Πως Ο Αθλητισμός Βοηθάει Στην Ψυχική Μας Υγεία;
Κατά καιρούς έχουμε αναφέρει αρκετές φορές τα οφέλη του αθλητισμού για το σώμα μας. Ο αθλητισμός όμως έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις και στην ψυχική μας υγεία. Μια προπόνηση ή ένας αγώνας έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα, από ένα καλλίγραμμο σώμα. 

Σύμφωνα με μελέτες ο λόγος δεν είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου καθώς τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία, αφορούν και άτομα τα οποία επιλέγουν ατομικά και όχι ομαδικά αθλήματα. 

Παρακάτω θα αναλύσουμε ποια είναι τα οφέλη για την ψυχική μας υγεία.

 

Ανεβασμένη διάθεση 


Η γυμναστική μας ανεβάζει την διάθεση μέσω του εγκεφάλου, και έτσι νιώθουμε πιο ευχάριστα αλλά και ήρεμα. Μέσα από τα ομαδικά αθλήματα βελτιώνεται η κοινωνικοποίηση μας με άλλους συναθλητές. Αυτό βοηθάει αρκετά στην καλή διάθεση, και φυσικά στην δημιουργία φιλίας με άλλους συμπαίκτες. Το παιδί αρχίζει να νιώθει σημαντικός και αναπόσπαστο κομμάτι μιας ομάδας. 

 

Αυξημένη συγκέντρωση 


Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο η γυμναστική βοηθάει είναι ότι διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τις νοητικές μας λειτουργίες. Η προπόνηση σε γυμναστήριο, η αερόβια άσκηση, αλλά και τα ομαδικά αθλήματα βοηθούν στην συγκέντρωση ακόμα και στην καθημερινή μας ζωή. Στην ουσία το άτομο «προπονεί» το μυαλό του να συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένους στόχους. 

 

Μειωμένο άγχος
Όταν ασχολούμαστε με κάποια δραστηριότητα ή κάποιο άθλημα μπορούμε να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και τα διάφορα προβλήματα.  Μέσα από την γυμναστική και την άθληση μειώνεται το άγχος και το στρες, μέσω τον ορμονών. Έτσι αυτόματα ο αθλητισμός μας βοηθάει στο να χαλαρώσουμε και να διασκεδάσουμε, μένοντας μακριά από υποχρεώσεις που σε γεμίζουν άγχος.

 

Μειώνει την κατάθλιψη 


Έρευνες έχουν δείξει ότι ο αθλητισμός βοηθάει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Άνθρωποι με κατάθλιψη που ασκούνται τακτικά, έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις, από τους καταθλιπτικούς ανθρώπους που δεν ασκούνται. Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να γίνει ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό  ακόμη και να μειώσει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Βελτιωμένη ποιότητα ύπνου 


Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει την ποιότητα του ύπνου μας, μας βοηθάει να χαλαρώνουμε, να κοιμόμαστε πιο γρήγορα, και να κάνουμε πιο βαθύ ύπνο.  Αυτό βοηθάει ώστε να είμαστε πιο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα, έχοντας μεγαλύτερη διάθεση και ενέργεια. Καλό θα είναι να μην προπονούμαστε πολύ αργά το βράδυ, γιατί  αυτό μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στον ύπνο μας.

 

Αυτοπεποίθηση 


Με την γυμναστική μεγαλώνει η αυτοπεποίθηση μας. Όσο δυναμώνουμε και αποκτούμε αντοχή πιστεύουμε πιο πολύ στον εαυτό μας. Ακόμα και λίγη γυμναστική την ημέρα είναι αρκετή για να μας ανεβάσει την διάθεση. Έτσι είναι πιο εύκολο να πετύχουμε του στόχους μας. 

 

Κλείνοντας, είδαμε πόσο σημαντικό είναι να ασχολούμαστε με την γυμναστική στον ελεύθερο μας χρόνο. Εκτός από την φυσική μας κατάσταση, επιδρά θετικά και στην ψυχολογία μας, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.  

 

 

Επμέλεια : Στέλιος Μπάμπαλης

Συντακτική Ομάδα Athlometrix