Συνέντευξη με τον Τόνι Σαβέφκσι
Βρήκαμε τον Τόνι Σαβέφσκι και μας έδωσε την ειλικρινή του άποψη τόσο για τις αθλητικές μετρήσεις των νεαρών αθλητών στις μέρες μας, όσο και για την πλατφόρμα αξιολόγησης της Athlometrix.

Σε μια εκ βαθέων συνέντευξη ο πρώην Σκοπιανός άσος της ΑΕΚ, εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών ακαδημιών, σημείωσε τους λόγους για τους οποίους οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται σε ανώτερο ποδοσφαιρικά επίπεδο απο εμάς και επισήμανε τη σημαντικότητα του ψυχομετρικού τέστ στους έφηβους αθλητές.

 -Κύριε Σαβέφσκι, πού πιστεύετε ότι οφείλεται το γεγονός πως πολλά νέα ταλέντα στην Ελλάδα δεν αναδεικνύονται και μένουν στάσιμα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη; Θεωρείτε την Athlometrix μια ευκαιρία για τους νέους αθλητές να ξεχωρίσουν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη προβολή;

-Κοιτάξτε λίγο, δεν πιστεύω ότι οι έλληνες παίκτες υπολοίπονται σε ταλέντο απο τους αντίστοιχους του εξωτερικού. Τα προβλήματα εξ αιτίας των οποίων νέοι έλληνες παίκτες δεν αναδεικνύονται είναι πολλά. Αρχικά είναι η έλλειψη παιδείας που υπάρχει στην Ελλάδα, έπειτα η λάθος νοοτροπία και τρίτον το γεγονός πως οι νέοι παίκτες δεν αγωνίζονται πολυ. Απο ότι καταλαβαίνω, η Athlometrix είναι ένα εργαλείο βοήθειας για τους νέους ποδοσφαιριστές και για τους προπονητές. Ναι, σίγουρα βοηθάει.

-Γιατί πιστεύετε ότι οι έλληνες παίκτες μπαίνουν στις ανδρικές ομάδες για να παίξουν βασικοί μετά τα 20 τους χρόνια όταν στο εξωτερικό παίζουν βασικοί απο τα 18?

-Οι νέοι παίκτες όταν φτάνουν στα 17 θα πρέπει να παίζουν σε ένα πιο δυνατό πρωτάθλημα απο τα πρωταθλήματα των ακαδημιών για να μπορούν να έχουν καλύτερη εικόνα απο το ίδιο το παιχνίδι. Το πιο σημαντικό στοιχείο που έχουν οι νέοι παίκτες στο εξωτερικό σε σχέση με τους έλληνες είναι η εμπειρία. Πάρτε για παράδειγμα την Ισπανία. Οι νέοι παίκτες των ομάδων παίζουν στη Β' ομάδα τους και παίρνουν παραστάσεις απο πρωταθλήματα Β και Γ Ισπανίας. Όχι απο πρωταθλήματα υποδομής. Εκεί το επίπεδο είναι υψηλο. Έτσι οι παίκτες αποκτούν πολλές εμπειρίες και είναι πιο έτοιμοι να προσαρμοστούν στην ανδρική τους ομάδα.

-Άρα θεωρείτε ότι είναι καλό να γίνει το αντίστοιχο πράγμα και στην Ελλάδα, οι μεγάλες ΠΑΕ να δημιουργήσουν Β ομάδες που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Β και της Γ Εθνικής;

-Αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια.

-Πιστεύετε ότι είναι σημαντικό να κάνει μετρήσεις ένας ποδοσφαιριστής ανα τακτά χρονικά διαστήματα αν θέλει να γίνει επαγγελματίας?

-Σίγουρα βοηθάει, είναι καλό ότι πρέπει να κάνει. Δεν είμαι αρνητικός. Είμαι θετικός σε ότι καινούριο βγαίνει σε μετρήσεις. Αλλά οι μετρήσεις απο μόνες τους δεν κάνουν δουλειά. Πρέπει κάποιος να τις δεί να τις αξιολογήσει και να δουλέψει πάνω σε αυτές. Και στην Ελλάδα αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να υπάρχει απο πίσω οργάνωση για να έχουν νόημα. Αλλιώς οι μετρήσεις μένουν απλά μετρήσεις στο συρτάρι. Και στο κάτω κάτω όλες οι μεγάλες ΠΑΕ δηλαδή δεν κάνουν μετρήσεις συνέχεια; Και πόσοι παίκτες έχουν βγεί; Το πρόβλημα είναι ότι λείπει αυτό το πρωτάθλημα το ενδιάμεσο με τις Β ομάδες. Και όχι μόνο στη Superleague. Σε όλα τα επίπεδα.

