Πρώτες Βοήθειες Για Τραυματισμούς Στο Κεφάλι
Κανείς δεν αμφισβητεί στις μέρες μας ότι πρέπει να υπάρχει στην διάρκεια αγώνων ένα άτομο με κατάλληλη εκπαίδευση για παροχή πρώτων βοηθειών σε αγωνιζόμενους. Η ομάδα υγειονομικής κάλυψης ιδανικά θα πρέπει αποτελείται από ιατρό, φυσιοθεραπευτή ή νοσηλευτή και διασώστη. Και αυτό γιατί για την τοποθέτηση του αυχενικού κολάρου για παράδειγμα, απαιτούνται τουλάχιστον δυο εκπαιδευμένα άτομα. Επίσης όλα τα γήπεδα πρέπει να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας για τη διεξαγωγή προπονήσεων και αγώνων όπως είναι για παράδειγμα η υποχρεωτική δυνατότητα εισόδου ασθενοφόρου στον αγωνιστικό χώρο.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν συνήθως μετά απο συγκρούσεις των αθλητών μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι τα αθλήματα με τις περισσότερες σωματικές επαφές εμφανίζουν και τους περισσότερους τραυματισμούς. Αυτά είναι κατά σειρά: τo ράγκμπι, το χόκει επι πάγου, το χαντμπολ, το μπάσκετ το ποδόσφαιρο και έπονται τα υπόλοιπα.

Fyssas

 

Πιο συγκεκριμένα, συγκρούσεις αθλητών με επαφή στο κεφάλι είναι οι πιο επώδυνες και ταυτοχρόνως επικίνδυνες ακόμη και για τη ζωή τους. Γι αυτό το λόγo όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι απαραίτητη η παρουσία ανθρώπου που να γνωρίζει τους κανόνες πρώτων βοηθειών στο γήπεδο.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τραυματισμοί που χρήζουν πρώτων βοηθειών είναι οι εξής:

 

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ


Είναι σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αιφνίδια εμφάνιση:

  • Άπνοιας

  • Ασφυγμίας

  • Απώλειας συνείδησης


Γενικότερα το άτομο εμφανίζει την εικόνα του νεκρού. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται είναι η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ (ΚΑΡΠΑ):

  • Είναι ο συνδυασμός τεχνητής αναπνοής και μαλάξεων της καρδιάς, που εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής

  • Είναι η υποστήριξη της αναπνοής και της κυκλοφορίας, που αποσκοπεί στην προσφορά οξυγόνου κυρίως στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέχρι να εφαρμοστεί η προχωρημένη καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση

  • Εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις αιφνίδιου θανάτουΛΙΠΟΘΥΜΙΑ


Είναι η παροδική απώλεια των αισθήσεων λόγω μειωμένης αιμάτωσης του εγκεφάλου. Ο αθλητής:

  • Δεν επικοινωνεί με το περιβάλλον

  • Διατηρεί την αναπνοή και την καρδιακή του λειτουργία.

  • Αντιδρά στα επώδυνα ερεθίσματαΚΑΤΑΠΛΗΞΙΑ (SHOCK)


Είναι η κατάσταση εκείνη του οργανισμού, στην οποία είναι ελαττωμένη η επιστροφή του αίματος στην καρδιά και η ροή του αίματος προς τους ιστούς έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να δημιουργούνται συνθήκες κακής οξυγόνωσης (υποξία) των ιστών.

 

injury neck

 

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να δωθούν στους αθλητές πρώτες βοήθειες ενώ εκείνοι τοποθετούνται σε θέση ανάνηψης.

Θέση Ανάνηψης Αθλητή: Είναι ο τρόπος που τοποθετούμε τον αθλητή όταν έχει απώλεια συνείδησης. Από την ύπτια θέση τοποθετούμε τον ασθενή σε πλάγια θέση με επιδέξιες κινήσεις από το δεξί του μέρος

Πριν μετακινηθεί ο αθλητής, πρέπει να αφαιρεθούν γυαλιά και άλλα αντικείμενα που βρίσκονται στο σώμα του ή στα ενδύματα του και μπορεί να εμποδίζουν τις κινήσεις ή να επιβαρύνουν την κατάσταση του.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix