Συμβουλές Για Προπόνηση Στη Φύση
Η προπόνηση στη φύση συνδυάζει τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης με την ηρεμία και την χαλάρωση από την ομορφιά των τοπίων. Όταν η φασαρία της πόλης και η ρουτίνα των γυμναστηρίων γίνεται φορτική τότε η «εξόρμηση» στο βουνό ή στη θάλασσα ίσως είναι η καλύτερη λύση. Παρακάτω όμως, θα δοθούν ορισμένες συμβουλές για να γίνει η γυμναστική στη φύση ασφαλής και όχι επιβλαβής για την υγεία μας.

 

Υποχρεωτική προθέρμανση


 

Μια καλή προθέρμανση που περιλαμβάνει τρέξιμο ήπιας μορφής και κινητικές διατάσεις που καλύπτουν όλες τις μυϊκές ομάδες είναι ο προθάλαμος για την κατάλληλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και της προετοιμασίας του οργανισμού για να ανταπεξέλθει στις επιβαρύνσεις της προπόνησης που θα ακολουθήσει.

 

Χαλάρωση του νευρομυϊκού συστήματος


 

Η αποθεραπεία μετά την προπόνηση καλό θα είναι να γίνει τρόπος ζωής για όσους αθλούνται. Με την αποθεραπεία, το σώμα χαλαρώνει και επανέρχεται σε κατάσταση ηρεμίας μέσω ήπιων διατάσεων, ελαχιστοποιείται η κούραση και απομακρύνονται όλες οι καματογόνες ουσίες που προήλθαν από την προπόνηση.

  

Ντύσιμο ανάλογα με τις περιστάσεις


 

Όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή οφείλουμε να προστατεύουμε τον οργανισμό μας με τον απαραίτητο εξοπλισμό π.χ. γάντια, σκουφί, ισοθερμικά. Για την κατάλληλη κυκλοφορία του αίματος λοιπόν, πρέπει να διατηρούμε τη θερμοκρασία του σώματος μας σε συγκεκριμένα επίπεδα κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Από την άλλη πλευρά, το ίδιο ισχύει και όταν προπονούμαστε σε υψηλές θερμοκρασίες όπως π.χ. το καλοκαίρι στη θάλασσα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να προπονηθούμε απλά με ένα σορτς και μια κοντομάνικη μπλούζα αφού η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη.

 

Προσοχή στις «υπερβολές»


 

Επειδή η γυμναστική στη φύση ίσως για αρκετούς να μην είναι κάτι το καθημερινό, καλό θα είναι να μην γίνονται υπερβολές. Το κλειδί της επιτυχίας λοιπόν, είναι η προπόνηση να είναι χρήσιμη για την υγεία μας και όχι να καταπονεί τον οργανισμό μας. Δεν χρειάζεται να προπονείται κάποιος σκληρά και αδιάκοπα εάν δεν είναι σε θέση να το κάνει. Πρέπει να υπάρχει μια προοδευτικότητα και σταδιακή αύξηση των επιβαρύνσεων για την αποφυγή τραυματισμών.