Προαθλητικός Έλεγχος Στην Παιδική Ηλικία
Η παιδική ηλικία μαζί με την εφηβική αποτελούν τις δύο πιο ευαίσθητες περιόδους της ανθρώπινης ζωής και οι χειρισμοί των παιδιών απο γονείς και προπονητές πρέπει να είναι πολύ λεπτοί. Ένα απο τα βασικά ερωτήματα που έχει ένας γονιός σχετικά με το παιδί του που το προορίζει για να γίνει επαγγελματίας αθλητής, είναι απο ποιά ηλικία και έπειτα πρέπει να σοβαρέψει η κατάσταση τόσο σε επίπεδο άσκησης, όσο και σε επίπεδα διατροφής και πειθαρχίας.

Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας θα πρέπει να δίνεται έμφαση στο ενεργητικό παιχνίδι και σε άλλες φυσικές δραστηριότητες στις οποίες θα τους είναι περισσότερο ευχάριστες, παρά σε οργανωμένη άσκηση. Σε μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να γίνεται άσκηση τουλάχιστον 30 λεπτά, 3 φορές/εβδομάδα.

Σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά θα πρέπει να γίνεται μεγαλύτερη διάρκειας αερόβια άσκηση (40-60 λεπτά), περισσότερες φορές/εβδομάδα (5-6 φορές). Η άσκηση με αντιστάσεις θα πρέπει να γίνεται 2-4 φορές/εβδομάδα. Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να γίνεται με μηχανήματα τα οποία να έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται στο ύψος των παιδιών, με κατάλληλο λάστιχο, με το βάρος του σώματος ή με βαράκια. Το πρόγραμμα θα πρέπει να αποτελείται από 8 έως 12 βασικές ασκήσεις οι οποίες να ενεργοποιούν μεγάλες μυικές ομάδες, με ιδιαίτερη έμφαση σε ασκήσεις που προάγουν την ορθοσωμία. Οι επιλεγόμενες ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται με βάση τις σωματικές ιδιαιτερότητες του παιδιού αλλά και με βάση το επίπεδο της ωριμότητας του. Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεται η κάθετη επιφόρτιση της σπονδυλικής στήλης, όπως καθίσματα, πιέσεις ώμων με μπάρα και άλλα.

 

Παιδιά και προπόνηση με βάρη

Όσον αφορά την προπόνηση των παιδιών με βάρη, οφείλετε να έχετε τα παιδιά σε στενή παρακολούθηση και να μην τα αφήνετε να ξεφεύγουν απο τα όρια.

  • Ο αριθμός των επαναλήψεων θα πρέπει να βρίσκεται στις 10-20 επαναλήψεις αυστηρά

  • Το διάλειμμα μεταξύ των σετ να κυμαίνεται απο 45 έως 60 δευτερόλεπτα

  • Η ταχύτητα της άσκησης θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και να έχει διάρκεια 5-6 δευτερόλεπτα/επανάληψη.


Εξαίρεση αποτελεί η άσκηση με αντιστάσεις η οποία γίνεται με σκοπό να βελτιώσει την απόδοση σε αθλήματα ταχυδύναμης όπως πολεμικές τέχνες, στίβος και άλλα. Η αύξηση της δυσκολίας θα πρέπει να γίνεται προοδευτικά. Νέες τεχνικές εκγύμνασης όπως για παράδειγμα είναι το crosfit και το Hiit (High Intensity Interval Training) δεν ενδείκνυται για την παιδική ηλικία καθώς ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στην σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις.

Ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι η μυική δύναμη στα παιδιά δεν μπορεί να βελτιωθεί λόγω της μειωμένης συγκέντρωσης της ορμόνης τεστοστερόνης, μια σειρά από πρόσφατες έρευνες αποδεικνύει ότι η μυική δύναμη στα παιδιά μπορεί να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό. Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προσαρμογή του νευρικού συστήματος στις νέες μεθόδους άσκησης. Πρόκειται για την βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής, δηλαδή τον έλεγχο που ασκεί το νευρικό σύστημα στο μυικό.

Η σημαντικότητα της άσκησης με αντιστάσεις στα παιδιά εστιάζεται στην πρόληψη τραυματισμών κατά την διάρκεια διαφόρων αθλημάτων, στην βελτίωση της απόδοσης τους στα αθλήματα όπου χρειάζεται η μυική δύναμη, αλλά κυρίως στις μακροπρόθεσμες ωφέλειες που θα υπάρχουν στην ενηλικίωση τους, όπως για παράδειγμα, λιγότερες πιθανότητες για προβλήματα μέσης (οσφυϊκής μοίρας) και οστεοπόρωσης. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι δυνατοί μύες προστατεύουν και στηρίζουν καλύτερα τις αρθρώσεις. Τέλος, οι ασκήσεις ευλυγισίας αποτελούν κι αυτές μέρος του συνολικού ημερήσιου προγράμματος άσκησης και δεν πρέπει να παραλείπονται.

Εν κατακλείδι το μυστικό της άσκησης των παιδιών βρίσκεται στο καθημερινό ομαδικό παιχνίδι. Με εξαίρεση κάποιες κατηγορίες παιδιών που χρειάζονται απαραίτητα καθημερινή άσκηση, κυρίως για λόγους υγείας, δεν υπάρχει λόγος να πιέζουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν σε οργανωμένη γυμναστική.

Φυσικά και στην τελευταία περίπτωση, η άσκηση πρέπει να είναι εποπτευόμενη και σε στενή παρακολούθηση γιατί οι νέοι αρκετές φορές υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους και βγαίνουν έξω απο τα όρια τους, γεγονός που μπορεί να τους αποφέρει σημαντικούς τραυματισμούς.

 

Πηγή: Katsikas anastasios Markos PT Biomechanics, Sports Therapist & Rehabilitation