγκεντρώνουν όλη την προσοχή των γονιών επάνω τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσουν έναν ηγετικό χαρακτήρα και να μην δέχονται εύκολα διαφορετικές απόψεις από άλλα παιδιά. Το γεγονός πως δεν έχουν αδέρφια, τα κάνει να θέλουν να βρουν φίλους και να αναπτύξουν πολύ στενές σχέσεις. Ουσιαστικά επιλέγουν τον δικό τους άτυπο αδερφό.

Έχει παρατηρηθεί πως τα μοναχοπαίδια επειδή δεν έχουν αδέρφια και δεν έρχονται σε καθημερινούς τσακωμούς με αυτά, απεχθάνονται τους καυγάδες και προβληματίζονται με αυτούς. Αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουν και πιο χαμηλή επιθετικότητα καθώς μαθαίνουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους μόνοι τους.

Μπορούμε να πούμε πως με τον τρόπο που μεγαλώνει ένα μοναχοπαίδι ταιριάζει περισσότερο σε ατομικά αθλήματα, αφού έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα μόνο του χωρίς συνεργασία. Υπάρχει φυσικά και η άποψη πως και τα ομαδικά αθλήματα χρειάζονται έναν αρχηγό, έναν παίχτη που θα παίρνει σημαντικές αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται χρόνο ή τις απόψεις άλλων.

alone

 

Παιδιά με Αδέρφια


Σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, τα παιδιά με αδέρφια μαθαίνουν από μικρά την έννοια της ομαδικότητας και της συνεργασίας. Έχουν πάντα μία παρέα και δεν νιώθουν ποτέ μόνα τους. Αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα το συναίσθημα της ζήλειας, καθώς το ένα αδερφάκι μπορεί να αισθανθεί αδικημένο σε κάποιο καθημερινό περιστατικό. Δεν αναπτύσσουν τόσο ηγετικό χαρακτήρα όσο τα μοναχοπαίδια με αποτέλεσμα η λήψη αποφάσεων να μην είναι τόσο εύκολη χωρίς τη συμβολή του αδερφού η των γονέων. Τα παιδιά με αδέρφια μπορούμε να πούμε πως είναι ο ορισμός των ομαδικών αθλημάτων.Γενικά αυτό που συμπεραίνουμε, είναι πως σίγουρα υπάρχει μεγάλη διαφορά στο τρόπο που μεγαλώνει ένα μοναχοπαίδι και το χαρακτήρα που καλλιεργεί από ένα παιδί που έχει αδέρφια.

Παρόλ' αυτά, δεν σημαίνει πως πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις ή να βάζουμε ταμπέλες στο ότι τα μοναχοπαίδια δεν κάνουν για ομαδικό αθλητισμό ή ότι είναι καλύτερο ένα παιδί να έχει πάντα και ένα αδερφάκι.

 

Επιμέλεια: Ασημακόπουλος Παναγιώτης/ Παπάζογλου Φίλιππος
Συντακτική ομάδα Athlometrix