"Ποδαράκια": Πως συμβάλλουν στη βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης;

Τι είναι η τεχνική;


Τεχνική είναι η ικανότητα του παίκτη να μπορεί να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του. Αυτό συνήθως κάτω από την πίεση του αντιπάλου, του χρόνου, και του χώρου. Η βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης απαιτεί αρκετή προπόνηση κυρίως σε αναπτυξιακές ηλικίες. Πολλές φορές η άσκηση που χρησιμοποιείται από πολλούς προπονητές είναι τα ποδαράκια.

H τεχνική ενός παίκτη μπορεί να αλλάξει λόγω κούρασης ή σε συνθήκες πίεσης. Ανάλογα βέβαια και με το επίπεδο του αντιπάλου το οποίο μπορεί να δημιουργήσει άγχος, όταν ένα παιχνίδι είναι μεγάλης σημασίας. Ωστόσο, το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Η καλή τεχνική απαιτεί εξαιρετική δουλειά. Η προπόνηση τεχνικής αρχίζει νωρίς, από τότε που το παιδί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με την μπάλα και γενικά με το ποδόσφαιρο. Η αρχή γίνεται με ατομική προπόνηση τεχνικής. Βελτίωση δηλαδή της επιδεξιότητας με πολυσύνθετες ασκήσεις τεχνικής-skills. Κάθε παίκτης θα πρέπει να έχει μία μπάλα, ώστε να αρχίζει να εκπαιδεύεται πάνω στην επιδεξιότητα. Έτσι ο παίκτης αρχίζει να μαθαίνει να ελέγχει την μπάλα και το σώμα του.

 

"Ποδαράκια"


Όπως αναφέραμε μια άσκηση που βοηθάει στην βελτίωση της τεχνικής κατάρτισης είναι τα ποδαράκια. Οι προπονητές χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη άσκηση στους μικρούς αθλητές . Ο καθένας έχει από μία μπάλα. Ο παίκτης πρέπει να έχει καλή αίσθηση του χώρου, να είναι ήρεμος κατά την εκτέλεση της άσκησης και να βάζει έναν στόχο.

Σηκώνοντας τη μπάλα με το πάνω μέρος του ποδιού ο αθλητής πρέπει να κρατήσει την μπάλα στον αέρα. Με τον δικό του ρυθμό την μεταφέρει από το αριστερό πόδι στο δεξί. Η μπάλα δε θα πρέπει να περνάει το ύψος της λεκάνης. Αρχικά μπορούμε να δώσουμε την εντολή στο παιδί να δοκιμάσει μόνο με το δεξί πόδι και στη συνέχεια μόνο με το αριστερό. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να δούμε την ικανότητά του σε κάθε πόδι. Κατά την εκτέλεση της άσκησης θα πρέπει ο παίκτης να βρει τον κατάλληλο ρυθμό ώστε να μεταφέρεται σωστά η μπάλα και να διατηρεί τον έλεγχο της. Η ίδια άσκηση μπορεί να πραγματοποιηθεί και με περισσότερους παίκτες. Μόνη προϋπόθεση είναι να υπάρχει η απαραίτητη απόσταση μεταξύ τους. 

Εκτός από την παραπάνω άσκηση που βελτιώνει την τεχνική του αθλητή υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να φτάσει η τεχνική σε ένα επιθυμητό επίπεδο. Στις μικρές ηλικίες η προπόνηση θα πρέπει να γίνεται με την σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή και με την σωστή συμπεριφορά. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης της τεχνικής, σίγουρα γίνονται λάθη, ωστόσο, ο προπονητής πρέπει  να επιμείνει μέχρι να αρχίσει το παιδί να βελτιώνεται. Αυτό πρέπει πάντα να γίνεται με τρόπο θετικό και με ενθάρρυνση, ώστε να μην απογοητεύεται το παιδί. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ηρεμία, σταθερές κατευθύνσεις και ξεκάθαρος στόχος, χωρίς πίεση. Οι απότομες, ειδικά αρνητικές διορθώσεις τρομάζουν τα παιδιά, σπαταλούν χρόνο από την προπόνηση και παρακωλύουν το παιχνίδι.

Η τεχνική παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική βελτίωση ενός αθλητή. Η προπόνηση και η σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή είναι μονόδρομος για αυτό το σκοπό, ειδικά στην περίπτωση που κάποιος στοχεύει σε υψηλό επίπεδο.

 

Επιμέλεια

Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix