Πώς Θα Γίνουμε Ταχύτεροι Και Θα Ξεπεράσουμε Τα Όρια Μας ;
Η επιτάχυνση ορίζεται ως η ικανότητα ενός ατόμου να παράγει μέγιστη ταχύτητα σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Στο χώρο του αθλητισμού, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο που υπάγεται στην συνολική ταχύτητα ενός αθλητή και συνήθως αναφέρεται στα 10 πρώτα μέτρα ενός σπριντ. Είναι κάτι το οποίο μπορεί να βελτιωθεί μέσω εξειδικευμένης προπόνησης και παρακάτω θα αναλύσουμε τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, αλλά θα παρατηρήσουμε και σε ποια αθλήματα κυρίως οφείλουν οι αθλητές να είναι αρκετά ικανοί στο κομμάτι της επιτάχυνσης.

 

Ο Ρόλος Της Επιτάχυνσης


sprint

Όπως είδαμε παραπάνω, η μέγιστη ταχύτητα σπάνια υπερβαίνει την απόσταση των 30 μέτρων και αφορά κυρίως τα 10-15 πρώτα μέτρα ενός σπριντ. Η
επιτάχυνση έχει σπουδαία επίδραση στην καλή απόδοση σχεδόν σε όλα τα αθλήματα. Ο παίκτης, ο οποίος είναι πιο γρήγορος σε αυτά τα πρώτα μέτρα της ταχύτητας από τον αντίπαλο του μπορεί να διασπάσει εύκολα μια αντίπαλη άμυνα στο ποδόσφαιρο, να αποφύγει έναν αντίπαλο στο μπάσκετ και να κερδίσει ένα αρκετά καλό προβάδισμα στα 100 μέτρα σπριντ στο στίβο. Οι προπονητές λοιπόν, θα πρέπει να βασίζουν την προπόνηση της ταχύτητας στο κομμάτι της επιτάχυνσης, γιατί είναι η βάση για την ταχύτερη ανάπτυξή της.

 

Βασικές Ασκήσεις Επιτάχυνσης


jump

Ας δούμε λοιπόν, κάποια σημεία κλειδιά έτσι ώστε να μπορέσουμε να βελτιώσουμε την προπόνησή μας και να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι στο κομμάτι της επιτάχυνσης :

1) Πλειομετρικές ασκήσεις (Εκρηκτικές ασκήσεις όπως δυναμικά άλματα, άλματα με περάσματα από εμπόδια, κάθισμα – άλμα – κάθισμα, πλευρικά άλματα κλπ.)
2) Σπριντ μικρών αποστάσεων (5 ταχύτητες των 10 μέτρων με 30¨- 60¨διάλειμμα μεταξύ των επαναλήψεων)
3) Άλματα τριπλούν (2 – 3 σετ ανά προπόνηση)
4) Ταχύτητες με αντιστάσεις (10 - 15 μέτρα σπριντ με χρήση λάστιχου ή ελκήθρου)
5) Συνδυασμός ταχύτητας – αλμάτων (Λίγα μέτρα σπριντ μετά από επιτόπια άλματα ή και το αντίστροφο)

 

 

ronaldo with bolt

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η επιτάχυνση είναι ένα «κομμάτι» της ταχύτητας το οποίο αν προπονηθεί με κατάλληλο τρόπο βελτιώνεται και μπορεί να κάνει έναν αθλητή ικανότερο στην γρήγορη ανάπτυξη της ταχύτητας του. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα πως είτε σε ατομικά (100 μέτρα σπριντ, άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος κλπ) είτε σε ομαδικά αθλήματα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, ράγκμπι κλπ), η επιτάχυνση είναι μια αρκετά σημαντική ικανότητα για οποιοδήποτε αθλητή και πρέπει να προπονείται τακτικά κι εξειδικευμένα από τον εκάστοτε προπονητή. Αν θέλουμε λοιπόν, να τρέχουμε σαν τον Usain Bolt ή τον Cristiano Ronaldo θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην προπόνηση της ταχύτητας και συγκεκριμένα στην προπόνηση της επιτάχυνσης.

Θυμηθείτε το παγκόσμιο ρεκορ του Γιουσέιν Μπολτ στα 100 μέτρα. 

Παναγιώτης Τσιγαρίδας
Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών
Προπονητής Φυσικής Κατάστασης