Προπόνηση στην Άμμο: Ποιες οι Δραστηριότητες και Ποια τα Πλεονεκτήματα
Στις μέρες μας παρατηρούνται νέες μέθοδοι γυμναστικής, διαφορετικές προπονήσεις με καινοτόμα και πρωτότυπα προγράμματα.  Τις καλοκαιρινές μέρες που η θερμοκρασία ανεβαίνει στο κόκκινο, η προπόνηση στο γυμναστήριο αποτελεί την τελευταία σκέψη όλων. Η παραλία αποτελεί μονόδρομο, όχι μόνο για ένα κολύμπι.

 

Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φυσικό χώρο εναλλακτικής άσκησης και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει;


Η παραλία έχει συνδεθεί με την ηλιοθεραπεία, την καλοπέραση και φυσικά με το παιχνίδι μέσα και έξω από την θάλασσα.  Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία από δραστηριότητες οι οποίες πραγματικά ωφελούν. Παρακάτω θα βρεις μια σειρά από δυνατές επιλογές οι οποίες μπορούν να σε κρατήσουν σε φόρμα ολόκληρο το καλοκαίρι.

ρακετεσ

 

Δραστηριότητες στην παραλία


Ρακέτες


Οι γνωστές σε όλους ρακέτες θα σε βοηθήσουν να χτίσεις ένα τέλειο σώμα για όλο το καλοκαίρι. Δεν είναι ένα σπορ που αποτελεί απλά μια μόδα της εποχής. Η παραλλαγή του τένις στη παραλία μπορεί να δώσει πραγματικά υψηλό κίνητρο βελτίωσης στο σώμα. Αερόβια άσκηση υψηλής ποιότητας με πολλά εκρηκτικά διαλείμματα. Εκτός από την καρδιά μας ενισχύουμε αρκετά τους δελτοειδείς, τους θωρακικούς, τους τρικέφαλους αλλά και τους γλουτιαίους. Μία χρήσιμη συμβουλή που θα βοηθήσει τους αρχάριους είναι να ξεκινήσουν με χαμηλή ένταση και να αυξάνουν προοδευτικά. Με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν οι πιθανοί τραυματισμοί.

 

Κολύμπι

Άλλο ένα σπορ για προπόνηση στην παραλία είναι το κολύμπι το οποίο αποτελεί την κορυφαία αερόβια δραστηριότητα γυμνάζοντας όλο το σώμα. Η κολύμβηση δεν αφήνει αδιάφορη καμία μυϊκή ομάδα ενώ  μεγαλύτερη επιβάρυνση δέχονται οι μύες του κορμού με πρωταγωνιστές τους δελτοειδείς και τους τρικέφαλους. Το μυστικό στη συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι ο ρυθμός. Προσπαθήστε να κολυμπήσετε αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε να πολλαπλασιάσετε τα οφέλη της δραστηριότητας. Η κολύμβηση δεν έχει κανένα απολύτως μειονέκτημα. Μία απαραίτητη συμβουλή για το κολύμπι είναι να μην ξεκινάμε ποτέ έχοντας γεμάτο στομάχι καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία.

 

Τρέξιμο στην άμμο

Ένα σπόρ όχι απαραίτητα καλοκαιρινό είναι το τρέξιμο στην άμμο το οποίο έχει μεγαλύτερα οφέλη με γυμνό πόδι.  Η διαφορά ανάμεσα στο διάδρομο και στο τρέξιμο στην παραλία είναι η επιπλέον αντίσταση που οφείλεται στην ιδιαιτερότητα του εδάφους. Πρόκειται για μία καθαρά αερόβια άσκηση. Ο ασκούμενος  προπονεί το καρδιαγγειακό του σύστημα. Ωφελεί ακόμα και την ιδιοδεκτικότητά του, λόγω αυτής της ανισορροπίας που προσφέρει το έδαφος.

 

Beach volley και beach soccer

Φυσικά δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε 2 ομαδικά σπορ στην άμμο όπως το beach volley και το beach soccer. To volley γυμνάζει όλο το σώμα και ιδιαίτερα τα χέρια και τους τετρακέφαλους. Παράλληλα, η μεγάλη διάρκεια του παιχνιδιού δίνει σοβαρό κίνητρο βελτίωσης της συνολικής αερόβιας ικανότητας. Το beach soccer αλλά και το volley με τα πόδια είναι η ιδανική γυμναστική για τα πόδια. Λόγω της υψηλής έντασης που τα χαρακτηρίζει δεν πρέπει να παραλείπεται η καλή προθέρμανση για την αποφυγή τραυματισμών.

Όλα τα οφέλη της άσκησης στην παραλία οφείλονται στον αυξημένο βαθμό δυσκολίας λόγω της ιδιαίτερης υφής της άμμου. Ο οργανισμός σπαταλά πολύ περισσότερη ενέργεια όταν απλά βαδίζει στην άμμο όπου το πέλμα βυθίζεται. Οπότε και ένα απλό περπάτημα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά.

 

beach volley ammos

Άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμούς και βρίσκονται στη φάση της αποκατάστασης μπορούν επίσης να ωφεληθούν. Η άμμος απορροφά τους κραδασμούς και, επομένως, είναι καλύτερη για τις αρθρώσεις, αρκεί οι κινήσεις να γίνονται αργά και προσεκτικά. Σε γενικές γραμμές ο συνδυασμός του καθαρού αέρα, της θαλασσινής αύρας και της επαφής με τη φύση αποτελούν την ιδανική επιλογή για γυμναστική την καλοκαιινή περίοδο.

O Ολυμπιακός, πρωτοπόρος σε πολλούς τομείς προπόνησης σε επίπεδο ακαδημιών στην Ελλάδα, δημιούργησε από φέτος ένα ειδικό χώρο προπόνησης με άμμο για τους ποδοσφαιριστές. Αναμφισβήτητα η αντίσταση της άμμου προσφέρει την τέλεια ενδυνάμωση στους μυς των ποδιών και το συγκεκριμένο γήπεδο αποτελεί πολυτέλεια. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε την προπόνηση στην άμμο της ομάδας Κ17 του Ολυμπιακού στις εγκαταστάσεις του Ρέντη 

 

Επιμέλεια: Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική ομάδα Athlometrix