Προπονητές Και Άγχος Δύο Συνδεδεμένες Έννοιες
Είναι σημαντικό για τους προπονητές να βρουν υγιείς τρόπους για να αντιμετωπίσουν το άγχος προκειμένου να παραμείνουν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να προπονήσουν τους παίκτες τους. Οι προπονητές πρέπει να θυμούνται να διατηρούν σχέσεις έξω από τον αθλητικό κόσμο ως υπενθύμιση ότι υπάρχει και ζωή εκτός από το coaching. Είτε πρόκειται για μια απλή τηλεφωνική κλήση, κάποιες βαθιές ασκήσεις αναπνοής, είτε για να δουν έναν σύμβουλο, οφείλουν να αφιερώνουν χρόνο για να μπορούν να διαχειριστούν αγχωτικά γεγονότα ή καταστάσεις πίεσης. Όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του άγχους, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε προπονητής. Εξάλλου μην ξεχνάμε ότι το άγχος είναι κι αυτό ένα στοιχείο του ανθρώπινου χαρακτήρα, το οποίο μετριέται και βελτιώνεται με την αντίστοιχη ψυχολογική προπόνηση.

ancelotti Wenger

 

10 Τεχνικές διαχείρισης άγχους για προπονητές αθλητισμού


 

 1. Κάντε Διαλείμματα


Για να αποφύγετε την εξάντληση, είναι σημαντικό να θυμάστε να απομακρύνεστε από το παιχνίδι. Αυτό μπορεί να πάρει διάφορες μορφές από ένα γρήγορο διάλειμμα 15 λεπτών ή έναν πραγματικό χρόνο διακοπών, ανάλογα με την κατάσταση. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

Αφήστε το γραφείο και κάντε μια βόλτα ώστε να ξεκουράσετε το μυαλό σας.

Η άσκηση είναι ένας τρόπος για να ανακουφίσει το άγχος της εργασίας.

Μην παραμελείτε τις παρατεταμένες διακοπές πριν ή μετά από μια σεζόν με φίλους ή οικογένεια ώστε να βεβαιωθείτε ότι το μυαλό είναι φρέσκο ​​για ένα νέο έτος.

Μετά από ένα διάλειμμα, οι προπονητές επιστρέφουν στο πεδίο με καθαρό σχιστόλιθο και μια νέα σειρά από μάτια. Οι προπονητές δεν είναι μόνο χαλαροί, αλλά έχουν την ενέργεια να αντιμετωπίσουν τους πονοκεφάλους που έρχονται με προγύμναση. Αυτή η τακτική μπορεί ακόμη και να τους επιτρέψει να καταλάβουν τη λύση σε αυτό το επίμονο πρόβλημα.

 1. Κρατήστε ένα Ρεαλιστικό Πρόγραμμα


Η τήρηση ενός χρονοδιαγράμματος είναι σημαντική σε κάθε κλάδο, ιδιαίτερα στον αθλητισμό. Οι προπονητές μπορούν να γίνουν τόσο απασχολημένοι που δεν θα θυμούνται τι ήταν στη λίστα των υποχρεώσεών τους  αν δεν το έχουν καταγράψει. Για να διατηρήσετε ένα οργανωμένο πρόγραμμα, επενδύστε σε έναν προγραμματιστή με πολλές χρονοθυρίδες για προσεκτικό προγραμματισμό και χώρο στα περιθώρια για να κάνετε σημειώσεις σχετικά με ορισμένα καθήκοντα. Αυτή η υποτυπώδης οργάνωση θα σας ανακουφίσει καθώς θα μπούν όλες οι υποχρεώσεις σας σε μια σειρά και ένα ένα τα θέματα σας θα λύνονται.