-Απο ποιά ηλικία και μετά είναι καλό ένας αθλητής να κάνει τις μετρήσεις και να σοβαρεύει την προπόνηση του, τη διατροφή του και να αλλάζει προς τα επαγγελματικά στάδια τη δουλειά του;

-Δεν είμαι εγώ ο ειδικός να σου απαντήσω σε αυτό όμως στην Ελλάδα δυστυχώς οι περισσότερες ακαδημίες δουλεύουν σαν ακαδημίες της γειτονιάς... απλά για τη διασκέδαση των παιδιών. Απο κει και πέρα δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος που θα βγάλει το παιδί απο αυτό το σύστημα. Αν κάποιο παιδί έχει ταλέντο και αποφασίζει να ασχοληθεί πιο σοβαρά φαίνεται. Ένας αθλητής που πρόκειται να γίνει επαγγελματίας, θα ξεχωρίσει περίπου στην ηλικία των 15-16 ετών όταν και θα προσέξει κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες όπως είναι για παράδειγμα η διατροφή του και άλλα.

-Μπορεί ένας αθλητής να δείξει την αξία του 100 % απο τα αντικειμενικά πρωτόκολλα της Αthlometrix ή είναι περισσότερο σωστό να τον κρίνουν ανθρώπινα μάτια και προπονητές;

-Για μένα η αλήθεια είναι ότι όσες μετρήσεις και να έχεις κάνει και να είσαι όπως λέμε ο άριστος μαθητής με τους καλύτερους βαθμούς που παίρνεις σε όλα 20, το θέμα είναι ότι όταν σε σηκώνει ο δάσκαλος στον πίνακα ή όταν έρχεται η ώρα να δώσεις τις μεγάλες εξετάσεις να μπορείς να το αποδείξεις. Έτσι και στο γήπεδο όταν βγαίνεις όλα αυτά είναι εντελώς διαφορετικά. Σίγουρα μέσα απο τις μετρήσεις υπάρχουν κάποιες ενδείξεις οτι το παιδί έχει αυτό ή έχει εκείνο, αλλά ο καθρεύτης πάντα σε όλα είναι το γήπεδο όταν αγωνίζεσαι απέναντι σε άλλους.

 -Πόσο σημαντικό είναι για τον ποδοσφαιριστή το ψυχομετρικό τεστ που συμπεριλαμβάνεται στα πρωτόκολλα της Αthlometrix;

-Αυτό θα σου έλεγα ναι. Αρχίζω και πιστεύω ότι το ψυχολογικό τέστ έχει σημαντικά αποτελέσματα στα παιδιά γιατί πρίν ακόμη γίνουν κάποιοι αρχίζουν και «καίγονται» απο το δικό τους περιβάλλον. Δηλαδή τα παιδιά πιστεύουν ότι στα 18 θα παίζουν βασικοί στη Superleague, στα 20 θα πάνε στο εξωτερικό και στα 21 θα είναι ο νέος Μέσι και Ρονάλντο. Και όταν φτάνουν στα 21 και βλέπουν ότι δεν έχουν γίνει τίποτα απο αυτά, δεν υπάρχει καμία ζήτηση και δεν έπιασαν τους στόχους που υποτίθεται ότι είχαν βάλει τα ίδια τα παιδιά στο μυαλό τους, αρχίζει και τα παίρνει η κάτω βόλτα.

-Απογοητεύονται νωρίς δηλαδή τα παιδιά και τα παρατάνε;

-Εκεί είναι το πρόβλημα ότι πρέπει να υπάρχει πιο σωστή αντιμετώπιση και στα παιδιά, λίγο πιο ομαλά να πείς την αλήθεια, ότι δηλαδή δύσκολο να παίξει κάποιος βασικός στα 18-20, οπότε πρέπει να του πεις ότι δεν τα παρατάμε και τελειώνουμε. Γιατί υπάρχουν παραδείγματα με παιδιά που δεν έχουν παίξει απο την αρχή στη Superleague, αλλά μετά απο 2-3 χρόνια που έχουν κάνει το αγροτικό τους στην Α και στη Β εθνική, έχουν βρεί το δρόμο τους.

