Πυγμαχία Και Kick Boxing: 2 Ενδιαφέρουσες Πολεμικές Τέχνες
Οι πολεμικές τέχνες είναι από την κοινή γνώμη παρεξηγημένα αθλήματα καθώς οι περισσότεροι γονείς φοβούνται για την σωματική ακεραιότητα του παιδιού τους. Μία πολεμική τέχνη καλλιεργεί τη πειθαρχία του παιδιού, αναπτύσσει την αυτοπεποίθηση του, μαθαίνει τις δυνάμεις του και τα όρια του και μπορεί να το βοηθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Δύο από τις πιο δημοφιλέστερες πολεμικές τέχνες είναι η πυγμαχία και το kick box.

Η τεχνογνωσία της Πυγμαχίας και του kick boxing  μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική. Οι μικροί σας μπόμπιρες εξελίσσονται σε μαχητές  με πολλά  όπλα  και στρατηγικές προς  χρήση εάν δεχθούν επίθεση. Πλέον το παιδί υπερασπίζεται τον εαυτό του και διώχνει τους φόβους του. Και οι δύο περιλαμβάνουν στις προπονήσεις τους  αυστηρή σωματική άσκηση ώστε να κάνουν τις επιθέσεις τους  ισχυρότερες  και ενισχύουν την σωματική τους άμυνα.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της αμυντικής τακτικής εκπαιδευσης είναι πως οι πυγμάχοι  και  οι kick boxers δέχονται χτυπήματα στην προπόνηση τους . Αυτό σημαίνει ότι τα χτυπήματα που τυχόν θα δεχτούν σε μια μάχη δεν θα τους  πανικοβάλλουν και θα τους βρούν έτοιμους να αντιδράσουν.

 

Kick boxing 


Image result for ζαμπιδης

 

Το κύριο πλεονέκτημα kick boxing έναντι της  πυγμαχίας (boxing)  είναι το φάσμα των όπλων που μαθαίνει ο αθλητής πως διαθέτει. Οι  Kick boxers  εκπαιδεύονται  στα χέρια, στα πόδια τους, τους αγκώνες  και τα γόνατα ως όπλα.  Υπάρχει τεράστια ποικιλία στις κινήσεις του σώματος και στην τεχνική χτυπήματος ή απόκρουσης ενός αντιπάλου. Ταυτόχρονα το Kick Boxing προσφέρει στον αθλητή αερόβια άσκηση, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση του καρδιοαναπνευστικού του συστήματος και στη βελτίωση της αντοχής του.

 

 Πυγμαχία (Boxing) 


Image result for boxing

 

Ενώ το kick boxing διδάσκει μια σειρά από όπλα, η  πυγμαχία ειδικεύεται σε ένα πράγμα και ένα πράγμα μόνο: γροθιές. Οι πυγμάχοι τείνουν επίσης να είναι ταχύτεροι από ότι οι kick boxers, λόγω της ανάγκης  για προστασία έναντι των αστραπιαίων  χτυπημάτων  των αντιπάλων πυγμάχων. Στην περίπτωση του κλασικού box ο αθλητής «χτίζει» το σώμα του περισσότερο από τη μέση και πάνω, καθώς είναι αναγκασμένος να δουλεύει λόγω της φύσης του αθλήματος, περισσότερο την πλάτη και τα χέρια, παρά τα πόδια και τη μέση σε σχέση με το kick box. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα πως η πυγμαχία υστερεί καθώς προσφέρει άλλα πλεονεκτήματα. Απαιτεί περισσότερη δύναμη στα χτυπήματα ενώ ο αθλητής δουλεύει περισσότερο τα αντανακλαστικά του.

 

Συμπερασματικά δεν μπορεί κάποιος να καταλήξει για το ποιά  πολεμική τέχνη είναι καλύτερη. Οι διαφορές έγκειται στον καλύτερο δάσκαλο, την καλύτερη  προπόνηση, και εν κατακλείδι στον καλύτερο αθλητή. Ένας αφοσιωμένος, ταλαντούχος kick boxer με εξειδικευμένο προπονητή θα κερδίσει ένα μέτριο ή χωρίς κίνητρο  πυγμάχο, και το αντίστροφο!

 

Επομένως και οι δύο παραπάνω πολεμικές τέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εκγύμναση του σώματος και παράλληλα στη πνευματική ανάπτυξη και είναι στην κρίση του εκάστοτε ατόμου το ποιό απο τα δύο θα προτιμήσει.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix