Προκαλεί Υπερκινητικότητα Η Ζάχαρη Στα Παιδιά ;
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι η ζάχαρη προκαλεί υπερκινητικότητα στα παιδιά τους, σύμφωνα με παρατηρήσεις δικές τους που έχουν κάνει. Ωστόσο, έρευνες και μελέτες δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ αυτών.

 

Μύθος!


Ο μύθος που σχετίζεται με τη σύνδεση της ζάχαρης με την υπερδραστηριότητα βασίζεται σε μια μεμονωμένη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 κατά την οποία όταν ένας γιατρός αφαίρεσε τη ζάχαρη από τη διατροφή ενός παιδιού η συμπεριφορά του βελτιώθηκε. Έκτοτε, έχουν διεξαχθεί περισσότερες από δέκα μεγαλύτερες μελέτες και καμία από αυτές δεν διαπίστωσε ότι η ζάχαρη προκαλεί υπερδραστηριότητα.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι γονείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να δηλώσουν ότι τα παιδιά τους είναι υπερβολικά ενεργά όταν πιστεύουν ότι έχουν καταναλώσει ζάχαρη. Σε μια μελέτη, ζητήθηκε από τους γονείς να αξιολογήσουν την υπερκινητικότητα του παιδιού τους αφού κατανάλωσαν ένα ποτό με ζάχαρη. Άγνωστο στους γονείς, το ποτό ήταν χωρίς ζάχαρη, αλλά οι γονείς εξακολουθούσαν να χαρακτηρίζουν το παιδί τους ως υπερκινητικό!

ζάχαρη

 

Η ζάχαρη ηρεμεί τα παιδιά!


Μπορεί να πιστεύεις ότι το παιδί σου εκδηλώνει υπερβολική ενέργεια κατά τη διάρκεια των διάφορων παιδικών πάρτι λόγω των γλυκών σνακ που καταναλώνονται, αλλά στην πραγματικότητα το παιδί μπορεί να είναι υπερκινητικό λόγω του ενθουσιασμού του παιχνιδιού και της ύπαρξης με φίλους. Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να κάνεις έλεγχο του περιβάλλοντος του παιδιού πριν κατηγορήσεις γλυκά για υπερκινητικότητα ή κακή συμπεριφορά. Ορισμένες μελέτες λένε ακόμη ότι η ζάχαρη μπορεί να έχει πράγματι μια ηρεμιστική επίδραση επειδή παράγει μια χημική ουσία που ονομάζεται σεροτονίνη η οποία συμβάλλει στην αίσθηση της ευημερίας.

 

κανει κακό η ζάχαρη στα παιδιά

Να αποφεύγετε τη ζάχαρη για άλλους λόγους.


Εκτός από την υπερκινητικότητα, υπάρχει ένας άλλος λόγος που πρέπει να ανησυχείς πέρα από την ποσότητα σακχάρου που τρώει το παιδί σου. Όταν τα παιδιά γεμίζουν με ζαχαρούχα τρόφιμα, έχουν μικρή όρεξη για πιο υγιεινά τρόφιμα που χρειάζονται τα αναπτυσσόμενα σώματα τους, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ενώ δεν χρειάζεται να περιορίσεις εντελώς τα γλυκά (λίγο διδάσκει ισορροπία και μετριοπάθεια), μπορείς να το προσφέρεις στρατηγικά. Για παράδειγμα, αντί για μπισκότα και γάλα, δοκίμασε μια μπανάνα και ένα ποτήρι σοκολατούχο γάλα χαμηλών λιπαρών. Ή ένα μικρό μπολ παγωτού ή κατεψυγμένο γιαούρτι με φρέσκα μούρα. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι παίρνουν τα επιδόρπια τους ταυτόχρονα με τα οφέλη για τη διατροφή τους.

παγωτό

 

ΠΗΓΗ