 -Η ιστορία του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον κολλητό του και εκείνη την περιβόητη προπόνηση απο όπου ξεκίνησαν όλα συγκλονίζει. Η ψυχολογική αδυναμία του συμπαίκτη του και ο δισταγμός του να πάει να παίξει στο κορυφαίο επίπεδο ήταν ο λόγος αυτής της πράξης του. Πόσο σημαντική είναι η ψυχολογία ενός αθλητή στην πορεία της καριέρας του και πόσο σημαντικό είναι τελικά να έχεις αυτοπεποίθηση;

-Κοίταξε εγώ δεν την πιστεύω πολύ αυτή την ιστορία. Με ποια έννοια. Γιατί αν είναι ο άλλος καλός παίκτης δεν υπάρχει περίπτωση να χαθεί. Το ότι δεν πήγε στη Σπόρτινγκ και έδωσε την ευκαιρία στο Ρονάλντο να πάει σημαίνει ότι δεν είχε όλο το πακέτο να πάει και να παίξει μπάλα, όχι μόνο την ψυχολογία. Και μετά απο αυτό δηλαδή τί έγινε; Σταματάμε; Γι αυτό λέω ότι εδώ μπορεί να είναι καλό να γίνεται αυτό το ψυχομετρικό τεστ. Ένας καλός παίκτης δεν μπορεί να χαθεί. Αν ήταν τόσο καλός όκ γιατί δεν έπαιξε τελικά σε μια Πάκος Φερέιρα ή καπου αλλού; Απλά αυτά είναι δικαιολογίες ότι ξέρεις, έδωσε την πάσα και δεν έβαλε αυτός το γκολ και μετά χάθηκε.

-Αυτός δηλαδή δεν δούλεψε πιστεύεις όσο ο Ρονάλντο, άρα είναι περισσότερο θέμα δουλειάς;

-Δεν είναι μόνο θέμα δουλειάς, είναι συνδυασμός. Είναι και η ψυχολογία αλλά γενικά όλο το πακέτο. Είναι αυτό που σου έλεγα πρίν. Έφτασε 18 χρονών δεν τον πήρε η Σπόρτινγκ και μετά στα 21 παράτησε το ποδόσφαιρο. Άρα ναι. Μπορεί να είναι όλο το σκηνικό. Απο την αρχή είναι λάθος γιατί όλος ο περίγυρος στήνει ένα έργο που του λέει εσύ στα 18 σου χρόνια θα έχεις παίξει μπάλα βασικός σε μεγάλη ομάδα. Μετά στα 19-20 δεν έχει παίξει και μετά καταρρέει. Είναι οι γονείς, είναι όλοι οι προπονητές και όλο το σύστημα.

-Η Athlometrix λειτουργεί και σαν ένα εργαλείο ανάδειξης. Εσείς προσωπικά ποιός πιστεύετε ότι σας βοήθησε περισσότερο στο να κάνετε καριέρα; Οι γονείς, οι προπονητές, κάποιος μάνατζερ;

-Όχι. Κανένας! Ο Θεός με βοήθησε και έφτασα ώς εδώ. Κι εγώ κάποια στιγμή όταν ήμουν νέος είχε περάσει απο το μυαλό μου να τα παρατήσω. Και εκεί βρέθηκε κάποιος και μου είπε: «που πας; Κάτσε εδώ». Απο κει και πέρα μετά μέσα απο τα παιχνίδια άρχισα πάλι να βρίσκω τον εαυτό μου. Υπάρχει κάτι μέσα μας όταν το θέλουμε και το πιστεύουμε πολύ που δεν μας αφήνει να τα παρατάμε. Δεν πιστεύω ότι αν κάποιος είναι να παίξει μπάλα θα τον αφήσει ο Θεός να χαθεί. Έχουν χαθεί πολύ καλύτεροι παίκτες και απο μένα και απο άλλους για διάφορους λόγους, γιατί πχ εκείνη τη στιγμή βρήκανε κάτι άλλο επαγγελματικά. Αλλά πάνω απο όλα σε βοηθάει ο Θεός και βοηθάς κι εσύ τον εαυτό σου. Φυσικά και το περιβάλλον σου σε βοηθάει αλλά άλλες φορές σε καταστρέφει κιόλας. Όλα αυτά είναι σχετικά. Με το να σου λένε «Παικταρά μου», «Παικταρά μου», «Παικταρά μου», πολλές φορές σε καταστρέφουν.

