Πρωινή ή Απογευματινή Προπόνηση;
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που με το πρώτο φως της ημέρας, το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να αφιερώσουν χρόνο για γυμναστική. Αρκετοί όμως είναι και εκείνοι που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε καμία αθλητική δραστηριότητα πριν το μεσημέρι.

Ένα πολυσυζητημένο θέμα λοιπόν, είναι για το πότε είναι η ιδανική ώρα για να γυμνάσεις το σώμα σου, ή να συμμετέχεις σε μια προπόνηση. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μια σωστή απάντηση για όλους τους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει λόγω του προγράμματος του καθενός και της καθημερινότητας του. Σημαντικό επίσης ρόλο διαδραματίζει και τι στόχο έχει ο καθένας.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα πλεονεκτήματα της πρωινής αλλά και της απογευματινής γυμναστικής.

 

Πρωινή προπόνηση
Για πολλούς η πρωινή προπόνηση αποτελεί μονόδρομο καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα στην δουλειά μπορεί να μην υπάρχει η αντοχή, ούτε η όρεξη για γυμναστική το απόγευμα. Επίσης τις απογευματινές ώρες μπορεί κάποια άλλη υποχρέωση να αναβάλει την προπόνηση σου. Η πρωινή ενασχόληση σου με την φυσική κατάσταση έχει δείξει ότι μειώνει το στρες και το άγχος, κάτι πολύ ωφέλιμο για τους αθλητές που πολιορκούνται από μαθήματα και εξωσχολικές υποχρεώσεις. Επίσης όλοι γνωρίζουμε ότι η γυμναστική αυξάνει την θερμοκρασία στο σώμα μας, αλλά και τον καρδιακό ρυθμό.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι μια προπόνηση μετά  της 8 το βράδυ θα προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια προπόνηση στις 7 το πρωί είναι πολύ πιο αποτελεσματική και βοηθάει στο να κοιμηθείς πιο εύκολα το βράδυ. Τέλος , άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αν γυμναστείς το πρωί με άδειο στομάχι μπορείς να κάψεις μέχρι και 20% σωματικού λίπους περισσότερο.

 

Απογευματινή ή βραδινή προπόνηση
Όπως αναφέραμε τα πλεονεκτήματα της  πρωινής άσκησης είναι πολλά , αλλά αν δεν είσαι σε θέση να προπονηθείς τις πρωινές ώρες δεν χρειάζεται να σε πάρει απο κάτω. Εάν γυμνάζεσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ίδιες ώρες, το σώμα μαθαίνει και συνηθίζει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η τήρηση προγράμματος σύμφωνα με τις ώρες και τις ημέρες της  προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη απόδοση. Επίσης η θερμοκρασία του σώματος παίζει σημαντικό ρόλο στην σωστή προπόνηση. Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται όλη την ημέρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απόδοση, εφόσον  η μυϊκή δύναμη είναι σε υψηλά επίπεδα. Τέλος, η τεστοστερόνη παίζει τον δικό της ρόλο στην ανάπτυξη των μυών και την δύναμη. Στις προπονήσεις αργά το απόγευμα το σώμα παράγει περισσότερη τεστοστερόνη,  σε σχέση με τις αντίστοιχες πρωινές προπονήσεις, μια ουσία που σχετίζεται με την αντοχή μας.

Συμπερασματικά, το κυριότερο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, είναι η τήρηση ενός σταθερού προγράμματος και η αφοσίωση στο κομμάτι της προπόνησης. Επίσης αν είσαι πρωινός τύπος, θα πρέπει να φροντίσεις για ένα καλό ζέσταμα πριν ξεκινήσεις. Αν είσαι απογευματινός τύπος, προσπάθησε να μην αφήσεις την γυμναστική σου για οτιδήποτε άλλο. Ακόμα μπορείς να έχεις πάντα την τσάντα της προπόνησης μαζί σου και να προπονείσαι αμέσως μετά την δουλειά, ώστε να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου.

 

Επιμέλεια :Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix