Συνέντευξη: Αθανάσιος Σαβούρδος, Ένας Ρομαντικός Προπονητής του Τοπικού Ποδοσφαίρου
Η Ελλάδα, αν και δεν διαθέτει τις υποδομές και την τεχνογνωσία της ανάπτυξης του ποδοσφαίρου και δεν έχει τις ανάλογες συλλογικές επιτυχίες στην Ευρώπη, θεωρείται μια φίλη προσκείμενη ποδοσφαιρική χώρα.

Πρόκειται για ένα αρκετά παράδοξο πράγμα, καθώς το μπάσκετ είναι αυτό το οποίο έχει φέρει μεγάλες επιτυχίες στη χώρα μας τόσο σε εθνικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Παρόλ’ αυτά το ποδόσφαιρο είναι εκείνο που έχει κλέψει τις καρδιές των Ελλήνων φιλάθλων και καημός όλων μας είναι να δούμε μια μέρα αυτή τη χώρα να ανεβαίνει επίπεδο ποδοσφαιρικά. Πρόσφατη φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε παιδική ηλικία να ποζάρει με ένα μετάλλιο που κατέκτησε παίζοντας… ποδόσφαιρο!

Οι συνθήκες αντίξοες. Το ελληνικό ποδόσφαιρο φτωχό και αιώνες πίσω σε οργάνωση σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη. Η ποδοσφαιρική μας παιδεία σε αρκετά χαμηλό επίπεδο.

Μέσα σε όλα αυτά όμως υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που λατρεύουν αυτό το άθλημα, εργάζονται επάνω σε αυτό και προσπαθούν να ανεβάσουν το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Νέοι προπονητές-ήρωες της εποχής. Ρομαντικοί όσο δεν πάει με μεράκι για τη δουλειά τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Θανάσης  Σαβούρδος, νυν προπονητής του Α.Ο. Σταμάτας. Νέος σχετικά προπονητής στο χώρο, με μεγάλες προπονητικές ανησυχίες και όρεξη για δουλειά.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ…

Γεννημένος στις  22/07/1981, απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α Κομοτηνής (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) με ειδικότητα στο Ποδόσφαιρο. Έχει παρακολουθήσει στα πλαίσια  της επιπρόσθετης επιμόρφωσης  σχολές προπονητών της  Ε.Π.Ο και πολλά σεμινάρια & συνέδρια  ποδοσφαίρου. Προπονητής αναπτυξιακών ηλικιών σε ακαδημίες της Ανατολικής Αττικής (2007 – 2016) και προπονητής ανδρικών ομάδων  στην  ΑΕ ΓΕΡΑΚΑ 2015-2018 (άνοδος από Γ στην Β ΕΠΣΑΝΑ ΤΗΝ ΣΕΖΌΝ 2016-2017)  & στον ΑΟ ΣΤΑΜΑΤΑΣ 2018- 2019.

 

Savourdos

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Θανάση, σε συναντήσαμε για πρώτη φορά στο Scouting Lab, το πρώτο σεμινάριο για ανιχνευτές ποδοσφαιρικών ταλέντων που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Τί είναι αυτό που σε παρακίνησε να παρακολουθήσεις το συγκεκριμένο σεμινάριο;

- Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και την τιμή που μου κάνετε να με φιλοξενήσετε στην άκρως ενδιαφέρουσα σελίδα σας για τον αθλητισμό. Στο Scouting Lab , που διοργανώθηκε από τους Νησωτάκη Μαριέλα και Χάρη Λουρή , ήθελα να ενημερωθώ για τις τάσεις του σύγχρονου scouting στην Ευρώπη. Η Μαριέλα και ο Χάρης με παραστάσεις από το αγγλικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο μας  μεταλαμπαδεύσανε κάποιες από τις γνώσεις τους σε αυτό το σύνθετο κομμάτι.

 

Ο σκοπός που συμμετείχες στο σεμινάριο ήταν περισσότερο για να ενημερωθείς για το πως λειτουργούν τα μεγάλα scouting teams της Ευρώπης, ή για να υιοθετήσεις μεθόδους σκάουτινγκ ο ίδιος στο μέλλον;

- Ο σκοπός κυρίως ήταν επιμορφωτικός και να καταφέρω να προσεγγίσω το κομμάτι του scouting από προπονητικής πλευράς. Το μυαλό μου είναι επικεντρωμένο στην προπονητική αλλά πάντα με απασχολεί να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου γύρω από το ποδόσφαιρο. Στην παρούσα φάση εστίασα  στο πως μπορεί το scouting να προσαρμοστεί σε ερασιτεχνικά δεδομένα.  Πχ:  ποιοι τρόποι θα με βοηθήσουνε να δημιουργήσω μια προσωπική βάση δεδομένων, παιχτών από τους ερασιτεχνικούς αγώνες που παρακολουθώ από κοντά. Βέβαια οι διαφορές ερασιτεχνικού από επαγγελματικού scouting είναι μεγάλες, αλλά έχοντας ένα οδηγό κάνεις τις κατάλληλες προσαρμογές.