 1. Αναθέστε καθήκοντα


Ένας άλλος τρόπος να παραμείνετε οργανωμένοι και να ανακουφίσετε κάποιο μέρος του φόρτου εργασίας σας είναι να μεταβιβάσετε καθήκοντα στους βοηθούς προπονητών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει ένα προπονητικό προσωπικό. Θυμηθείτε ότι οι βοηθοί προπονητές μπορούν να χειριστούν εργασίες όπως τηλεφωνήματα σε άλλες ομάδες, διοίκηση, παίκτες κλπ. Επιτρέψτε τους να βοηθήσουν στο σχεδιασμό του δρομολογίου για ένα επερχόμενο οδικό ταξίδι ή να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με ένα συγκεκριμένο υποσύνολο της ομάδας. Με την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους γύρω σας μπορείτε να να μειώσετε σημαντικά τα επίπεδα του στρες.

 1. Δώστε χρόνο για προσωπική άσκηση


Ενώ οι προπονητές ξοδεύουν όλη την ημέρα τους αθλητές σε φυσική μορφή, μπορεί να είναι δύσκολο να θυμηθείτε να αφιερώσετε χρόνο για να παραμείνετε σε φόρμα οι ίδιοι. Πολλοί προπονητές ήταν κάποτε ανταγωνιστικοί αθλητές και γνώριζαν πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις σε φόρμα. Υπάρχουν πολλά κίνητρα ώστε να μη σταματήσετε να γυμνάζεστε οι ίδιοι:

 • Βελτίωση της εμπιστοσύνης, της αυτοεκτίμησης και της εικόνας του σώματος.

 • Ο καθορισμός ενός καλού παραδείγματος για τους αθλητές που αποδεικνύει τη δέσμευση για τον αθλητισμό και την υγεία είναι δια βίου.

 • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.

 • Η απελευθέρωση των ενδορφινών κατά την άσκηση κρατά τους ανθρώπους ευτυχισμένους ενώ χαλαρώνει τους μύες για να ανακουφίσει το άγχος και την απογοήτευση. 1. Δώστε μια ευκαιρία στην τεχνική αναπνοής


Όταν πρόκειται για τεχνικές αναπνοής, είναι σημαντικό να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε βαθιά. Οι τεχνικές αναπνοής έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα που έχουν βοηθήσει όλους, συμπεριλαμβανομένων των προπονητών, να διαχειριστούν το άγχος. Η αναπνοή επιτρέπει βαθιά τη μέγιστη επέκταση και τον αποπληθωρισμό. Αυτό βοηθά στην τάνυση και την απελευθέρωση των μυών που συνήθως χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν άγχος. Καθώς οι ίνες κινούνται η μία επάνω στην άλλη, ουσίες όπως το γαλακτικό οξύ απελευθερώνονται από τους μύες και βοηθούν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Αυτό απελευθερώνει ορμόνες που δημιουργούν ευτυχία και ανακουφίζουν από το άγχος. Μετά από λίγες αναπνοές, θα επιβραδύνει ο καρδιακός ρυθμός και θα διαλυθεί το άγχος.

 1. Περάστε χρόνο με την οικογένεια σας και τους φίλους σας


Σχεδόν κάθε άθλημα έχει παιχνίδια κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων και προπονήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό το απασχολημένο πρόγραμμα μπορεί εύκολα να σας κάνει να χάσετε την επαφή με την οικογένεια και τους φίλους. Οι οικογενειακές στιγμές και οι αναμνήσεις του χρόνου που περνάτε με αυτούς τους ανθρώπους μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στην ανακούφιση του στρες. Στην πραγματικότητα, αυτοί οι φίλοι, είτε στον κόσμο του αθλητισμού είτε έξω από τη βιομηχανία, είναι σπουδαίοι άνθρωποι για να εξαπολύσουν απογοητεύσεις. Μπορούν ακόμη και να φέρουν νέες προοπτικές στο επάγγελμα του προπονητή. Η οικογένεια και οι φίλοι κάνουν επίσης μια μεγάλη αντίθετη ισορροπία σε μια επαγγελματική σταδιοδρομία γιατί όπως λέγαν οι αρχαίο ημών πρόγονοι... «Πάν μέτρον άριστον».

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μείνει σε επαφή με εκείνους που έχουν μεγαλύτερη σημασία για εσας.

  1. Συνεχίστε με τα χόμπι σας


Μπορεί να είστε προπονητής ή γυμναστής σε έναν σύλλογο και τα ενδιαφέροντα σας να έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό, αυτό δε σημαίνει όμως ότι σας κάνει καλό στον ελεύθερο χρόνο σας να ασχολείστε μόνο με την προγύμναση σας. Θα πρέπει να βρείτε τρόπους το μυαλό σας να ξεφεύγει απο ότι έχει να κάνει με το γήπεδο με διάφορα άλλα χόμπι. Για παράδειγμα:

 • Ξυλουργική, σιδηρουργική, τεχνολογία ή άλλα έργα οικιακής βελτίωσης.

 • Παρακολουθώντας μια διάσημη τηλεοπτική σειρά για να δημιουργήσετε ένα άλλο θέμα συνομιλίας με άλλους προπονητές, αθλητές, φίλους και οικογένεια.

 • Κάνοντας ταξίδια

 • Παίζοντας άλλα παιχνίδια ώστε να ξεχνιέστε όπως πχ μπιλιάρδο, πινγκ πονγκ, νταρτς, επιτραπέζια κλπ.


Τα χόμπι είναι ένας σημαντικός τρόπος να εστιάσετε σε κάτι διαφορετικό από τον αθλητισμό και να δώσετε στο μυαλό ένα διάλειμμα.

 1. Εάν χρειάζεται, δείτε έναν σύμβουλο


Εάν παρατηρείτε στον εαυτό σας αυξημένα τα επίπεδα του άγχους και του στρες, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Οι επαγγελματίες επιστήμονες έχουν φανταστικές ιδέες για τη διαχείριση του άγχους. Έχουν περάσει πολλά χρόνια στο σχολείο μελετώντας τις τελευταίες τεχνικές διαχείρισης του στρες και έρχονται σε συνεδρίες οπλισμένες με την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να σώσουν ενδεχομένως τη σταδιοδρομία και τις σχέσεις σας. Επομένως μην παραμελείτε την ύπαρξη του προβλήματος για χάρη του εγωισμού σας και ρωτήστε τουλάχιστον για να μάθετε ορισμένες τεχνικές αντιμετώπισης.

 1. Μείνετε θετικοί


Η σκέψη θετικών σκέψεων είναι σημαντική για το άγχος, επειδή οι άνθρωποι συχνά ανησυχούν εάν αισθάνονται ότι εκτελούν άσχημα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να βλέπετε τα προβλήματα ως "προκλήσεις" ή ευκαιρίες για βελτίωση. Αυτό αποτελεί ένα καλό παράδειγμα και για τους παίκτες για το πώς να χειριστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη ζωή τους. Επιπλέον, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε θετική νοοτροπία για τους παίκτες και να ενθαρρύνει την επιτυχία για όλη την ομάδα.

 1. Γνωρίστε την ομάδα σας προσωπικά


Μπορεί να είναι δελεαστικό να βλέπετε την ομάδα ως μοναδική οντότητα, αλλά να θυμάστε ότι αποτελείται από μεμονωμένους ανθρώπους με μεμονωμένες ιστορίες και προσωπικότητες. Η γνωριμία των παικτών εκτός των προπονήσεων και των παιχνιδιών μπορεί να είναι τόσο εύκολη με τη διοργάνωση ομαδικών γευμάτων είτε σε εστιατόρια είτε στο σπίτι κάποιου. Προσπαθήστε να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τους παίκτες σε κάθε ευκαιρία και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Η εύρεση ενός τρόπου να μιλήσετε στους παίκτες σχετικά με θέματα εκτός του αθλητισμού θα κρατάει την ατμόσφαιρα χαλαρή και τις σχέσεις σας πιο ζεστές.

Η διαχείριση του άγχους είναι σημαντική για τη διατήρηση του ομαδικού πνεύματος και της προσωπικής ζωής εκτός εργασίας.

 

Επιμέλεια: Παπάζογλου Φίλιππος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix