Πρώτη Επαφή - Ίσως η Σημαντικότερη Δεξιότητα στο Ποδόσφαιρο
Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου, οι περισσότεροι παίκτες είναι περιορισμένοι σε μια συγκεκριμένη θέση. Είναι σημαντικό λοιπόν να αξιοποιείται στο έπακρο κάθε ευκαιρία την ώρα του παιχνιδιού. Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθούμε στην πρώτη επαφή στο άθλημα του ποδοσφαίρου.

 

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η πρώτη επαφή στο ποδόσφαιρο;


Η συγκεκριμένη ικανότητα χρειάζεται υψηλή τεχνική κατάρτιση, καλή αίσθηση του χώρου αλλά και ταχύτητα κατά την εκτέλεση. Κάνοντας μία σωστή πρώτη επαφή την ώρα ενός αγώνα ο παίκτης μπορεί να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας και να βελτιώσει την ταχύτητα του παιχνιδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες στην αντίπαλη εστία.

Η δεξιότητα της πρώτης επαφής μπορεί να βελτιωθεί με την προπόνηση πάνω στον τομέα της τεχνικής. Αυτό γίνεται κυρίως στις αναπτυξιακές ηλικίες και με την σωστή καθοδήγηση από τον προπονητή. Κάποιες από τις οδηγίες που πρέπει να δίνει ο προπονητής είναι οι παρακάτω:

 • Η θέση που πρέπει να έχει ο παίκτης την στιγμή που υποδέχεται την μπάλα

 • Με πιο πόδι να την σταματήσει

 • Πώς να γυρίσει το σώμα του


Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την τοποθέτηση των παικτών στον αγωνιστικό χώρο. Οι παίκτες που υποδέχονται την μπάλα θα πρέπει να βρίσκονται μακριά από την πίεση του παιχνιδιού. Οι υπόλοιποι παίκτες να έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για την μεταβίβαση της μπάλας. Πολλές φορές μια αλλαγή πάσας μακριά από την πίεση του αντιπάλου μπορεί να  δώσει μεγαλύτερη διάρκεια στη ροή του παιχνιδιού.

 

Ερωτήματα που Γεννιούνται • Που θέλω να δώσω πάσα;

 • Πως πρέπει να υποδεχτώ την μπάλα;

 • Προς τα που θέλω να κινηθώ;

 • Χρειάζεται να αλλάξω το σημείο επίθεσης;


Κατάλληλη Θέση του Παίκτη κατά την Πρώτη Επαφή • Τα πόδια βρίσκονται ανοιχτά, ελαφρώς λυγισμένα

 • Όταν ο παίκτης βρίσκεται στην αριστερή πλευρά υποδέχεται την μπάλα με το αριστερό πόδι και στην συνέχεια συνεχίζει με τον έλεγχο της μπάλας στο δεξί. Αντίστοιχα  και από την δεξιά πλευρά

 • Αν ο ποδοσφαιριστής υποδεχτεί την μπάλα από την μέση του σώματος και πάνω τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τον μηρό του και στην συνέχεια να την σταματήσει με το εσωτερικό του ποδιού.

 • Ο παίκτης θα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα αφού υπάρχουν πολλές πιθανότητες να είναι σε πλεονεκτική θέση για γκολ.


Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε πως η πρώτη επαφή είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εκπαίδευση και προπόνηση σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση και την ηρεμία του χρόνου εκτέλεσης.

Αυτό το στύλ παιχνιδιού με τις αλλεπάλληλες κοντές πάσες, συχνά με μια επαφή, το λεγόμενο «Τικι Τακα» υιοθέτησε η Μπαρτσελόνα στη χρυσή της 10ετία (2006-2016) όταν έφτασε να κατακτήσει τα πάντα. 

Επιμέλεια: Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix