Πως Βοηθάει το Μπάσκετ Στην Ανάπτυξη Του Παιδιού
Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο αθλητισμός βοηθάει στην σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να διαλέξουν ποιο είναι το σωστό άθλημα για το παιδί τους. Σύμφωνα με μελέτες το ιδανικό άθλημα για την ανάπτυξη του παιδιού είναι το μπάσκετ.

Παρακάτω θα αναφέρουμε γιατί το άθλημα της καλαθοσφαίρισης βοηθάει στην ανάπτυξη του αθλητή.

ΜΠΑΣΚΕΤ

 

Σωματική και πνευματική υγεία


Η ενασχόληση των παιδιών με το μπάσκετ βοηθάει στην σωματική υγεία του παιδιού , καθώς είναι ένα άθλημα που γυμνάζει όλο το σώμα και σε κρατάει σε φόρμα. Ο αθλητισμός γενικά σε βοηθάει να διατηρείς ένα υγειές σώμα, καθώς ακολουθείς και μια συγκεκριμένη διατροφή, για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην πίεση της προπόνησης αλλά και του αγώνα. Επίσης το μπάσκετ βοηθάει την πνευματική υγεία. Η ενασχόληση με το άθλημα βοηθάει τους αθλητές να χαλαρώσουν από την το διάβασμα, το φροντιστήριο και την καθημερινότητα.

KORITSIA BASKET

 

Φυσική κατάσταση


Η γυμναστική παίζει σημαντικό ρόλο τόσο για τους μεγάλους όσο και τους μικρούς αθλητές. Με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης μπορούμε να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση σε πολύ καλά επίπεδα. Στο συγκεκριμένο άθλημα η φυσική κατάσταση χρειάζεται , διότι μέσα σε έναν αγώνα οι φάσεις είναι πολλές και το αποτέλεσμα μπορεί να κριθεί στην λεπτομέρεια. Στο μπάσκετ γυμνάζουμε όλο μας το σώμα τόσο τα πόδια μας όσο και τα χέρια.

 

Κοινωνικοποίηση


Στις μέρες μας παρατηρούμε έλλειψη επικοινωνίας κυρίως στις μικρότερες ηλικίες, και σε αυτό φυσικά παίζει ρόλο η τεχνολογία. Τα παιδιά καταναλώνουν πολύ χρόνο σε υπολογιστές, κινητά, tablet και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον εθισμό των παιδιών με το internet. Mέσα από τον αθλητισμό, κυρίως από το μπάσκετ που αποτελεί ομαδικό άθλημα τα παιδία έρχονται σε επαφή με άλλους αθλητές και έτσι βελτιώνεται η κοινωνικοποίηση τους.  Μέσα από τον ανταγωνισμό, την ομαδικότητα , την συνεργασία ο παιδί μαθαίνει και αναπτύσσει έναν ισχυρό χαρακτήρα.

 

Επίτευξη στόχου


Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα όπως αναφέραμε ομαδικό. Κάθε ομάδα έχεις στόχους και όλοι δουλεύουν πάνω σε αυτούς, για την επίτευξη τους. Κάθε ομάδα και σύλλογος θέτουν τον δικό τους στόχο για την αγωνιστική περίοδο. Έτσι λοιπόν οι αθλητές μαθαίνουν να δουλεύουν ή να προπονούνται για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, και αυτό βοηθάει γενικότερα στην ζωή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι νέοι να μαθαίνουν σε αυτόν τον τρόπο σκέψης, κάτι το οποίο θα τους φέρει πιο θετικά αποτελέσματα.

 

ΟΜΑΔΙΚΟΤΗΤΑ

 

Ομαδικό Πνεύμα, Κοινό συμφέρον


Οι νέοι αθλητές μέσα από την ενασχόληση τους με το άθλημα τη καλαθοσφαίρισης μαθαίνουν πως είναι να δουλεύεις ομαδικά για το κοινό συμφέρον. ‘’ Το να βρεθούμε μαζί είναι μια αρχή, ο να παραμείνουμε μαζί είναι μια πρόοδος και το να δουλέψουμε παρέα, είναι μια επιτυχία», είχε πει ο Henry Ford, για να τονίσει την αξία της συνεργασίας, της συνεργασίας μέχρι επίτευξης του στόχου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι εύκολο να συνεργαστούμε και να αποκτήσουμε αλληλεγγύη, ούτε και να προσανατολιστούμε πάντα επιτυχώς προς έναν κοινό στόχο. Μέσα από σκληρή προσπάθεια, επιμονή και υπομονή μπορεί να γίνει μια σωστή προσπάθεια.

 

Εν κατακλείδι, το άθλημα του μπάσκετ συνδυάζει κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως προαναφέραμε για την σωστή ανάπτυξη του παιδιού. Μέσα από τον αθλητισμό οι νέοι διαμορφώνουν μια ισχυρή προσωπικότητα, η οποία μαθαίνει ότι για να κερδίσεις κάτι πρέπει να παλέψεις για αυτό.

Φυσικά οι αθλητές θα έχουν τη δυνατότητα σε λίγο καιρό να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αξιολόγησης του παίκτη μπάσκετ της Athlometrix! Μείνετε συντονισμένοι!

μπασκετ Athlometrix

 

Επιμέλεια: Μπάμπαλης Στέλιος

Συντακτική Ομάδα Athlometrix