 

Ως προπονητής στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας, ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζεις;

- Συνήθως τα πιο σημαντικά προβλήματα έχουν να κάνουν με την συνέπεια των ποδοσφαιριστών στις προπονήσεις. Δεν μπορείς εύκολα να προγραμματίσεις με πόσα ακριβώς άτομα θα κάνεις μια προπονητική μονάδα με αποτέλεσμα να χρειάζονται συχνά προσαρμογές στο ημερήσιο προπονητικό πλάνο. Ένα άλλο πρόβλημα συνήθως είναι η διαθεσιμότητα του γηπέδο, γιατί συχνά φιλοξενούνται πολλές ομάδες, αν και στην Ανατολική Αττική δεν υπάρχει τόσο σημαντικό θέμα.

Καλό είναι όμως να προσεγγίζουμε και να εστιάζουμε όσο το δυνατόν στα θετικά. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των διοικήσεων εστιάζουν αρκετά πλέον στο κομμάτι της ασφάλειας, των παροχών (ρούχα, εξοπλισμός, λειτουργικά κτίρια) και τα τελευταία χρόνια συναντάω αρκετές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Το να είσαι προπονητής σε αυτό το επίπεδο πολλές φορές είναι πιο δύσκολο από το να είσαι προπονητής σε ένα μεγάλο και οργανωμένο κλαμπ Α’ κατηγορίας. Οφείλεις να είσαι προπονητής, γυμναστής, ψυχολόγος και πέφτουν επάνω σου αρκετά κομμάτια εκτός από την τακτική. Από το λίγο που σε ξέρω, πιστεύω ότι είσαι άνθρωπος που περισσότερο σε ιντριγκάρει αυτή η πρόκληση παρά σε προβληματίζει. Ισχύει, ή είσαι της θεωρίας κάθε ειδικός στο πόστο του;

-Σίγουρα είμαι υπέρ του καταμερισμού καθηκόντων και ειδικοτήτων. Σε αρκετά ερασιτεχνικά σωματεία  ο οικονομικός σχεδιασμός δεν επιτρέπει την κάλυψη των θέσεων που ανέφερες από διαφορετικά άτομα. Προσωπικά δεν με προβληματίζει αυτό διότι οι σπουδές μου στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μου επιτρέπουν  να έχω γνώσεις  σε θέματα φυσικής κατάστασης, αθλητικής ψυχολογίας και προπονητικής λόγω ειδικότητας. Επιμένω όμως ότι είναι πιο ωφέλιμος ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων  και η στελέχωση των ομάδων από καταρτισμένους επιστήμονες στον τομέα τους.  Το μόνο που απομένει μετά είναι η άρτια συνεργασία ανάμεσα τους.

Athanasios Savourdos

 

Ποιο είναι το επίπεδο της προπόνησης σου; Υπολείπονται οι παίκτες των τοπικών πρωταθλημάτων σε θέματα τεχνικής με αποτέλεσμα να ξοδεύεις χρόνο στην προπόνηση για τη βελτίωση τους που δεν θα έπρεπε; Για παράδειγμα ο Ρικ Πιτίνο ήρθε στον Παναθηναΐκό και ανάγκασε επαγγελματίες παίκτες σε προπονήσεις εφηβικής ομάδας απλά και μόνο για ανεβάσει το επίπεδο τους έστω και 10% και τα κατάφερε!

- Μέσα από τις προπονητικές μονάδες προσπαθώ να δώσω ερεθίσματα για την βελτίωση τεχνικής, τακτικής και φυσικής κατάστασης των παιχτών.  Αν κάποιοι παίχτες χρειάζονται στοχευμένες βελτιώσεις ,πχ σε τεχνική, τότε σε συνεργασία μαζί τους θα σχεδιάσουμε κάποιες επιπλέον ασκήσεις ατομικής βελτίωσης στο τέλος των καθημερινών  προπονήσεων. Σε επίπεδο ακαδημιών θεωρώ πως γίνεται πιο δομημένη προπόνηση σε σχέση με τα παλιότερα χρόνια οπότε στο τομέα της  τεχνικής μεγάλο ποσοστό ποδοσφαιριστών καταλήγουν προετοιμασμένοι  να στελεχώσουν ανδρικές ομάδες. Το μόνο που χρειάζονται είναι διαρκής καθοδήγηση σε θέματα τακτικής και φυσικής κατάστασης.

 

Ανάφερε ορισμένους καλούς Έλληνες προπονητές που γνωρίζεις και δεν έχουν λάβει την προσοχή και τη δημοσιότητα που τους αξίζει.

- Αρχικά θεωρώ ότι το επίπεδο των Ελλήνων προπονητών έχει ανέβει πάρα πολύ την τελευταία δεκαετία. Δυστυχώς το προϊόν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα  παραμένει στάσιμο και βλέπουμε άδεια γήπεδα ( πχ πρόσφατος τελικός Κυπέλλου).  Προπονητές όπως ο κος  Σάββας Παντελίδης , ο κος Γίωργος Δώνης και ο κος Μαρίνος Ουζουνίδης είναι ήδη αναγνωρισμένοι. Από εκεί και πέρα ο κος Χριστόπουλος, ο κος Χάβος,ο κος  Πετράκης ο κος Τσιώλης ίσως να έπρεπε να είχανε λάβει  παραπάνω προσοχή και δημοσιότητα. Θα μου επιτρέψεις να αναφέρω και δύο ακόμα ονόματα που πιστεύω ότι προσφέρουν πολλά και προσφέρουν  τις γνώσεις τους σε ευρύ κοινό.

 

Άνάφερε κάποιες δράσεις που έχεις κάνει τα τελευταία χρόνια ώστε να βελτιωθείς ως προπονητής. Έχεις παρακολουθήσει κάποιο μοντέλο μεγάλης Ευρωπαΐκής ομάδας επάνω στο οποίο θα σου άρεσε να πατήσει η δουλειά σου; Κι αν ναι, πόσο ουτοπικό είναι αυτό να το πετύχεις σε μια μικρή τοπική ομάδα της Αθήνας;

- Γενικά προσπαθώ να παρακολουθώ σεμινάρια και συνέδρια που έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο. Αφιερώνω αρκετές ώρες να διαβάζω βιβλία που αναλύουν την τακτική προσέγγιση κορυφαίων ξένων προπονητών. Πέρυσι κατάφερα να παρακολουθήσω για αρκετές μέρες και τις προπονήσεις του Αστέρα Τρίπολης υπό τις οδηγίες του κου Σάββα Παντελίδη και των συνεργατών του. Είμαι θερμός υποστηρικτής του Marcelo Bielsa & Pep Guardiola και θαυμάζω χρόνια τον τρόπο λειτουργίας του ολλανδικού μοντέλου ( πχ AJAX FC).

Σίγουρα δεν γίνεται να περάσεις όλα  αυτά τα στοιχεία σε επίπεδο τοπικής ομάδας αλλά διατηρώντας μια συγκεκριμένη φιλοσοφία προσεγγίζεις αρκετές πτυχές του αγαπημένου σου ποδοσφαιρικού μοντέλου.

 

Η Athlometrix όπως γνωρίζεις, εξειδικεύεται στην αξιολόγηση και ανάδειξη νέων αθλητών και δεί παιδιών και εφήβων. Ποια η σχέση σου με τα μικρότερα ηλικιακά τμήματα; Έχεις υπάρξει ποτέ προπονητής ακαδημιών;

- Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζομαι σε επίπεδο ανδρικών ομάδων. Από το 2007 μέχρι και το 2016 ήμουν προπονητής σε αναπτυξιακές ηλικίες. Η ενασχόληση με αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες μόνο με αισθήματα ευθύνης σε γεμίζουν αρχικά αλλά και ικανοποίησης μεταγενέστερα όταν δημιουργείται κάτι καλό ποδοσφαιρικά.

 

Ως προπονητής της πρώτης ομάδας, πως διαχειρίζεσαι τους νέους παίκτες;

- Το πρώτο που με ενδιαφέρει, ειδικά με τους νέους παίχτες, είναι να αναπτυχθεί μεταξύ μας εμπιστοσύνη και σεβασμός. Σίγουρα χρειάζονται διαρκής καθοδήγηση πάντα όμως με γνώμονα να αναπτύξουν την δική τους προσωπικότητα και να αισθανθούν ότι είναι σε θέση να λαμβάνουν ποδοσφαιρικές  αποφάσεις. Χρειάζονται λοιπόν αρκετές ώρες συζητήσεων και αναλυτικών επεξηγήσεων ώστε να βάλουμε σε σειρά την πληθώρα πληροφοριών που δέχονται καθημερινά σε μια προπόνηση.

