Συμβουλές Για Πραγματικούς Ηγέτες Εντός Γηπέδου
Η ηγεσία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον αθλητισμό. Είτε είσαι προπονητής τα τελευταία 20 χρόνια ή πρόσφατα έχεις επιλεγεί ως αρχηγός στην ομάδα σου για πρώτη φορά, η ηγεσία θα πρέπει πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο της σκέψης σου.

 

Ακόμη και οι αρχηγοί ετών βρίσκονται συνεχώς κάτω από μεγάλη πίεση, για αυτό το λόγο ένας ηγέτης είναι σημαντικό να μπορεί να διαχειρίζεται το άγχος που τον διακατέχει και να μην επιτρέπει στην υπόλοιπη ομάδα να επηρεάζεται από αυτό παρά να προσπαθεί συνεχώς να στηρίζει και να βελτιώνει την ομαδική προσπάθεια.

 

Οι έννοιες της ηγεσίας που ισχύουν για τον χώρο εργασίας μοιάζουν αρκετά με εκείνες του ποδοσφαιρικού γηπέδου και κάθε σπουδαίος ηγέτης το γνωρίζει αυτό. Παρακάτω, παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές για το τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος ένας αληθινός ηγέτης στο γήπεδο.

 

Θετικότητα


  

Μια σειρά από ήττες, ένας κρίσιμος αγώνας κυπέλλου, μια δύσκολη προπόνηση κλπ είναι όλες οι προκλήσεις που απαιτούν ισχυρή ηγεσία. Ένα τεράστιο κομμάτι της ηγεσίας είναι η θετικότητα που παραδίδεται εντός γηπέδου από τον αρχηγό και εκτός από το προπονητή. Ένας ηγέτης λοιπόν, οφείλει να διατηρήσει το ηθικό της ομάδας υψηλό ότι αρνητικό κι αν συμβεί και να το παρουσιάσει στην υπόλοιπη ομάδα ως κάτι που εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε κάτι το θετικό.

 

Επικοινωνία


  

Ως ηγέτης προπονητής, πρέπει να είσαι σε θέση να εξηγείς με σαφήνεια και συνοπτικά τι χρειάζεσαι από τους παίκτες σου. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε προσωπικό επίπεδο ή σε ολόκληρη την ομάδα. Εκεί βρίσκεται και η «κορυφαία» επικοινωνία. Η ισχυρή επικοινωνία είναι μια στέρεη βάση για όλους τους σπουδαίους προπονητές και τους επιτυχημένους ηγέτες.

 

Ανατροφοδότηση


  

Οι προπονητές και οι αρχηγοί είναι υποχρεωμένοι να καθοδηγούν με διάφορους τρόπους. Μερικοί προπονητές μπορεί να έχουν τη φιλοσοφία να μιλούν αρνητικά στους παίκτες προκειμένου να τους κρατήσουν αποφασισμένους και μερικοί να ακολουθήσουν μια πιο ήπια προσέγγιση. Όποιο στυλ επικοινωνίας κι αν επιλεχθεί πάντως, οι ηγέτες θα πρέπει πάντα να αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες για να παρέχουν χρήσιμες ανατροφοδοτήσεις στους παίκτες σχετικά με την απόδοσή τους.

 

Εφευρετικότητα


  

Ως ηγέτης, θα πρέπει να λάβεις διάφορες αποφάσεις που δεν έχουν πάντα μια σαφή απάντηση. Εάν κάτι δεν λειτουργεί καλά, θα πρέπει να είσαι ικανός να το αλλάξεις, να παρουσιάσεις νέες ιδέες στο προσκήνιο και να έχεις πίστη ότι οι αποφάσεις σου θα βοηθήσουν.

 

Τσιγαρίδας Παναγιώτης

Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών , Προπονητής Φυσικής Κατάστασης Ποδοσφαίρου