Σημαντικές Αλλαγές Προετοιμάζει Η UEFA Στο Διεθνή Χώρο Του Ποδοσφαίρου
Σε συνεχείς συσκέψεις και συζητήσεις βρίσκονται κορυφαίοι προπονητές του σύγχρονου ποδοσφαίρου στα γραφεία της UEFA, για την πιθανή κατάργηση του εκτός έδρας γκολ στις διεθνείς διοργανώσεις. Αυτό έγινε γνωστό από τον Τζόρτζιο Μαρκέτι, τον γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Μουρίνιο, Έμερι, Αντσελότι, Βενγκέρ και άλλοι, δηλώνουν πως πλέον οι ομάδες διαφέρουν από τις ομάδες των παλαιότερων χρόνων και δεν τους είναι τόσο δύσκολο να σκοράρουν σε εκτός έδρας παιχνίδια.

 

Αντίδραση Της UEFA
 

Αυτός ο κανονισμός, βρίσκεται σε ισχύ από το 1965 και θεωρείται από πολλούς ξεπερασμένος. Η UEFA από την πλευρά της, δηλώνει διαθέσιμη να επανεξετάσει μια πιθανή αλλαγή σε αυτό τον κανονισμό, οπότε δεν είναι απίθανο στο άμεσο μέλλον να γίνει η συγκεκριμένη πρόταση των προπονητών υλοποιήσιμη. Άρα, αυτό που απομένει είναι να δούμε και τις αντιδράσεις των σωματείων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτή την αλλαγή και κατά πόσο θα επηρεαστούν οι βαθμολογίες και οι προκρίσεις στις επόμενες φάσεις των διοργανώσεων.

 

Αλλαγή Στις Μεταγραφές ;
 

Άλλη μία αλλαγή που φαίνεται να συζητείται έντονα από τους ανθρώπους της UEFA, αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις των ομάδων. Είναι έντονο το ενδεχόμενο λοιπόν, να μην επιτρέπονται οι μεταγραφές μετά την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου. Έως τώρα, η ημερομηνία λήξης των μεταγραφικών κινήσεων σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα είναι η 31η Αυγούστου. Αν η συγκεκριμένη αλλαγή τεθεί σε εφαρμογή, οι ομάδες π.χ. που συμμετέχουν στην La Liga ή στην Serie A και ξεκινούν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις περίπου στα μισά του Αυγούστου, θα έχουν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερες μέρες για να διαπραγματευτούν και να αγοράσουν τους ποδοσφαιριστές που χρειάζονται για να ενισχυθούν.

 

Συμπερασματικά, αναμένουμε αρκετά σημαντικές αλλαγές στο διεθνή χώρο του ποδοσφαίρου που θα σηματοδοτήσουν ίσως μια νέα εποχή. Το θέμα είναι το πόσο αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τις ομάδες που θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτές και κατ’ επέκταση το άθλημα του ποδοσφαίρου γενικότερα. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι επιζητούν αλλαγές και βελτιώσεις που θα κάνουν το ποδόσφαιρο δικαιότερο και ταυτόχρονα πιο θεαματικό.

 

Επιμέλεια : Τσιγαρίδας Παναγιώτης
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών – Προπονητής Φυσικής Κατάστασης Ποδοσφαίρου
Συντακτική Ομάδα Athlometrix