Σαβούρδος προπονητής

 

Στο επίπεδο που προπονείς είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνδυάσεις την επίτευξη των στόχων της ομάδας σου με την ανάδειξη νέων ταλέντων. Οι διοικήσεις των ομάδων ακόμη και στο τοπικό επίπεδο συχνά προτιμούν καλύτερα αποτελέσματα και βαθμολογική συγκομιδή, από την ανάδειξη των παικτών των ακαδημιών τους.

- Πιστεύω ότι σε σχέση με παλιότερα έχει αλλάξει λίγο αυτό. Πολλές ομάδες έχουν ρίξει το βάρος στην ανάδειξη παιχτών από τις ακαδημίες και στελέχωσης την ανδρικής ομάδας.  Προσπαθούν να έχουν μια σταθερή αγωνιστική πορεία και κάθε χρόνο να κάνουν προσθήκες  παιχτών στην ανδρική από τα τμήματα των υποδομών. Είναι κάτι  που με βρίσκει ένθερμο υποστηρικτή γιατί όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία θα πρέπει να έχουν ένα μεγάλο ποσοστό παιχτών από τις ακαδημίες τους στην πρώτη ομάδα. Βέβαια δεν είναι εύκολο να συμβεί σε όλες τις ομάδες και να έχει επιτυχία κάθε χρόνο.

 

Η Athlometrix «μετράει-συγκρίνει-αναδεικνύει». Ποια είναι η άποψη σου για τις μετρήσεις; Πόσο σημαντικά είναι τα εργομετρικά και πόσο χρήσιμα για έναν προπονητή;

- Η προσπάθεια της Athlometrix είναι άκρως επαγγελματική και κάτι πρωτοποριακό για την Ελλάδα. Έχω εντυπωσιαστεί με τον εξοπλισμό αλλά και με τους κανόνες περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των νεαρών αθλητών. Σίγουρα στα χέρια  του σύγχρονου προπονητή όλες αυτές οι μετρήσεις είναι πολύ  χρήσιμες ειδικά σε επαγγελματικό επίπεδο. Στα ερασιτεχνικά σωματεία είναι σημαντικό βοήθημα σε ομάδες που λειτουργούν με επαγγελματικά πρότυπα και αρκεί φυσικά να διαθέτουν παίχτες ερασιτέχνες αλλά με επαγγελματική νοοτροπία.

 

Η αξιολόγηση τεχνικής ποδοσφαίρου με πρωτόκολλα μετρήσεων, είναι μια νέα πρωτοποριακή μέθοδος της Athlometrix να αντιληφθεί κάποιος το επίπεδο ενός παιδιού. Τη θεωρείς σημαντική για την βελτίωση των παιδιών, ή προέχει η φυσική τους κατάσταση και η τεχνική θα βελτιώνεται με τον καιρό και την εμπειρία από τους αγώνες;

- Θεωρώ ότι είναι σημαντική και χρήσιμη. Όσο πιο γρήγορα αντιλαμβάνεται ο νεαρός αθλητής που χρειάζεται βελτίωση τόσο πιο νωρίς θα εστιάσει και θα εργαστεί πάνω στο συγκεκριμένο. Τα ερεθίσματα βελτίωσης όμως θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν σε συνθήκες αγώνα. Και φυσικά ο κάθε νέος ποδοσφαιριστής χρειάζεται να έχει συνέχεια παραστάσεις από συμμετοχές σε αγωνιστικά  παιχνίδια και επίσημους αγώνες.

 

Τέλος, Πες μας έναν κοντινό σου προσωπικό στόχο ως προπονητής, ένα άπιαστο όνειρο σου και μια ευχή που θες να κάνεις για το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα.

- Προσωπικός στόχος είναι να καταφέρω να εργαστώ σε επαγγελματικό επίπεδο. Όσον  αφορά το άπιαστο όνειρο θα έλεγα την ενασχόληση μου σε ένα μεγάλο Ευρωπαϊκό club. Τέλος θα ήθελα στην Ελλάδα να γίνεται sold out σε όλες τις κατηγορίες,  να υπάρχουν γήπεδα στολίδια και φυσικά χωρίς ίχνος βίας.

 

Ευχαριστούμε πολύ Θανάση, καλή συνέχεια να έχεις! 

-Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δώσατε να δείξουμε στον κόσμο κάποιες πτυχές του τοπικού ποδοσφαίρου και να μιλήσουμε για το σημαντικό κομμάτι των μετρήσεων των αθλητών.