Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Ένας μη προβλέψιμος τραυματισμός
Ένα γκολ του Γιόχανσον ήταν αρκετό για την Εθνική Σουηδίας σε δύο ολόκληρα ενενηντάλεπτα σε αγώνες μπαράζ, για να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 και να αποκλείσει τους Ιταλούς από τον μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη. Δυστυχώς ο αμυντικός μέσος που ανήκει στην ΑΕΚ έπαθε στο 17ο λεπτό του επαναληπτικού αγώνα, έναν από τους σοβαρότερους τραυματισμούς που μπορεί να πάθει ένας αθλητής στο γόνατο, ρήξη πρόσθιων χιαστών! Ένας τραυματισμός που αναμένεται να τον αφήσει εκτός γηπέδων για τουλάχιστον 6 μήνες και σημαίνει ότι χάνει το υπόλοιπο της φετινής σεζόν.

Πρόκειται για έναν τραυματισμό ο οποίος είναι ο πλέον οδυνηρός για τους αθλητές του κορυφαίου επιπέδου και αυτό γιατί δεν υπάρχει κανένας τρόπος πρόληψης του. Μπορεί να τύχει από τον πιο αγύμναστο αθλητή μέχρι τον πιο γυμνασμένο χωρίς να είναι υπαίτιος ο ίδιος.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΡΗΞΗ ΠΡΟΣΘΙΟΥ ΧΙΑΣΤΟΥ

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους σημαντικότερους σταθεροποιητικούς μηχανισμούς της άρθρωσης του γόνατος και η αποκοπή του μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα αστάθειας, ότι δηλαδή το γόνατο “φεύγει” σε ορισμένες κινήσεις και κυρίως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι τραυματικής αιτιολογίας και συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια κάποιας αθλητικής δραστηριότητας. Η τραυματική ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδεσμου συχνά συνοδεύεται κι από άλλες κακώσεις του γόνατος όπως για παράδειγμα ρήξεις του έσω μηνίσκου ή και του έσω πλαγίου συνδέσμου, καθώς και οστεοχονδρικές βλάβες. Τη στιγμή της ρήξης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, ο αθλητής νιώθει έναν οξύ πόνο στο γόνατο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ακούγεται και ένας θόρυβος. Αμέσως μετά το γόνατο πρήζεται γιατί μαζεύει υγρό και δημιουργείται αιμάτωμα, με αποτέλεσμα η βάδιση να είναι σχεδόν αδύνατη.ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η αποκατάσταση της ρήξης του γίνεται χειρουργικά με αρθροσκόπηση του γόνατος.  Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται είναι α) από τον επιγονατιδικό τένοντα, β) συνθετικό μόσχευμα καθώς και γ) μόσχευμα από τους οπίσθιους μηριαίους (ημιτενοντώδης) που χρησιμοποιείται πιο συχνά απ’ όλα. Μετά την εμφύτευσή τους, τα μοσχεύματα σταδιακά αγγειώνονται. Τα εμφυτευόμενα μοσχεύματα αρχίζουν να γίνονται ίδια με το φυσιολογικό πρόσθιο χιαστό στους 6 μήνες, αλλά η οριστική ωρίμανση γίνεται στους 9-12 μήνες. Η χρήση τεχνητών μοσχευμάτων που δοκιμάζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες έχει πλέον εγκαταλειφθεί, γιατί έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με υψηλά ποσοστά αποτυχίας και κυρίως γιατί μπορεί να έχουν ώς αποτέλεσμα τη φλεγμονώδη αντίδραση του γόνατος, κάτι το οποίο είναι καταστρεπτικό για την άρθρωση.

 

 

ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει σταδιακή ανάκτηση του εύρους κίνησης και ενδυνάμωση του γόνατος με φυσικές και τεχνητές μεθόδους φυσικοθεραπείας. Μετά την εμφύτευσή τους, τα μοσχεύματα σταδιακά αγγειώνονται. Τα εμφυτευόμενα μοσχεύματα αρχίζουν να γίνονται ίδια με το φυσιολογικό πρόσθιο χιαστό στους 6 μήνες, αλλά η οριστική ωρίμανση γίνεται στους 9-12 μήνες. Βέβαια οι επαγγελματίες αθλητές με τη σωστή αποθεραπεία μπορούν να μπούν σε εντατικούς αγωνιστικούς ρυθμούς από τους 6 κιόλας μήνες. 

Η Athlometrix μέσα από το σύνολο των γενικών αθλητικών μετρήσεων που προσφέρει στους αθλητές της, έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει και σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιες πιθανές αιτίες τραυματισμών. Φυσικά και η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν συγκαταλέγεται μέσα σε αυτούς γιατί όπως είπαμε δεν προλαμβάνεται, όμως οι σωματομετρικές και οι φυσιομετρικές μετρήσεις της εταιρίας είναι ικανές να υποδείξουν στους αθλητές ορισμένες σωματικές δυσμορφίες, ή φυσικές τους αδυναμίες στις οποίες μπορούν να δουλέψουν και να βελτιωθούν.

 

SOMATOMETRIX

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος και το Ποσοστό λίπους επι τις % στον οργανισμό μπορούν να βοηθήσουν για την πρόληψη της παχυσαρκίας και κατ' επέκταση την πρόληψη άλλων καρδιαναπνευστικών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν στο μέλλον. Για παράδειγμα η αυξημένη λιποσυσσώρευση στο άνω μέρος του σώματος των αθλητών μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες καρδιακες βλάβες.

Το μήκος έκτασης χεριών, το μήκος κορμού, το ύψος του αναστήματος, οι περίμετροι ισχύων μέσης και μηρού, και οι αναλογίες όλων αυτών μπορούν να προαναγγείλουν οποιαδήποτε  δυσπλασία στο ανθρώπινο σώμα.

Η μέτρηση της ευλυγισίας μπορεί να οδηγήσει στην πρόληψη ενός πιθανού τραυματισμού των κοιλιακών μυών αλλά και των οπίσθιων μηριαίων.

 

PHYSIOMETRIX

Άλμα χωρίς φόρα (απόσταση): Η  δοκιμασία άλματος με τα δύο πόδια σε απόσταση χρησιμοποιείται για να εκτιμηθούν παράγοντες όπως η μυϊκή ισχύς , ο νευρομυικός έλεγχος, η ισορροπία, ο συντονισμός  και η λειτουργική κινητικότητα. Επίσης η δοκιμασία αυτή αποτελεί σημαντική μέτρηση  για τον ποσοτικό προσδιορισμό  της απόδοσης του γόνατος σε σχέση με συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες.

Δοκιμασία μυϊκής αντοχής των κοιλιακών: Οι δυνατοί  κοιλιακοί αποτελούν έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχημένη και ασφαλή συμμετοχή  των αθλητών σε όλα τα αθλήματα. Είναι πολύ χρήσιμο λοιπόν να γίνεται μια δοκιμασία αξιολόγησης της κατάστασης των κοιλιακών.

Δείκτες συγκέντρωσης ενέργειας ποδιών: Καταγράφεται η ικανότητα του ατόμου ή μή, να συγκεντρώνει ποσότητα ενέργειας για την μέγιστη δυνατή κινητική λειτουργία και κινητικό έλεγχο των κάτω άκρων που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση αθλητικών και μη δραστηριοτήτων.

Αντίδραση χεριών/ποδιών: Η καταγραφή των αντανακλαστικών των αθλητών και ο χρόνος αντίδρασης τόσο για τα άνω όσο και για τα κάτω άκρα μπορεί να προβάλλει την ικανότητα του παιδιού για τον έλεγχο του σώματος του και το κατα πόσο ο εγκέφαλος του λαμβάνει τα εξωτερικά ερεθίσματα.

Τέλος, η μέτρηση της αντοχής με το Yo Yo test, καταγράφει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα αντοχής του εκάστοτε αθλητή, την μέγιστη καρδιακή συχνότητα του αλλά και τη μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου που επιτυγχάνεται στο σώμα του κατα τη διάρκεια της αθλητικής του δραστηριότητας. Τρείς σημαντικότατες μετρήσεις που μπορεί να αποδειχθούν και ώς δείκτης πρόληψης σοβαρών καρδιαναπνευστικών προβλημάτων όπως είναι πχ η καρδιακή ανεπάρκεια, η συσσωρευμένη κόπωση κ.α.

 

PSYCHOMETRIX

Φυσικά στην πρόληψη σημαντικών ψυχικών προβλημάτων βοηθάει και το ψυχομετρικό τέστ στο οποίο υποβάλλονται οι αθλητές κατά την είσοδο τους στην Athlometrix. Η απόσπαση προσοχής, η βίαιη συμπεριφορά, τα συμπτώματα κατάθλιψης, η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές, η επικοινωνία και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι μερικά απο τα χαρακτηριστικά ψυχολογικά συμπτώματα που μπορεί να απασχολούν έναν νέο και να επηρεάζουν την απόδοση του κατά την αγωνιστική του δραστηριότητα. Με τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων οι γονείς έχουν τη δυνατότητα εφόσον διακρίνουν κάτι επιλήψιμο να απευθυνθούν σε ειδικούς ανθρώπους οι οποίοι θα βοηθήσουν στην διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών τους  και θα τους βοηθήσουν κατα την ανάπτυξη της ψυχικής τους κατάστασης.