-Ποια θεωρείτε την καλύτερη και ποια τη χειρότερη στιγμή της καριέρας σας;

-Δεν έχω. Δεν ασχολούμαι ούτε με ενδιαφέρει να γυρνάω πίσω το χρόνο. Δεν το έκανα ούτε τότε που έπαιζα. Όλα τα συναισθήματα είναι της στιγμής. Δεν έχω κάποια χειρότερη και κάποια καλύτερη.

-Γενικά δεν εκφράζετε τα συναισθήματα σας. Μάλιστα όταν παίζατε και πετυχαίνατε γκολ συνήθως δεν το πανηγυρίζατε και ιδιαιτέρως. Με εξαίρεση το γκολ κόντρα στη Ρέιτζερς για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ. Γιατί;

-Εντάξει γιατί αυτό το παιχνίδι ήταν ο μεγάλος πόθος όλων μας γιατί παλεύαμε 2-3 χρόνια συνέχεια να μπούμε στους ομίλους και δεν μπαίναμε. Ήταν το πάθος μας τόσο μεγάλο για να μπούμε στο Τσάμπιονς Λίγκ και βγήκε η ένταση σε εκείνο το γκολ, για τον κόσμο, για μένα, για όλο το σύλλογο. Απο κει και πέρα το να νικάμε και να βάζουμε γκολ είναι μέρος της δουλειάς μας. Αν έπρεπε να πανηγυρίζουμε υπερβολικά κάθε γκολ που πετυχαίναμε, θα έπρεπε τότε και αντίστοιχα σε κάθε γκολ που δεχόμαστε, να κλαίμε! 

-Εν τέλει, η Athlometrix είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους προπονητές;

-Φυσικά και είναι. Αλλά περισσότερο αποτελεί εργαλείο για τους ίδιους τους αθλητές και όπως είπα και πριν το πιο σημαντικό κομμάτι είναι το ψυχομετρικό. Γιατί εκεί που φτάνει ο αθλητής να μην καταλαβαίνει που βρίσκεται και τί του γίνεται, αν δέχεται τη βοήθεια που χρειάζεται, εκεί βρίσκεται για μένα και το μεγάλο κέρδος απο την μέτρηση αυτή. Και τα υπόλοιπα αποτελούν φυσικά βοήθημα, αλλά με βάση την εμπειρία που έχω, σε αυτές τις ηλικίες νομίζω ότι αυτό είναι που λείπει απο τα παιδιά περισσότερο. Αυτή η υποστήριξη.

-Ένα γενικό σχόλιο για την Athlometrix σαν εταιρία αξιολόγησης νέων αθλητών;

-Αν και ξαναλέω ότι δεν είμαι ο ειδικός για να μιλήσω γι αυτό, αυτή η νέα εταιρία αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για τα παιδιά και είναι καλό. Απο κει και πέρα το αν θα δουλέψει ένα παιδί επάνω στις μετρήσεις του για να βελτιωθεί είναι καθαρά δικό του θέμα.

-Πιστέυετε ότι η Αthlometrix θα βοηθήσει και παιδιά της επαρχείας να αναδειχθούν που δεν έχουν την απαιτούμενη προβολή και τόσα μάτια πάνω τους ή πιστεύετε πως ένα μεγάλο ταλέντο πάντα θα μπορεί να δείχνει την αξία του; Για παράδειγμα ο Μαυροπάνος έφυγε απο τα Γιάννενα με μεταγραφή για την Άρσεναλ αλλά η περίπτωση του αποτελεί την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

