Πως Οι Γονείς Μπορούν Να Παρακινούν Τα Παιδιά Στην Άσκηση
Η στάση των γονιών αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παράγοντα για την συμμετοχή του παιδιού στην αθλητική δραστηριότητα. Όπως και σε άλλες συνήθειες της καθημερινότητας, έτσι και στο κομμάτι της άσκησης αρκετές φορές τα παιδιά μιας οικογένειας έχουν την ανάγκη να μιμούνται τους γονείς τους καθώς τους έχουν σε ιδιαίτερη εκτίμηση. Φράσεις όπως: «Θέλω να γίνω μεγάλος και δυνατός σαν το μπαμπά» απο αγοράκια, ή «Θέλω να μοιάσω στο σώμα στη μαμά» απο κοριτσάκια, ακούγονται σε καθημερινή βάση στα ελληνικά σπίτια.

Πρακτικά, ακολουθώντας τα 8 παρακάτω βήματα οι γονείς θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν σε συστηματικό πρόγραμμα άσκησης.

1. Σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια του παιδιού είναι όταν οι γονείς δείχνουν το καλό παράδειγμα με πράξεις. Για παράδειγμα η καθιέρωση έστω μερικών Σαββατοκυρίακων τον μήνα όλη η οικογένεια να κάνει ποδηλασία σε ασφαλές μέρος έξω στην φύση, συνδυάζει την άσκηση με τον κοινό χρόνο που μπορούν να περάσουν τα μέλη της οικογένειας.

2. Το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός των γονιών για αυτό που κάνουν τα παιδιά καθώς επίσης και η ανταμοιβή τους με κάποιο συμβολικό τρόπο κάνει τα παιδιά να νιώθουν σημαντικά και αυξάνει τις πιθανότητες να συνεχίσουν την δραστηριότητα την οποία επέλεξαν. Η αναγνώριση για αυτό που κάνουν στην παιδική ηλικία, είναι πολύ σημαντική. Μη διστάζετε να ανταμοίβετε τα παιδιά σας ακόμη και με πράγματα τα οποία για εσάς θεωρούνται λάθος όπως για παράδειγμα είναι: «Πήγαινε στην προπόνηση και το βράδυ θα παραγγείλουμε πίτσα», ή «Αν βάλεις γκόλ στον αγώνα το Σάββατο, το βράδυ θα σε αφήσω να δείς τηλεόραση μέχρι τις 11» κλπ. Αυτές οι καθημερινές επιβραβεύσεις αποτελούν σημαντικά κίνητρα και δεν πρέπει να παραλείπονται. Κατ' αυτόν τον τρόπο και τα ίδια τα παιδιά νιώθουν ότι η ζωή τους αποκτά μια παιχνιδιάρικη υφή.

3. Πέρα από την οργανωμένη άσκηση οι γονείς μπορούν να παρακινούν τα παιδιά τους να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα γύρω από το σπίτι. Πχ. Κατά την απογευματινή βόλτα του σκύλου, θα μπορούσαν να βρίσκονται και τα παιδιά (με την προϋπόθεση ότι το επιτρέπει η ηλικία και η ωριμότητα των παιδιών). Σε άλλες περιπτώσεις μπορούν να πηγαίνουν με τα πόδια να επισκέπτονται συγγενείς που κατοικούν σε κοντινές αποστάσεις.

4. Τις περισσότερες φορές θα χρειαστεί η βοήθεια των γονιών στην μεταφορά των παιδιών στο γυμναστήριο, στην πισίνα ή στο γήπεδο. Πρακτικά λοιπόν οι γονείς θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά τους, μεταφέροντας τα όπου χρειάζεται.

5. Παρακινήστε τα παιδιά μέχρι να βρουν την δραστηριότητα που τους αρέσει και τους ταιριάζει περισσότερο. Δοκιμάστε με κολύμπι, τένις, ή ακόμη και άσκηση με αντιστάσεις στο γυμναστήριο με την προϋπόθεση ότι ο σχεδιασμός του ασκησεολογίου να γίνεται από εξειδικευμένους ανθρώπους (Certified Fitness Consultant) οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της άσκησης κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

6. Προτιμάτε τα παιδιά σας να ασκούνται με τους φίλους τους. Το να βγεί το παιδί στην αλάνα της γειτονιάς κάποια μέρα πριν διαβάσει τα μαθήματα του δεν αποτελεί έγκλημα. Βασικό συστατικό στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης και σύμμαχος της άσκησης είναι το παιχνίδι στη γειτονιά. Είναι προτιμότερο το παιδί να βγεί έξω και να παίξει με το φώς της ημέρας και να επιστρέψει για να κάνει τη μελέτη για το σχολείο του μετά, παρά να τελειώσει τη μελέτη του ενώ έχει νυχτώσει και στη συνέχεια επιδοθεί στα ηλεκτρονικά παιχνίδια με τις ώρες.

7. Πηγαίνετε στο πάρκο της γειτονιάς σας με το παιδί σας σε κάθε ευκαιρία και παίξτε μαζί του.

8. Αγοράστε εισιτήρια της αγαπημένης σας ομάδα και επισκεφτείτε με το παιδί σας το γήπεδο. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες το παιδί να νιώσει την ανάγκη να αθληθεί ή να συμμετέχει σε μια αθλητική ομάδα. Τα πρότυπα που προβάλλουμε στα παιδιά μας είναι η μισή δουλειά στο παιχνίδι της παρακίνησης. Μυήστε το παιδί στον αθλητισμό, αφήστε το να έχει είδωλα και να ονειρεύεται ότι κάποια μέρα θα φτάσει κι αυτό στην κορυφή.

Όπως γίνεται κατανοητό, ο γονέας αποτελεί έναν απο τους βασικότερους παράγοντες παρακίνησης των παιδιών προς την άσκηση. Ακόμη κι αν ένα παιδί αρνείται να αθλείται συστηματικά ή νιώθει ότι δεν έχει κάποιο ταλέντο, βοηθήστε το να ανακαλύψει τί του ταιριάζει. Ακόμη κι αν δεν θέλετε να ακολουθήσει επαγγελματικά κάποιο άθλημα, βοηθήστε το να ενταχθεί σε ακόμη ένα κοινωνικό σύνολο πέρα απο το σχολικό του περιβάλλον και να αποκτήσει νέες εμπειρίες.

Μέσα απο τον αθλητισμό εξάλλου τα παιδιά διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους και σκληραγωγούνται. Μπορούν και νιώθουν συναισθήματα που δεν έχουν ξανανιώσει στη ζωή τους όπως είναι ο ανταγωνισμός, το αίσθημα της νίκης, η αγωνία του αγώνα, η ομαδικότητα, η ηγεσία, η διαχείριση του άγχους κ.α.