Πόσο Σημαντική Είναι η Κολύμβηση για το Σώμα Και την Υγεία;
Η κολύμβηση αποτελεί κορυφαίο άθλημα, γιατί συνδυάζει καρδιαγγειακή άσκηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Κολυμπώντας χαλαρά καίγονται περίπου 500 θερμίδες την ώρα. Επειδή το νερό είναι πιο πυκνό από τον αέρα είναι σαν να γυμνάζεσαι με αντιστάσεις. Εξασκείς κορμό, γοφούς, χέρια, ώμους και γλουτούς. Έτσι μαζί με την αεροβική γυμναστική χτίζεις δυνατούς μυς, με αποτέλεσμα να εκτοξεύεται ο μεταβολισμός σου και να καις περισσότερες θερμίδες ακόμη και μετά την άσκηση.

 

Κολύμβηση και αρθρώσεις


Η κολύμβηση γυμνάζει κάθε μυ στο σώμα σου χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις σου. Το νερό εξουδετερώνει τη βαρύτητα ανακουφίζοντας τις καταπονημένες αρθρώσεις σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι κολυμβητές καταλήγουν να είναι 20 χρόνια νεότεροι από την πραγματική τους ηλικία. Τα στοιχεία, τα οποία παρουσιάστηκαν  στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής, αποκαλύπτουν πως η πίεση, η χοληστερόλη, η καρδιαγγειακή αντοχή και το κεντρικό νευρικό σύστημα ενός κολυμβητή συνάδουν με εκείνα ενός πολύ νεότερου ανθρώπου.

 

Felps

 

Στυλ Κολύμβησης


Ύπτιο


Στηρίζεται στην εναλλασσόμενη κίνηση των χεριών και των ποδιών, ενώ το σώμα βρίσκεται σε ύπτια θέση (ανάσκελα), με την πλάτη στην επιφάνεια του νερού. Το πλεονέκτημα είναι ότι το κεφάλι βρίσκεται έξω από το νερό και έτσι διευκολύνεται η αναπνοή, κυρίως για τους αρχάριους. Γυμνάζονται κυρίως οι μύες των ώμων, οι πλάγιοι κοιλιακοί, ο τετρακέφαλος, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτιαίοι.

 

Πρόσθιο

Η θέση του σώματος είναι πιο βολική μεσα στο νερό και μιμείται την κίνηση του βατράχου. Γυμνάζει τους μυς της πλάτης, τους ραχιαίους, τους μυς του στήθους, τους προσαγωγούς, τους τετρακέφαλους, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους.

 

Πεταλούδα

Ο συνδυασμός τραβήγματος και επαναφοράς των χεριών με το τίναγμα των ποδιών και το σπάσιμο της μέσης είναι ιδιαίτερα πολύπλοκος. Γυμνάζει κυρίως τους μυς της πλάτης και του στήθους, τους κοιλιακούς και τους χαμηλούς ραχιαίους.

 

Ελεύθερο

Το σώμα βρίσκεται σε πρηνή θέση, παράλληλη με το βυθό. Η κίνηση στηρίζεται στα χέρια και τα πόδια, ενώ το κορμί στρίβει ελαφρά. Το κεφάλι βρίσκεται μέσα στο νερό και στρίβει σε τακτά διαστήματα πλάγια για να εισπνέει ο κολυμβητής από το στόμα. Γυμνάζει όλο το σώμα, αλλά ιδιαίτερα τους μυς της πλάτης (ραχιαίους), τους ώμους, τους πλάγιους κοιλιακούς, τον τετρακέφαλο και τους οπίσθιους μηριαίους.

 

 

Επιμέλεια: Φίλιππος Παπάζογλου

Συντακτική ομάδα Athlometrix