Σέβομαι τον Διαιτητή Σημαίνει Σέβομαι το Ίδιο το Παιχνίδι
Η δουλειά του διαιτητή είναι πολύ δύσκολη. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να αποδεχτεί κάθε αθλητής που αγωνίζεται είτε σε ατομικά είτε σε ομαδικά αθλήματα και να προστατεύει με την συμπεριφορά του: α) τον εαυτό του, β) το ίδιο το άθλημα, γ) την ομάδα του,  δ) τον ίδιο τον διαιτητή, ε) την ίδια του την οικογένεια!

Και σε ποιον αθλητή δεν έχει τύχει σε έναν αγώνα, είτε επαγγελματικό είτε ερασιτεχνικό, να νιώθει πως τον αδικεί ο διαιτητής; Ποιος δεν είπε μια κουβέντα παραπάνω ή δεν απογοητεύτηκε μετά το τέλος ενός αγώνα που δε νίκησε;

 

Πάντα φταίει ο διαιτητής που έχασα!


Στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο μετά από κάθε ήττα να προσπαθούμε να αποποιηθούμε των ευθυνών μας και να ρίξουμε το φταίξιμο κάπου αλλού. Αυτό το "κάπου αλλού" μπορεί να είναι από τις καιρικές συνθήκες και τον αγωνιστικό χώρο μέχρι τις αποφάσεις του διαιτητή. Στην πραγματικότητα κατά 90% είναι οι αποφάσεις του διαιτητή που μας αδίκησαν!

Το πως αντιμετωπίζουμε τους διαιτητές σε έναν αγώνα είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα το οποίο και θα αναλύσουμε σε αυτό το άρθρο. Πριν ξεκινήσετε το διάβασμα όμως, κάντε μια παύση 10 δευτερολέπτων και αναλογιστείτε πόσο δύσκολη είναι η δουλειά αυτών των ανθρώπων!

  

Θέμα Νοοτροπίας


Πρώτο σημαντικό ζήτημα είναι η νοοτροπία που έχεις σαν αθλητής. Μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να αγωνιστείς και να κερδίσεις διασκεδάζοντας ή με σκοπό να συγκεντρώσεις τα βλέμματα πάνω σου με οποιοδήποτε κόστος; Αν επιθυμία σου είναι να ασχολείσαι με τους άλλους και οι άλλοι να ασχολούνται μαζί σου αντί να παίζεις για τη νίκη, τότε μάλλον κάτι κάνεις λάθος.

Θα πρέπει να συγκεντρώνεσαι πριν από κάθε παιχνίδι και σκοπός σου να είναι μόνον να έχεις μια καλή απόδοση και να κάνεις μια εξαιρετική προσπάθεια. Μην αναλώνεσαι σε εξωτερικούς παράγοντες του παιχνιδιού όπως είναι η εξέδρα, ή οι διαιτητές. Αν και μονο αν έχεις αυτή τη νοοτροπία θα μπορείς να προοδεύεις σε ότι άθλημα κι αν έχεις αποφασίσει να συμμετέχεις. Έτσι θα αναγνωρίζεις τα λάθη σου, έτσι θα επικεντρώνεσαι στους στόχους σου, έτσι θα βελτιώνεσαι σαν αθλητής.

 


Η Αγγλική Συνθήκη «Unlucky»!


Αξίζει να αναφέρουμε την διαφορετική νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζουν οι Άγγλοι το ποδόσφαιρο. Είναι γνωστό πως σε περίπτωση που μια ομάδα την αδικήσει ένας διαιτητής, οι οπαδοί της σχολιάζουν την κατάσταση ως «Unlucky» που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Ατυχία»! Λένε δηλαδή: «Είχαμε την ατυχία να μας αδικήσει ο διαιτητής με μια ή περισσότερες λάθος αποφάσεις». Το φταίξιμο με λίγα λόγια καταλήγει στην ατυχία να μην δεί καλά ή να μην κρίνει σωστά ο διαιτητής μια φάση. Αυτό συμβαίνει γιατί καλοπροαίρετα οι άνθρωποι θεωρούν πως κανείς διαιτητής που κάνει τη δουλειά του δεν έχει δόλο να αδικήσει κάποιον ή κάποια ομάδα.

 

Θέμα Συμπεριφοράς


Η συμπεριφορά σου ως παίκτης κατά τη διάρκεια ενός αγώνα δείχνει πολλα πράγματα τόσο για τον εαυτό σου όσο και για άλλους. Τυχαίνει η κοινωνία να κρίνει τα δημόσια πρόσωπα όπως είναι οι αθλητές μέσα από την συμπεριφορά τους. 'Ομως εκτός από τον εαυτό τους κρίνονται μαζί και άλλοι όπως η ομάδα ή ακόμη και το σπίτι τους!

Η εικόνα μας στο γήπεδο δείχνει τις αρχές με τις οποίες μας μεγάλωσαν οι γονείς μας και τη νοοτροπία μου μας έχει περάσει η ομάδα και ο προπονητής μας! Δείχνοντας ένα καλό πρόσωπο ακόμη και στις δύσκολες στιγμές, σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζεται το επίπεδο μας! Το κλειδί της επιτυχίας στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η ευγενική συμπεριφορά και ο σεβασμός προς αντιπάλους, συμπαίκτες και διαιτητές.

 

Η Ψυχολογία του Αθλητή


Ακόμη κι αν δεχτούμε πως ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του μοναδικό ή ιδιαίτερο χαρακτήρα, τα αρμνητικά ψυχολογικά του γνωρίσματα που προβάλλει στις δύσκολες καταστάσεις όπως είναι πχ. ο θυμός, η απογοήτευση, η επιθετικότητα κλπ, «γιατρεύονται». Σύμφωνα με ειδικούς αθλητικούς παιδοψυχολόγους, η ψυχολογία επιδέχεται «προπόνησης» και προετοιμάζει τον αθλητή να διαχειριστεί κάθε πιθανή κατάσταση σε έναν αγώνα. Τέτοιες στιγμές είναι αυτές που μπορεί να βγάλουν έναν άνθρωπο εκτός εαυτού. Μια από αυτές μπορεί να είναι και η απόφαση ενός διαιτητή.

Μαθαίνουμε να έχουμε αυτοσυγκράτηση, σωστή κρίση και πλήρη κατανόηση του πόσο δύσκολη δουλειά κάνει ο διαιτητής.

Επίσης είναι σημαντικό να μπορεί ένας αθλητής να μπορεί να διαχειρίζεται τα συναισθήματα του με τέτοιον τρόπο ώστε να μην επηρεάζεται η απόδοση του. Ένα λάθος σφύριγμα του διαιτητή δεν πρέπει να απογοητεύει τους παίκτες και να τους κάνει να το βάζουν κάτω. Οφείλεις να έχεις τα ψυχικά αποθέματα να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι δυναμικά ώστε να ανατρέψεις την εις βάρος σου κατάσταση.

  

Μην διαμαρτύρεσαι, δεν είναι η δουλειά σου.


Μην ξεχνάς κάτι σημαντικό. Εσύ ως αθλητής δεν είσαι ο αρμόδιος να μιλήσεις στον διαιτητή και να αμφισβητήσεις την απόφαση του την ώρα ενός αγώνα. Πόσω μάλλον όταν βρίσκεσαι εν θερμώ. Υπεύθυνος να παραπονεθεί και να εκφράσει τις όποιες ενστάσεις του ευγενικά στον «άρχων του αγώνα» είναι πρώτα από όλα ο αρχηγός της ομάδας, έπειτα ο προπονητής και στο τέλος η διοίκηση της ομάδας σου (σε πολύ ακραίες περιπτώσεις). Πάντα οι ενστάσεις πρέπει να γίνονται στα όρια του διαλόγου με την απαραίτητη ευγένεια και σεβασμό προς τη δουλειά των ανθρώπων που αγωνίζονται για να έχουν οι αθλητές ένα δίκαιο παιχνίδι.

 

Πως επηρεάζεις τις αποφάσεις του διαιτητή;


Είναι σημαντικό να θυμάσαι κάθε λεπτό πως και ο διαιτητής είναι άνθρωπος και έχει κι αυτός συναισθήματα. Άν νομίζεις πως με το να του μιλάς, να του φωνάζεις και να γκρινιάζεις σε κάθε φάση του παιχνιδιού, θα σου αποφέρει ένα καλύτερο αποτέλεσμα, τότε μάλλον είσαι γελασμένος. Αν τύχει και «πέσεις» στην εκτίμηση του διαιτητή, είναι σίγουρο πως στη συνέχεια του παιχνιδιού όχι μόνο δεν θα σε ευνοεί, αλλά θα είναι και αρνητικά προδιατεθειμένος απέναντι σου! Πρόσεχε τα όρια σου, αγωνίσου σαν να μην υπάρχει διαιτητής στο γήπεδο και απόλαυσε το παιχνίδι.

Στο τέλος είναι σίγουρο πως θα είσαι κερδισμένος και όλοι θα σε σέβονται!

 

Ασημακόπουλος Παναγιώτης

Αρχισυντάκτης Athlometrix