Τα Επίπεδα του Λίπους Στον Οργανισμό Μας
Η σωματική δραστηριότητα καθώς και ο υγιεινός τρόπος ζωής  σχετίζεται με την υγεία και την ποιότητα ζωής και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας. Με τη συνεχή αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων με αυτήν προβλημάτων υγείας, η σημασία της σωματικής δραστηριότητας είναι πιο σημαντική από ποτέ. Το σωματικό βάρος είναι ο πρώτος βασικός τρόπος για να υπολογίσουμε το πόσο κοντά είμαστε στο ιδανικό βάρος, που διακρίνεται σε: λιποβαρές, φυσιολογικό, υπέρβαρο και παχύσαρκο, βάση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) για την οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος (kg) με το τετράγωνο του ύψους (m2).

Κάτι που πρέπει πάντα να θυμόμαστε όταν χρησιμοποιούμε τον ΔΜΣ είναι ότι δεν λαμβάνει υπόψη τι ποσοστό του σωματικού μας βάρους αντιπροσωπεύει ο λιπώδης ιστός και τι η μυϊκή μάζα. Τα άτομα που είναι γυμνασμένα και έχουν αυξημένη μυϊκή μάζα μπορεί να κατατάσσονται ως παχύσαρκα, ενώ στην πραγματικότητα το βάρος τους είναι αυξημένο, λόγω αυξημένης μυϊκής μάζας και όχι λόγω αυξημένου ποσοστού σωματικού λίπους. Οι επιστήμονες συμφωνούν στο ότι το σωματικό λίπος και όχι το συνολικό σωματικό βάρος είναι καλύτερος δείκτης της κατάστασης της υγείας και του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

 

Για αυτό το λόγο, ο ΔΜΣ συμπληρώνεται από μέτρηση της περιφέρειας μέσης, που αποτελεί δείκτη ενδοκοιλιακού λίπους. Το ενδοκοιλιακό λίπος σχετίζεται σημαντικά με μια πληθώρα νοσημάτων. Όσο μεγαλύτερη είναι η ενδοκοιλιακή συσσώρευση λίπους τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ένας υγιής άνδρας πρέπει να έχει περιφέρεια μέσης κάτω από 102 cm, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση για μια υγιή γυναίκα είναι κάτω από 80 cm.

 

Σωματική δραστηριότητα και λιπώδης ιστός


Ο λιπώδης ιστός αποτελείται από λιποκύτταρα. Εξαιτίας ποικίλων ορμονικών επιδράσεων, οι άνδρες αποθηκεύουν το πλεονάζον σωματικό λίπος κυρίως γύρω από την περιοχή της μέσης, ενώ οι γυναίκες συχνότερα αποθηκεύουν το πλεονάζον λίπος υποδόρια, σε μία λεπτή στοιβάδα κατά μήκος όλου του σώματος, καθώς επίσης και στην περιοχή των ισχύων και των μηρών. Όσο περισσότερο σωματικό λίπος αποθηκεύεται, ιδιαίτερα κοντά στην περιοχή της μέσης, ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών μεγαλώνει.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους. Στην Ευρώπη, τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών που συμμετείχαν σε έντονες δραστηριότητες για περισσότερο από 40 λεπτά την ημέρα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα σωματικού λίπους απ’ ό,τι εκείνα που συμμετείχαν σε έντονες δραστηριότητες για 10-18 λεπτά την ημέρα.

 

 fat loss girl

Συμπέρασμα


Για να μπορέσει κάποιος να μειώσει το επίπεδο του σωματικού λίπους και να έχει τα ίδια οφέλη για την υγεία του με αυτά που παρατηρούνται σε άτομα που ασκούνται τακτικά, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να του γίνει καθημερινότητα. Πρέπει το λιγότερο 30 λεπτά τακτικής, μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές νόσους, διαβήτη και καρκίνο του παχέος εντέρου και του μαστού. Ωστόσο, για τον έλεγχο του σωματικού βάρους απαιτείται περισσότερη δραστηριότητα.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix