Πρόληψη Τραυματισμών Κατά την Άσκηση
Ο αθλητισμός, τα σπορ και γενικά η σωματική άσκηση ευεργετούν τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Βελτιώνεται το κυκλοφορικό, μυϊκό και σκελετικό σύστημα, καθώς και η διάθεση και αυτοπεποίθησή τους. Όσο νωρίτερα τα παιδιά μπούνε στον κόσμο της άθλησης τόσο πιο γερές βάσεις τίθενται για την ψυχοσωματική τους υγεία.

Πέρα από τα οφέλη, η συμμετοχή σε διάφορα αθλήματα κρύβει κινδύνους τραυματισμών, ειδικότερα σε αυτά που χαρακτηρίζονται ως αθλήματα επαφής. Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο δεν πρέπει να αγνοείται από τους γονείς, τα παιδιά και τους προπονητές γιατί υπάρχουν τρόποι να αποτραπούν μέσω της πρόληψης. Η φάση στην οποία τα οστά αναπτύσσονται χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς παρατηρείται ευαισθησία στους συζευκτικούς χόνδρους μεταξύ της επίφυσης και της μετάφυσης των μακρών οστών.

Λαμβάνοντας μερικά από τα παρακάτω μέτρα πρόληψης οι νεαροί αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού χωρίς απαραίτητα τις δυσάρεστες συνέπειες.

  • Απευθυνθείτε σε εγκεκριμένους προπονητές. Τα παιδιά θα διδαχθούν τους κανόνες του κάθε αθλήματος, τις σωστές τεχνικές και κινήσεις που θα βοηθήσουν το σώμα τους να ανταποκρίνεται ενεργοποιώντας τους κατάλληλους μύες και αρθρώσεις.

  • Η προπόνηση θα πρέπει να πραγματοποιείται σε πλαίσια οργάνωσης και πειθαρχίας και όλοι οι αθλητές να ακολουθούν την δομή της προπόνησης: Προθέρμανση - Κύριο μέρος – Αποθεραπεία.

  • Καλό είναι τα παιδιά να αθλούνται σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους για το συγκεκριμένο σκοπό και να υπάρχει μέριμνα για ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον.

  • Οι αθλητές είναι προτιμότερο να κατατάσσονται σε ομάδες ανάλογα με το επίπεδο ικανοτήτων τους και τη σωματική τους διάπλαση παρά ανάλογα την ηλικία τους. Αυτό γιατί σε περίπτωση σύγκρουσης κανένα από τα δύο παιδιά δεν θα υπερτερεί σε διαστάσεις ώστε να τραυματίσει το άλλο.

  • Βασική παράμετρος είναι τα αθλητικά παπούτσια, τα οποία πρέπει να είναι κατάλληλα για το εκάστοτε άθλημα και να εφαρμόζουν άψογα στο πόδι.

  • Σε αθλήματα σαν την ποδηλασία πρέπει να προβλέπεται πάντα προστατευτικός εξοπλισμός, όπως κράνος καθώς οι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι οι πιο σοβαροί, αλλά και προστατευτικές εξαρτήσεις για τις αρθρώσεις.

  • Σε περίπτωση που το παιδί δεν αισθάνεται καλά θα πρέπει να ειδοποιήσει τον προπονητή ή τον γονέα για να αποφευχθεί τραυματισμός λόγω της αδιαθεσίας του.

  • Εάν το παιδί έχει διαγνωσμένη ευαισθησία σε κάποιο σημείο του σώματός του, κρίνεται απαραίτητο να ειδοποιήσει τον υπεύθυνο, του αθλήματος με το οποίο ασχολείται, για την ιδιαιτερότητα αυτή και τις οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός.


Είναι σπουδαίο ότι τραυματισμοί όπως διαστρέμματα, κακώσεις συνδέσμων, τραβήγματα μυών, μπορούν να προληφθούν με αυτά τα απλά μέτρα και έτσι οι νεαροί αθλητές να μπορούν να αθλούνται και να απολαμβάνουν τα οφέλη και τη χαρά της άσκησης.

 

Πηγή: Katsikas Anastasios Markos PT Biomechanics, Sports Therapist & Rehabilitation