Τα Deflections στο Μπάσκετ το Μυστικό Της Νίκης Σύμφωνα με τον Πιτίνο
Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά πυκνά στους αγώνες μπάσκετ της Euroleague τον όρο deflections. Ορισμένοι γνώριζαν τον συγκεκριμένο όρο από παλιότερα, για τους περισσότερους έλληνες όμως η λέξη αυτή έγινε γνωστή δια στόματος Ρικ Πιτίνο.

Ο προπονητής του Παναθηναΐκού με τεράστια θητεία στους πάγκους της Αμερικής και μεγάλη επιρροή στο παγκόσμιο μπάσκετ, μετά το τέλος ενός αγώνα της ομάδας κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας έκανε λόγο για τα περίφημα deflections:

«Πριν από πολλά χρόνια, πριν γεννηθούν οι περισσότεροι από εσάς, υπήρχε μια στατιστική στους Νικς. Αν είχες 35 deflection (σ.σ. αλλοιώσεις στην μπάλα) ανά αγώνα, τότε κερδίζεις στο 90% των παιχνιδιών που παίζεις".

 

Ορισμός


H οποιαδήποτε παρεμβολή αμυνόμενου στην μπάλα μπορεί να οριστεί ως deflection. Σαν deflection μπορεί να προσμετρήσει, προφανώς, ένα κλέψιμο. Μπορεί όμως σε αυτή την κατηγορία να μπει ένα κόψιμο (τάπα), ένα τιπ στη μπάλα που θα δυσκολέψει τον έλεγχό της από τον επιτιθέμενο, μια μπάλα που θα καταλήξει εκτός γραμμών μετά από παρεμβολή αμυντικού, μια χαμένη μπάλα για τον αντίπαλο μετά από πίεση, μια παρεμπόδιση στην πάσα με αλλαγή πορείας, ένα αγκάλιασμα της μπάλας σε μια διεκδικούμενη μπαλιά που θα οδηγήσει το παιχνίδι στο «βελάκι» και ανάλογες τέτοιες περιπτώσεις.

Φυσικά τα deflections και η πιεστική άμυνα του Ρικ Πιτίνο δεν ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον νυν προπονητή του τριφυλλιού να εξηγεί ακριβώς στους παίκτες του την άμυνα που επιθυμεί να παίξουν καθώς και την αποτελεσματικότητα των deflections.Ένα είδος deflection είναι και το κόψιμο (τάπα) του αντιπάλου στην προσπάθεια του αντιπάλου να σουτάρει. Την ικανότητα του αθλητή στο κόψιμο που συνδυάζει το επιτόπιο άλμα με το άνοιγμα του χεριού, την έχουμε εντάξει στην Athlometrix στο πρόγραμμα Τεχνομετρίας του Μπάσκετ το οποίο αναμένεται το επόμενο διάστημα.

 

Deflections από παιδιά!


Μπορεί στην Ελλάδα τον όρο να τον μάθαμε φέτος, στην Αμερική όμως οι άνθρωποι είναι είναι πολύ μπροστά και σε αυτόν τον τομέα. Ποιος είναι αυτός; Η διδασκαλία της άμυνας στο μπάσκετ από πολύ μικρή ηλικία. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε του λόγου το αληθές:Όπως στα περισσότερα αθλήματα δεν αρκεί μόνο να επιτίθεσαι ή να αμύνεσαι, έτσι και στο μπάσκετ, όσο καλός και να είσαι στο σκοράρισμα, άλλο τόσο οφείλεις να είσαι αποτελεσματικός και στην άμυνα.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποτελείς ένα χρήσιμο εργαλείο του προπονητή σου είτε έχεις ταλέντο είτε όχι. Βάλε τα δυνατά σου, άκουσε τις συμβουλές του προπονητή σου, βρές τα αδύνατα και δυνατά σου σημεία και δούλεψε ώστε να βελτιωθείς. Το τελικό αποτέλεσμα των deflections αλλά και άλλων χαρακτηριστικών που μπορεί να δουλέψεις ατομικά, είναι σίγουρο πως θα ωφελήσει στους αγώνες την ομάδα σου συλλογικά.