Τα Είδη Και Τα Πλεονεκτήματα Του Μασάζ
Το μασάζ είναι θεραπευτική μέθοδος που χρησιμοποιείται τόσο σε υγιή άτομα, αθλητές όσο και σε ασθενείς. Γίνεται με την επαφή των χεριών στο σώμα και στο κεφάλι, με μάλαξη ή πίεση. Eχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της προπόνησης και πολλών αγωνισμάτων όπως το ποδόσφαιρο το μπάσκετ, το κολύμπι κ.α.


Πλεονεκτήματα


Ενεργεί για να βελτιώσει τις επιδόσεις, να μειώσει τον πόνο, την πρόληψη τραυματισμών, βοηθά στην συγκέντρωση και στην συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης. Επηρεάζει το καρδιαγγειακό σύστημα. Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, που βοηθούν να εργαστούν πιο αποτελεσματικά για την προώθηση της κυκλοφορίας τους. Με την μάλαξη γίνεται η ενθάρρυνση της φλεβικής ροής του αίματος πίσω στην καρδιά και βελτιώνει τη ροή του αίματος, η οποία τροφοδοτεί με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά τον ιστό και προωθεί την απομάκρυνση των ακαθαρσιών και τοξινών. Η χαλαρή κατάσταση που βρίσκεται το σώμα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά , έχει ως αποτέλεσμα να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς.

Όσον αφορά το μυϊκό σύστημα η αυξημένη και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην ανακούφιση από την ένταση των μυών, τη μείωση του πόνου και ταχύτερη ανάρρωση και αποκατάσταση. Επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η βελτίωση της ελαστικότητας των μυών μετά από μια θεραπεία σε συνδυασμό με διατάσεις.

Το μασάζ μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, την οικοδόμηση των μυών, μέχρι και στην αποκατάσταση τους.

Ακόμα ένας τομέας που επιδρά θετικά είναι αναμφίβολα η ψυχολογική κατάσταση που παρέχεται σε έναν αθλητή από μια εμπειρία όπως η μάλαξη.

Η μείωση του στρες, της έντασης και του άγχους είναι κάποια από τα οφέλη σε ψυχολογικό επίπεδο. Αυτό βοηθά στην συγκέντρωση σημαντικό  πριν από κάθε αγώνα ή αθλητική δραστηριότητα και όχι μόνο.

 

Τα Βασικά είδη της Μάλαξης


 

Χαλαρωτικό Μασάζ


Αποτέλεσμα εικόνας για χαλαρωτικο μασαζ

Χαλαρωτικό  είναι ένα είδος μασάζ που σκοπό έχει να χαλαρώσει το σώμα και τον οργανισμό αλλά και να δώσει ένα αίσθημα απόλαυσης, ξεκούρασης και ηρεμίας. Αυτό το είδος μάλαξης δεν εφαρμόζεται για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά μόνο για ευχαρίστηση, ανακούφιση και χαλάρωση.

Η τεχνική περιλαμβάνει μαλάξεις των μυών καθώς και επάλειψη με διάφορες ευεργετικές ουσίες όπως είναι τα αιθέρια έλαια, αρωματικές ουσίες .

Αυτό το είδος μασάζ γίνεται μόνο από ειδικούς, συνήθως σε κέντρα σπα, ινστιτούτα αισθητικής και υπηρεσίες ξενοδοχείων. Κατά κανόνα είναι πιο ήπιο από το θεραπευτικό και η διαδικασία δεν προκαλεί πόνο.

Το κοινό χαρακτηριστικό που έχει το χαλαρωτικό με το θεραπευτικό είναι ότι και τα δύο βελτιώνουν την κυκλοφορία τοπικά και προσδίδουν θερμότητα.

Η διαφορά τους είναι ότι το θεραπευτικό είναι πιο έντονο, σε πολλές περιπτώσεις ελαφρώς επίπονο και χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει προβλήματα των μυών και των οστών, ενώ το χαλαρωτικό είναι αρκετά ήπιο, δεν πονάει και θεωρείται αρκετά απολαυστικό.