-Εντάξει ο Μαυροπάνος είχε ήδη αναδειχθεί. Απο τα 19-20 έπαιζε ήδη βασικός στη Superleague με μεγάλη επιτυχία. Πήρε αυτό που σας έλεγα και πρίν, την εμπειρία απο πολλά παιχνίδια και ήρθε μετά η Άρσεναλ και βρήκε έναν παίκτη 20 χρονών με αρκετή εμπειρία στο υψηλότερο επίπεδο της χώρας του. Κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Πιο εύκολα επενδύεις σε ένα παιδί που έχει παίξει σε μια κατηγορία, αλλά παίρνει πολλά παιχνίδια στα πόδια του σε αντρικό επίπεδο. Αλλά δυστυχώς δεν παίζουν πολλά νέα παιδιά στη Β και στη Γ Εθνική, δεν υπάρχουν Β' ομάδες των μεγάλων ΠΑΕ, μας λείπει ίσως και αυτό το ενδιάμεσο πρωτάθλημα ανάμεσα σε νέες ομάδες και αντρικές (σσ. Εννοεί το πρωτάθλημα Ρεζέρβας που υπάρχει στην Αγγλία και αγωνίζονται οι ρεζέρβες των ομάδων ανάμεικτα με νέους παίκτες.). Γιατί υπάρχουν πραγματικά πολλά παιδιά που μπορούν να αναδειχθούν και να μην τα έχει υπολογίσει κανείς. Αλλά δεν τα βλέπει κανείς γιατί δεν παίζουν. Γιατί κάποιος μέσα απο τα παιχνίδια βγάζει πολύ περισσότερο το ταλέντο του.

-Άρα δηλαδή μας λέτε ότι για να αναδειχθεί ένας νέος ποδοσφαιριστής πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς κι ας μην παίζει στο κορυφαίο επίπεδο;

-Ναι. Εντάξει παίζει ρόλο και η σκληρή προπόνηση και η βελτίωση της τεχνικής αλλά νομίζω ότι αυτό όποιος θέλει το κάνει. Το δύσκολο είναι να αγωνίζεται στην Ελλάδα. Να αγωνίζεται σε καλό επίπεδο παρά να μην αγωνίζεται καθόλου. Έστω και το Ά τοπικό και η Γ' Εθνική δεν θα πρέπει να τα υποτιμάνε τα παιδιά σαν κατηγορίες. Η τεχνική δεν ολοκληρώνεται όταν φτάσεις 18. Ίσα ίσα που συνεχίζεις να βελτιώνεσαι μέσα απο τους αγώνες και τις εμπειρίες. Γι αυτό θα ξαναφέρω παράδειγμα το Ισπανικό μοντέλο. Όταν έχεις μια Μπαρτσελόνα Β' και δουλεύει στα παιδιά όλη τη φιλοσοφία και το ειδικό στυλ ποδοσφαίρου που παίζει και η Α' ομάδα, αυτή η ομάδα έχει έτοιμους ποδοσφαιριστές σχεδόν για να πάρει στην πρώτη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζονται πολύ γρήγορα και πολύ ομαλά οι νέοι παίκτες στην ανδρική τους ομάδα.

-Θεωρείτε ότι οι Ελληνικές ομάδες θα πρέπει να επενδύουν περισσότερα στους έλληνες παίκτες;

-Ναι. Είναι κάτι που το λέμε όλοι εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά είναι και φυσιολογικό ομάδες Superleague και Β' εθνικής να θέλουν λίγο πιο έτοιμους ξένους παίκτες με περισσότερες εμπειρίες και ας μην είναι καλύτεροι σε ταλέντο απο τους έλληνες. Βέβαια γι' αυτή την κατάσταση φταίνε και άλλες καταστάσεις απο πιο ψηλά. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό να παίζουν περισσότεροι έλληνες παίκτες στην ενδεκάδα, όπως συμβαίνει και στο κύπελλο, για να παίζουν και πιο μικρά παιδιά.

-Μια νέα διοργάνωση σαν το Αγγλικό Λιγκ Καπ δηλαδή πιστεύετε πως θα βοηθούσε να παίρνουν παιχνίδια στα πόδια τους και πιο νέα παιδιά;

-Εντάξει κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό αλλά ακόμη κι άν συνέβαινε δεν ξέρουμε πως θα ήταν και αν τελικά οι ομάδες θα χρησιμοποιούσαν όντως τους «δεύτερους» παίκτες τους. Δεν μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό είναι κάτι εντελώς αόρατο ακόμη.

-Σας ευχαριστώ πολύ Κύριε Σαβέφσκι, να είστε καλα.

-Εγώ ευχαριστώ, καλή συνέχεια σε ότι κάνετε!