 

Θεραπευτικό ΜασάζΗ θεραπευτική μάλαξη περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν προβλήματα που αφορούν τους μύες, τα κόκαλα, την μείωση του πόνου στις αρθρώσεις, αλλά και τη διευκόλυνση της κίνησης.

Το θεραπευτικό μασάζ περιέχει διάφορες μεθοδολογίες. Αυτές περιλαμβάνουν μαλάξεις της περιοχής, τρίψιμο, επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών, επάλειψη με διάφορες θεραπευτικές ουσίες, επάλειψη με θερμαντικές αλοιφές, κίνηση των οστών, κτλ. Ο κύριος σκοπός του είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας τοπικά, η αφύπνιση του σώματος και η παραγωγή θερμότητας.

Μόλις επιτευχθούν αυτά οι πόνοι στους μύες μπορεί να περιοριστούν σημαντικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θεραπευτικό μασάζ σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι ελαφρώς επίπονο καθώς μπορεί να απαιτείται να είναι έντονο.

 

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που επιλέγεται το θεραπευτικό μασάζ είναι:


-πιασίματα στους μύες από κρυώματα, ψύξη, ρεύματα αέρα
-πολύ σφιγμένοι μύες
-μείωση του πόνου των μυών
-αρθριτικά και «άλατα» στα οστά και τις συνδέσεις τους
-βελτίωση της κίνησης
-αποκατάσταση τραυματισμών (χτυπήματα, θλάσεις, σπασμένα κόκαλα)
-ως μέθοδος φυσικοθερπείας


 

Αθλητικό ΜασάζΤο αθλητικό μασάζ μπορεί να αποτελείται από μερικές έντονες τεχνικές χειρισμών, ανάμεσά τους μαλάξεις των βαθύτερων ιστών και διατάσεις, που δεν είναι πάντα τόσο χαλαρωτικές. Μια αθλητική μάλαξη συχνά περιλαμβάνει ένα γρήγορο μασάζ, διατάσεις και άλλες μεθόδους . Μπορεί να προσαρμόζεται για να χρησιμοποιηθεί ως τέντωμα πριν από την προπόνηση και ευκαιρία να ζεστάνει τους μυς ή να χρησιμοποιηθεί το μασάζ μετά την προπόνηση για να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει την ευελιξίας.

 

Η Χρησιμότητα του Μασάζ


Όπως στην γυμναστική τα οφέλη της φαίνονται από την καθημερινή περίοδο, έτσι και το μασάζ . Αν δεν μπορείτε να κάνετε μασάζ δυο με τρεις φορές την βδομάδα λόγο χρόνου ή οικονομικών λόγων τότε καλό θα ήταν 2 φορές τον μηνά τουλάχιστον να είναι μέσα στο πρόγραμμα σας. Ακόμα, αν γνωρίζετε ότι έχετε μια σκληρή προπόνηση ή αγώνα, καλό θα ήταν δυο με πέντε μέρες πριν να προγραμματίσετε ένα μασάζ. Μετά την άσκηση ή μετά τον αγώνα το μασάζ ακολουθεί τον ίδιο βασικό κανόνα: Περιμένετε τρεις έως πέντε ημέρες μετά, προκειμένου για οποιαδήποτε παρατεταμένο πόνο να μειωθεί ή να εξαφανιστεί.

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η έρευνα δείχνει ότι η σχέση με την άσκηση και την αθλητική συμμετοχή σε μασάζ μπορεί να κάνει τα εξής:

  • Να μειώσει της ένταση των μυών

  • Να βοηθήσει τους αθλητές να παρακολουθούν τον μυϊκό τόνο

  • Την ωθήσει της χαλάρωσης

  • Αύξηση των κινήσεων

  • Μείωση μυϊκή δυσκαμψία και πόνο μετά την άσκηση

  • Βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

  • Να βοηθήσει στην πρόληψη ή μείωση των τραυματισμών όταν μασάζ λαμβάνεται σε τακτικά διαστήματα


 

Επιμέλεια:Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα  Αthlometrix